В категории:България

Мнозинството хем не харесва кабинета, хем не иска избори

Проучване на „Тренд“ показва, че по-голямата част от българските граждани оценяват отрицателно работата на кабинета „Борисов“ 3 и на Народното събрание, но същевременно не смятат, че трябва да има ново правителство и парламент

Бойко Борисов по време на консултациите при президента Румен Радев преди съставянето на третото му правителство. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

56% от пълнолетните български граждани с право на глас оценяват отрицателно работата на третото правителство на Бойко Борисов. Същевременно според 52% от хората в страната не са необходими предсрочни парламентарни избори, които да излъчат ново правителство.

Това показват данните от изследване на агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, проведено сред 1008 пълнолетни градани в периода 7 – 15 ноември чрез полустандартизирани интервюта по метода „лице в лице“ и 3.1% статистическа грешка.

На въпрос „Вие лично как оценявате работата на правителството“, 56% от анкетираните отговарят „отрицателно“, 14% не могат да преценят, а 30% оценяват третия кабинет на Бойко Борисов положително. Още по-ниско е доверието в Народното събрание – 63% от анкетираните оценяват работата на парламента отрицателно, едва 24% – положително, а 13% нямат мнение.

Същевременно българските граждани не виждат причина да изберат нов парламент, който да излъчи ново правителство. На въпрос „Според Вас лично необходими ли са или не са необходими предсрочни парламентарни избори“, 52% отговарят, че не са необходими. Само 26% смятат, че такива са необходими, а 22% не могат да преценят.

„Тренд“ пита респондентите и за прогноза относно съдбата на кабинета „Борисов 3“. Според 60% от хората, този път лидерът на ГЕРБ ще изкара пълен мандат. 24% не могат да преценят, а най-нисък е процентът на онези хора, които считат, че Борисов ще подаде оставка предсрочно – 16%.

Най-висок за пореден път остава рейтингът на президента, чиято работа 52% от анкетираните оценяват положително през ноември. Румен Радев качва 2% доверие спрямо октомври и ноември, когато се е радвал на 50% положително отношение. 30% оценяват неговата работа отрицателно, а 18% са без мнение.

ГЕРБ води на върха, партията на Слави Трифонов – четвърта сила

На въпрос „Ако се днес проведат парламентарни избори, Вие лично за коя партия/коалиция бихте гласували“, данните на „Тренд“ показват продължаващо надмощие на ГЕРБ. 23.8% от анкетираните дават отговор ГЕРБ, а за основната опозиционна сила в лицето на БСП биха гласували 18.4% от хората. Трети са ДПС с 6.9%.

Електорални нагласи в средата на ноември 2019-та година

На четвърто място социолозите поставят партията на Слави Трифонов – „Няма такава държава“, за която биха гласували 5.1% от хората. Телевизионният водещ е екипът му, които стоят зад новата формация, изпреварват коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението ВМРО, които са пети с резултат 3.4%. Следват „Демократична България“ с 3.1%, като отговорът за тях е сбор от спонтанни отговори както за самата коалиция, така и за партиите, част от нея.

След това от „Тренд“ нареждат „Воля“ с 1.2% и „Атака“ с 1.3%. С „не подкрепям никого“ биха гласували 2.5% от хората, а 1.3% са посочили друга формация. Най-голям е процентът от хората, които декларират, че няма да гласуват – 33.2%, което обичайно е подценена прогноза, тъй като в деня на изборите активността е още по-ниска.

Още графики: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар