В категории:България / Рикошет

В огледалния свят на Алисите от Външно

След вчерашната позиция на МВнР за изложбата на руското посолство по повод 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, днес чакаме декларация на нашенската дипломация за обявената от амбасадата на САЩ като културна проява лекция на тема „Съвременното изкуство на гадаенето”

„Алиса в огледалния свят“ може да е добро вдъхновение за всякакво „Съобщение на МВнР“

Безподобната дипломация, упражнявана от настоящото ни Външно министерство, вчера поднесе ярък образец на своето креативно и иновативно творчество – „Съобщение на МВнР”, написано в монументално-повелителен стил, досущ като дебютиралия още през 1934 г. безсмъртен образец „ТАСС е упълномощена да заяви…”. Текстът ни спусна с нищо несравнима интерпретация „три в едно” – хем на културна проява, организирана от чуждо посолство, хем на исторически събития от Втората световна война и разгрома на нацизма, хем на днешни вътрешнополитически дуели.

Авторите на забележителния документ хващат за повод организирана от посолството на Русия у нас изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”, която предстои да се открие на 9 септември. Очевидно възбудени от датата, текстописците на това съчинение вкарват читателите му в една магическа реалност, кръстосала духа на Министерството на истината от романа „1984” на Джордж Оруел, огледалния свят от приказката на Луис Карол за Алиса и тона на политинформация от комсомолско събрание през 50-те години на миналия век.

Цитираме малка извадка от „Съобщението на МВнР”, като трепетно запазваме оригиналното и освободено от оковите на правописа обозначаване на географските понятия: „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява (изложбата, вероятно – б.р.) и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни”.

Нататък текстът продължава да сияе с удивителни просветления, но оставяме на читателите удоволствието сами да се наслаждават на цялата му пълнота, като си отворят оригиналната публикация на сайта на МВнР.

В духа на плурализма, продиктуван ни от вече 30-годишната борба за преодоляване на онази „откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави”,  цитираме и реакцията на руското посолство на „Съобщенето на МВнР” (и тук спазваме оригинала):

„Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума. Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция”.

Който ще да се чуди, но ние никак не сме учудени – именно така, както ни показва „Съобщението на МВнР”, се прави една красива и модерна дипломация! Затова, следвайки този неин вдъхновяващ курс, днес с нетърпение чакаме нова декларация на Външно. Искаме да научим историческата оценка на МВнР за друга културна проява на чужда амбасада – обявената на сайта на посолството на САЩ в България лекция „Съвременното изкуство на гадаенето”, която тази вечер ще изнесе в Американския център на Столична библиотека Арън Мултън, „ентусиаст на езотериката, куратор на културата”, „с опит като артжурналист в Европа и Америка”. От съобщението разбираме още, че „Мултън е щастлив да представи лекция, озаглавена „Съвременното изкуство на гадаенето“, чиято цел е да ни накара да поставим под въпрос необикновените реалности”. Нататък следва нещо съвсем необикновено и загадъчно – в събитието ще участва и мистериозно лице, означено само с един инициал: „Гост-художник и сътрудник по този проект, Л., също ще присъства, за да обсъди своите текущи изследвания, отразяващи вярата в легендата и мита”.

Ето това се казва култура, ето това носи не откъснатост, а животворно приобщаване към „динамиката на процесите” в развитите не само европейски държави, към „вярата в легендата и мита”! Искаме, жадуваме, бленуваме за „Съобщение на МВнР”, което да ни разясни и това забележително културно събитие, организирано от чуждо посолство! С оглед великите евроатлантически ценности, които България суверенно и принципно е приела да споделя като равностоен съюзник на САЩ, с нетърпение очакваме да прочетем декларация на Външно и за лекцията на Арън Мултън! Не се съмняваме, че в нея ще липсва фраза като „МВнР няма никакво отношение към тази проява”, а напротив – ще ни залее топло и проникновено дипломатическо тълкувание на гадаенето и „необикновените реалности”…

За да не бъдем заподозрени в каквито и да било непочтени помисли, официално декларираме убедеността си, че не само МВнР, а и цялата българска държавна администрация е пълна с много здравомислещи, заредени с добри намерения и със задълбочен интерес към създавания от самите тях огледален свят Алиси. Няма „не искам”, няма „недей” – всичко е магистрално ясно: следва се „динамиката на процесите”, ясно начертани още от Луис Карол, който е казал всичко за терзанията на героинята си и за заобикалящите я „необикновени реалности” ето в този диалог:

Но аз не искам да бъда сред луди хора.

– О, нямаш избор. Тук всички сме луди. Аз съм луд. Ти си луда.

– Откъде знаеш, че съм луда?

– Трябва да си. Иначе нямаше да си тук.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар