„Болните работници не са престъпници“ (снимки и видео)

Протестен митинг се проведе в София срещу отнемането на още права от работниците и с искане част от тях да бъдат разширени още. Хиляди шестваха из улиците на София между сградите на парламента, правителството и индустриалния капитал, които предприеха офанзива срещу интересите на работещите хора в страната

Протестно шествие под надслов „Болните работници не са престъпници“ се проведе в София с настояване да спрат всякакви опити за отнемане на права от работниците в България, а сега съществуващите такива да бъдат разширени.

Около две хиляди синдикалисти и работници от различни сектори преминаха по столичните улици. Протестът беше организиран от КТ „Подкрепа“, като за целта в София дойдоха синдикалисти от цялата страна и от различни сектори.

Шествието започна от пл. „Александър Батенберг“, премина през Народното събрание, централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България и завърши пред Министерския съвет.

Първите пет дни от болничния да се поемат от работодателя, вместо досегашните три дни, а размерът да бъде 100% от осигурителния доход, вместо досегашните 70% – това бяха основните искания на днешния протест, обявени от КТ „Подкрепа“.

Синдикалната конфедерация издигна и други допълнителни искания:

– отпадане на данъка върху минималната работна заплата;
– спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки;
– ограничаване на извънредния труд;
– прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Събитието беше подкрепено от други колективи и организации като „Солидарна България“, dВерсия,  „Нови леви перспективи“, ЛевФем, „Петъци за Бъдеще – България“ и други.

По време на митинга бяха скандирани възгласи като „Борба, борба, класова борба – работнико, бори се, за своите права!“, „Болните работници не са престъпници“, „Банкери, политици, патриоти – Ботев ви го каза, вие сте идиоти!“, и други. Личаха работнически плакати като „30 години капитализъм стигат“, „Аз съм лекар и не издавам фалшиви болнични“, „Аз съм работник, а не престъпник“, „Г-да работодатели, не подритвайте хляба на българския народ, защото утре той може да ритне вашия“, „Бизнес, който не може да плаща дори минимална заплата не ни е нужен“ и други.

« 1 на 2 »

След обявяването на решението на коалиционния съвет първият ден от болничните да остане за сметка на работещите, на спешен брифинг двата национално представителни синдиката отправиха публична покана към министър-председателя Бойко Борисов за среща, на която да изложат аргументите си против това антиработническо, антисоциално предложение. Четири дни по-късно, след десетки телевизионни и радио дебати и изготвена карта за реалната ситуация в държавите от ЕС, г-н Борисов обяви, че правителството се отказва да внесе предложението.

Същевременно обаче министър-председателят заяви, че въпросът за „фалшивите болнични“ в най-кратки срокове ще бъде разгледан в НСТС заедно с нови правила за издаване на експертни решения на ТЕЛК. КТ „Подкрепа“ би съдействала за предприемане на стъпки в тази посока, НО НЯМА КАК ДА ПРОПУСНЕМ, ЧЕ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ПЪРВИЯ ДЕН НА ГЪРБА НА РАБОТНИКА СЪЩО БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНО КАТО МЯРКА СРЕЩУ “ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ”! Миналата година видяхме как именно с такива аргументи – срещу “фалшивите инвалиди” – бяха ОРЯЗАНИ ПРОЦЕНТИТЕ, А ОТТАМ И ПОДПОМАГАНЕТО, НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ.

КТ „Подкрепа“ заявява категорично, че няма да допусне още една тежест върху гърба на работещите. Изразяваме също несъгласието си с опитите първите три дни да се прехвърлят за изплащане на НОИ. Та нали фондът в НОИ се пълни пак с нашите осигуровки, тоест от нашия джоб?! Напомняме, че от този фонд се изплаща и майчинството, което за поредна година беше замразено на 380 лв., защото фондът “Общо заболяване и майчинство” е на дефицит. Ако изплащането на първите три дни от болничните се прехвърли на осигурителния институт, дефицитът ще се увеличи. Още по-валидни ще станат и аргументите за неувеличаване на майчинството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар