В категории:Европа / Свят

Каталуня в пътни блокади, готви обща стачка в петък (снимки)

Пет лъча с протестни шествия тръгнаха по магистралите от различни точки на испанската автономна област, за да се съберат в Барселона на 18 октомври. Правителството в Мадрид е готово за силов отговор, ако безредиците продължат

Колоната на протестното шествие в Хирона излиза на магистрала АР-7. Снимка: El Pais

В Каталуня продължават масовите протести срещу произнесените на 14 октомври от Върховния съд в Мадрид тежки присъди за каталунските политици, организирали противоречащия на конституцията референдум за независимост на 1 октомври 2017 г.

Характерното за сегашните протести е, че повечето от тях са концентрирани върху блокиране на транспортни връзки. Така още на 14 октомври вечерта хиляди демонстранти блокираха летището на Барселона „Ел Прат”, което доведе до сблъсъци с полицията, хаос и отмяна на десетки полети.

От 15 октомври блокадите са главно по автомагистрали, по които на 16 октомври тръгнаха и масови протестни „шествия за свобода”. Към едно от тях – в Хирона – се присъедини и настоящият премиер на автономното каталунски правителство Ким Тора, както и други членове на кабинета. Шествията с десетки хиляди участници всяко се движат в лъчове от пет различни точки на Каталуния с идеята да изминават по 100 км на ден и да се съберат всичките в Барселона в петък, 18 октомври, за когато е обявена обща стачка.

Главен организатор на шествията е Национално каталунско събрание (ANC) със съдействието на Òmnium Cultural. Лидерите на тези две формации – Жорди Санчес и Жорди Кушар – са сред осъдените сега от Върховния съд каталунски политици. Съорганизатор на шествията са също Комитетите за защита на републиката (CDR).

Шествието в Берга, Лейда. Снимка: El Pais

Много от демонстрациите продължават да се координират през социалните мрежи от анонимното съпротивително движение „Демократично цунами”, имитиращо методите на протестите в Хонконг. Испанското вътрешно министерство вече започна да разследва движението за конспирации и организиране на насилствени акции. Днес „Демократично цунами” изтри свой по-раншен апел за протестни действия по време на мача между „Реал”-Мадрид и „Барса”, който трябва да се състои на 26 октомври на стадиона „Ноу Камп” в Барселона, и вместо това призова усилията да се съсредоточат в мирните „шествия за свобода”.

Ожесточени сблъсъци със силите на реда и палежи белязаха протестните прояви в Барселона в нощта на 15 срещу 16 октомври. При безредиците са ранени 125 души. 57 от тях са служители на местната каталунска полиция (Los Mossos), а 27 са от националната испанска полиция. Властите в Мадрид алармират, че насилието е било предизвикано от екстремистки координирани групи, прилагащи терористични похвати. В същия контекст бе и съобщението на полицията от 16 октомври за прерязан на няколко места оптичен кабел по трасето на един от скоростните влакове в Каталуня, което е довело до спиране на жп движението за неопределено време.

Сблъсъци между демонстранти и полицаи в Барселона в нощта на 15 срещу 16 октомври. Снимка: El Pais

Представители на правителството в Мадрид неколкократно призова каталунския премиер Ким Тора да се разграничи категорично от актовете на насилие и да ги осъди изрично. Той го направи уклончиво чрез свой коментар в социалните мрежи: „Единни и мирни. Насилието не ни представлява. Тласка ни чувството за справедливост”. В същия коментар Тора благодари и на известния баски политик Хуан Хосе Ибарече от Баската националистическа партия (PVN), който е бил начело на Страната на баските от 1999 до 2009 г., а днес крачеше редом до каталунския премиер в шествието в Хирона.

Каталунският премиер Ким Тора (в центъра, с тъмносини пуловер и панталони и с кафяви обувки) крачи сред „шествието за свобода“ в Хирона. Снимка: EFE

Испанският премиер социалист Педро Санчес обсъди ситуацията в Каталуня на срещи в правителствения дворец „Монклоа” в Мадрид с лидерите на другите водещи политически партии – Пабло Касадо (Народна партия), Пабло Иглесиас („Подемос”) и Алберт Ривера („Сюдаданос”). Първа бе срещата с Касадо, а другите две бяха насрочени за късни часове поради програмите на Иглесиас и Ривера (който бе в Каталуня).

Санчес е заявил на Касадо, че правителството е готово на всякакви сценарии в Каталуня, ако безредиците се засилят, но засега се въздържа от силови действия поради добрата координация в действията между каталунската и испанската полиция срещу нарушителите на реда.

След срещата с премиера Касадо коментира пред медиите ситуацията с много остър тон, контрастиращ с добронамереността му спрямо Санчес, излъчвана в последните дни. Днес Касадо обвини министър-председателя, че се е оказал „неподготвен” за сегашната ескалация в Каталуня и настоя за активиране на закона за националната сигурност и на член 155 от конституцията, позволяващ да се суспендира автономната власт в областта.

По време на срещата между Пабло Касадо (вляво) и Педро Санчес в правителствения дворец „Монклоа“. Снимка: El Pais

По-късно Санчес прие в „Монклоа” и Пабло Иглесиас, който му заяви, че „Подемос” ще подкрепи правителството, само ако то положи усилия „за диалог и за потушаване на конфликта”. Според Иглесиас е „късогледство да се смята, че наказателното право е способно да послужи за решаване на нещо, което не успяха да решат политическите ръководители”. Лидерът на „Подемос” каза още пред медиите след срещата си със Санчес, че  е останал с впечатлението, че премиерът не се кани да предприема извънредни мерки спрямо Каталуня. Същевременно той призова Испанската социалистическа работническа партия да вземе по-ясна позиция дали е за диалог по каталунската тема, или се приближава към апелите на Народната партия и „Сюдаданос“ са активиране на член 155 от конституцията.

Санчес се видя и с водача на „Сюдаданос“ Алберт Ривера, който пристигна на срещата в „Монклоа“ направо от Каталуня. Както и в предишните дни, така и сега Ривера настоя правителството да активира член 155, защото според него в автономната област „хората изпитват страх“ от безредиците.

Каталунската криза е ключов фактор в предизборните отношения между партиите в Испания. Страната е са в навечерието на извънредните парламентарни избори, насрочени за 10 ноември.

Вечерта на 16 октомври улиците на Барселона отново се изпълниха с десетки хиляди протестиращи, които хвърляха във въздуха тоалетна хартия с възгласи: „Тоалетната хартия не стига за толкова л…а“. Снимка: El Pais
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар