В категории:Свят

Пожарите в Амазония потопиха Сао Пауло в мрак

След ускореното обезлесяване на тропическите гори под управлението на крайнодесния президент Болсонаро се стигна и до рекорден брой горски пожари

Най-големият град в Бразилия е потънал в мрак посред бял ден в понеделник, след като димът от горските пожари в Амазония е достигнал големите населени центрове, съобщава Buzzfeed. През последните седмици в най-голямата тропическа гора в света са избухнали рекорден брой пожари. Според вестник Folha de S.Paulo мракът е обхванал града в 3 ч. следобед и продължил повече от час.


От Националния институт по метеорология на Бразилия заявиха, че обезпокоителното явление е било резултат от съчетанието на няколко фактора: студеното време, влажността и димът от безпрецедентните горски пожари, вихрещи се на няколко хиляди километра от града. Метеоролозите обясняват, че студеният фронт е променил посоката на ветровете и е пренесъл дима от пожарите, бушуващи в бразилския регион Рондония и в съседна Боливия, създавайки плътен слой от ниски, тежки облаци и мъгла.

Световната метеорологична организация публикува данни, които показват огромни облаци дим, покриващи голяма част от територията на Бразилия.

Случващото се увеличи опасенията за ситуацията в амазонската гора, често наричана „белите дробове на планетата“. Рекордният брой горски пожари идва на фона на ускореното обезлесяване на Амазония след идването на власт на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Според Националния институт за космически изследвания  (INPE) броят на засечените горски пожари от началото на годината е над 72 000, което представлява 84% повишение спрямо същия период на 2018 г. и най-високия брой, откакто агенцията започва да събира данни през 2013 г., отбелязва Reuters. Повече от половината от тези пожари са в Амазония.

Благодарение на естествената влажност амазонската гора по принцип е сравнително устойчива на пожари. Ето защо агенциите за опазване на околната среда считат, че сегашните пожари са резултат от човешка дейност и засушаване. Местни вестници в Бразилия съобщават, че фермерите в някои региони организират „пожарни дни“, за да се възползват от отслабените мерки за защита на гората при новите власти. След идването на власт на Болсонаро агенцията за защита на околната среда е намалила налагането на глоби и наказания, а министрите ясно декларират симпатиите си към дървосекачите, които идват за сметка на коренното население, живеещо в горите.


Според първоначалните оценки на INPE обезлесяването в Амазония се е ускорило с 67% през месец юли. Болсонаро, който още при стъпването си в длъжност през януари се зарече да развива икономически региона на Амазония, уволни ръководителя на държавната агенция, защото по думите му данните за обезлесяването са „лъжи“, които накърняват образа на Бразилия.

Тази седмица бразилският президент заяви, че според него неправителствени организации подпалват пожарите, за да могат да ги снимат. Попитан дали има доказателства и може ли да посочи конкретни НПО-та, замесени в подобна дейност, той заяви, че няма доказателства черно на бяло, но усеща, че е така.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар