В категории:Свят

Обезлесяването на Амазонската гора се е ускорило при Болсонаро

Извършващите незаконна сеч са окуражени от премахването на защитите за околната среда след идването на власт на дясното правителство

През миналия месец обезлесяването на тропическите гори в бразилската част на Амазония се е ускорило до най-бързия темп от десетилетие, показват данните от сателитна система за ранно предупреждение. Експертите посочват, че незаконната сеч е окуражена от разхлабването на регулациите за защита на околната среда след като Жаир Болсонаро стана президент.  Според бразилския институт за космически изследвания INPE, сателитната система DETER е регистрирала обезлесяване на 739 квадратни километра през май – първият от трите месеца, през които изсичането обикновено се усилва след дъждовния сезон. Това е значителен ръст спрямо 550 кв. км, изсечени през май 2015 г., и над двойно повече от обезлесяването, засечено преди две години.

„Ако тенденцията се запази, това ще е наистина лоша година за амазонската гора. Всичко зависи от това колко контрол ще бъде упражнен от полицията през следващите два критични месеца“, заявява пред Reuters Клаудио Амейда, ръководител на програмата за сателитно наблюдение на INPE.

Тези данни потвърждават опасенията на природозащитниците, че дошлото на власт преди пет месеца правителство на Болсонаро може да окаже катастрофални последици върху околната среда. Откакто е на власт, десният президент разформирова агенциите за опазване на природата, оряза бюджета за прилагане на законите за околната среда и демонстрира нежелание да предприеме действия за борба с климатичните промени.

Бразилската агенция за защита на околната среда IBAMA, която бе недофинансирана от години, изгуби правомощията си, след като Болсонаро встъпи в длъжност през януари. Комисията по горското стопанство бе прехвърлена към Министерство на земеделието, което се контролира от съюзници на земеделската индустрия.

Марцио Астрини, координатор на публичната политика на Грийнпийс Бразилия, заявява, че правителството на Болсонаро е „антиекологично“ и намалява защитите на горите без да предвижда мерки за борба с обезлесяването. „С Болсонаро на власт, хората, които унищожават горите, се чувстват в безопасност, а тези, които се опитват да ги опазят, се чувстват заплашени“, казва той.

Министърът на околната среда в правителството на Болсонаро – Рикардо Салес, заявява в интервю за Reuters, че страната остава ангажирана със защитата на горите и  уверява, че „ние няма да премахваме нищо, даже ще добавим повече“. Според министъра, данните на INPE са манипулирани и трябва да бъде обявена обществена поръчка за частна фирма, която да поеме сателитното наблюдение. Целта е да се наеме компания, която може да прави изображения с висока резолюция в реално време. „Ние искаме система, която да е в състояние да насочва по-добре полицейските операции в реално време и така да ги прави по-ефективни“, заявява Салес.

По-късно през тази година данните от системата DETER за обезлесяването през май  ще бъдат сравнени с по-точната сателитна програма PRODES, която служи за официален ориентир на властите. Кадрите от PRODES за 12-те месеца до юли 2018 г. показват, че в бразилската част на Амазония са изсечени 7900 квадратни километра гори, което е сравнимо с територията на Пуерто Рико.

Обезлесяването все пак остава под нивата от началото на века, преди бразилските власти да предприемат кампания срещу незаконната сеч. През 2004 г. например са били изсечени 27 хил. квадратни километра.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар