КНСБ на протест и среща с правителството (снимки)

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи протестираха в София с искане да бъдат изпълнени договореностите и обещанията, поети още преди година. Правителството скоропостижно даде нови такива – за следващата година.

Снимки: КНСБ

Няколкостотин медицински специалисти и синдикалисти, членуващи в Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), излязоха на протест пред Министерския съвет в София.

Те настояват да бъдат изпълнени реално обещанията, получени още през миналата година и записани в колективния трудов договор за медицинските специалисти – 900 лв. минимална заплата за професионалистите по здравни грижи в общинските болници, 950 лв. за работещите в университетски болници и съответно 1100 и 1200 лева стартова заплата за лекарите.

„Искаме бъдеще за медиците днес“, „Стига унижение“, „Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти“, „Осигурете здравни грижи за нашите родители“, „Осигурете здравни грижи за подрастващите – нашето бъдеще“, гласяха част от транспарантите, издигнати от КНСБ.

От трибуната президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът настоява за незабавни решения и обяви, че „следващия път няма да бъдем тихи“. Пари и ред – веднага или разпад и дезинтеграция, добави той.

Малко след като слязоха от трибуната, Пламен Димитров и председателя на БАПЗГ Милка Василева бяха приети от вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. На обща пресконференция след срещата правителството съобщи, че вече са предвидени допълнително 200 млн. лева за здравеопазването, като поне три четвърти от тях трябва да отидат за заплати на медицинския персонал.

„Ако се изпълни договореното, не би трябвало да има проблем от началото на годината да се достигне договореното в КТД за болниците, финансирани от министерство на здравеопазването“, каза Пламен Димитров. „Битката обаче трябва да бъде за всички, които трябва да получават нивата, договорени в КТД“, добави той.

„Анализът, който направихме, показва, че обемът дейност е достигнал вече своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки“, коментира Кирил Ананиев. Той добави, че „с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) здравното министерство ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50% от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения“. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор, обеща Ананиев.

В декларация от организаторите на протеста до кабинета се посочват 5 искания:

1. Промяна в законодателството (Закон за лечебните заведения, чл.100), позволяваща на общините и държавата, като собственици на лечебни заведения, да придобият права за доплащане на трудови възнаграждения.

2. В Бюджет 2020 да се предвидят повече средства, за да се изпълнят договорените нива на заплащане по Колективния трудов договор (КТД) за медицинските специалисти. За да се постигне това е необходимо:
– В Бюджета на НЗОК да се предвидят средства за повишаване на цените на клиничните пътеки;
– В цената на всички клинични пътеки да се определят разходите за заплащане на труда на лекарите и на специалистите по здравни грижи;
– В Бюджета на НЗОК да се предвидят повече средства за подобряване на извънболничната помощ.

3. Да се отпуснат повече средства за издръжка на детското и училищното здравеопазване, за да се изпълнят договорените нива във всички общини!

4. Финансовият стандарт и методиката за разпределение на средствата за трудови възнаграждения да станат неразделна част от КТД с фиксирани процентни съотношения за заплати на медицинския персонал.

5. КТД да стане задължителен (да се разпростре върху) всички лечебни заведения.

Протестът на КНСБ и БАПЗГ не беше подкрепен от КТ „Подкрепа“, въпреки че първоначално беше предвидено да бъде общ. От мероприятието се разграничиха и протестиращите от пролетта медицински сестри, които посочват, че не вярват на КНСБ, особено след ролята на конфедерацията в уволнението от работа на една от лидерките на техния протест – медицинската сестра Мая Илиева.

Сестрите около Илиева организират постоянен протест пред здравното министерство и имат по-сериозни искания – минимална заплата за медицинските сестри, равна на две минимални работни заплати, отказ от сегашната система, в която болниците са търговски дружества и други.

Снимки от протеста на КНСБ и БАПЗГ: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар