В категории:България / История

Как ще се отбележи 75-годишнината на 9 септември 1944 г.

В София предстоят възпоменания край Паметника на Съветската армия и край Братската могила, а в РКИЦ се открива нашумялата изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от фашизма”.

Проявите за отбелязване на 75-годишнината от 9 септември 1944 г. ще завършат с митинг край Братската могила. Снимка: БАС

Макар и след 75 години, ключовата дата 9 септември 1944 г. продължава да буди полюсни страсти в българското общество. Но емоциите само още веднъж доказват голямото значение на този вододел в нашата история и необходимостта той да бъде осмислян и анализиран в цялата му дълбочина.

„Девети септември 1944 г. разделя суровия български ХХ в. на две много различни половини. Това е причината, поради която никой в България не може да отрече повратния характер на събитията отпреди 75 години,” сочи изтъкнатата историчка проф. Искра Баева.

Софийският Градски съвет на Българския антифашистки съюз е оповестил няколко прояви, с които в столицата ще се отбележи тази годишнина „от победата над фашизма и началото на социалистическите преобразования в България”. Има и специално учреден Обществен комитет за това отбелязване.

В 12 ч. е предвидено поклонение и поднасяне на цветя пред паметната плоча на студента Марин Боев, намираща се на изхода от подлеза срещу Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Марин Боев е застрелян от полицията на 3 март 1943 г., защото е празнувал навършващите се тогава 65 години от края на Руско-турската освободителна война и освобождението на България от турско робство, а отбелязването на тази годишнина е било забранено от царя и правителството.

Между 11 и 18 часа ще функционират информационни пунктове, разположени в шатри пред Паметника на Съветската армия и пред Братската могила в Парка на Свободата (Борисовата градина).

В 16 часа в Руския културно-информационен център се открива нашумялата изложба с уникални материали от руски архиви под надслова „75 години от освобождението на Източна Европа от фашизма”. Подготовката на експозицията предизвика безпрецедентно „съобщение“ от Външно министерство.

В 17 часа ще има поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на Съветската армия.

В 18 часа започва тържествен митинг-проверка пред Братската могила.

През целия ден ще има поднасяне на цветя и поклонение пред паметниците на антифашистки герои из различни софийски квартали.

Очаква се и край съхранилите се антифашистки паметници из цялата страна също да се състоят възпоменателни церемонии.

На 8 септември младежи доброволци се заеха с почистване на Паметника на Съветската армия в София, както и на други антифашистки паметници.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар