Болсонаро не ще помощ от Макрон, но приема от Нетаняху

Само през уикенда са регистрирани нови 1113 огнища на пожари из Амазония. Защо не се привежда в действие съществуващият от 1978 г. договор за сътрудничество между страните, в чиито територии влизат „белите дробове на планетата”?

Пожарите в Амазония вече се олицетворяват от политическото бедствие Болсонаро. Снимка: brasil247.com

Бразилският президент Жаир Болсонаро успешно затвърждава образа си на световно природно бедствие с отказа си да приеме предложените от Г-7 по инициатива на Франция 20 милиона долара за борба с опустошителните пожари в Амазония, застрашаващи с мащабите си цялото човечество. Само през уикенда са регистрирани нови 1113 огнища из тропическите гори, известни като „белите дробове на планетата”, а общо от началото на година те са 80 262 – със 78% повече от същия период на миналата година.

Въпреки тази тревожна ситуация и явно слабата ефективност на включената от Болсонаро в борбата с огнената стихия армия, лансираната от френския президент Еманюел Макрон на срещата на „седморката” в Биариц идея за мащабна финансова помощ в борбата с огнения ад в Амазония бе отхвърлена. И то доста предизвикателно. След цяла серия предходни груби коментари по темата на самия Болсонаро, уязвяващи Макрон и в личен план, сега тонът бе продължен от шефа на президентския му кабинет (с ранг на премиер) Оникс Лоренсони. Той написа в блога си: „Благодарим за предложението, но може би тези средства ще са по-полезни, за да се залеси отново Европа. Макрон не успя да предотврати дори един предвидим пожар в църква, влизащата в културното наследство на човечеството – как така сега претендира да поучава нашата страна? Нека да се погрижи за онова, което има да опазва в собствения си дом и във френските колонии”.

Последната препратка, естествено, е към Френска Гвиана, в която също влиза част от Амазония. Ненапразно доста световни медии в последните дни постоянно припомнят онова, което и самият Макрон спомена – че най-дългата граница на Франция е с Бразилия, именно чрез Френска Гвиана.

Болсонаро и екипът  му усърдно разиграват националистическата карта, представяйки се за бранители на бразилския суверенитет в противовес на несъмнената пристрастност на Макрон. Нескритото внушение е, че мотивите на френския президент и на Г-7 са користни, като „великите сили” се опитват да постигнат собственото си по-активно проникване в Амазония, възползвайки се от природозащитните НПО-та.

Няма съмнение, че екологичният алтруизъм на Макрон и сие е трудно да се приеме за чиста монета. Както е трудно да се разбере защо досега Г-7 или членките ѝ поотделно не са реагирали, когато техни големи компании са предизвиквали драстични замърсявания и екологични бедствия в същата тази Амазония. Достатъчно е да се припомни нашумелият случай с „Шеврон”, който през 2011 г. бе осъден на компенсация от 9,5 млрд. долара от индианска общност в амазонската част на Еквадор, след като съсипа обитавания от индианците регион с петролни отпадъци. А през 2018 г. Международният съд в Хага отмени тази присъда. Някой да чу тогава възмущения от Макрон или който и да е друг лидер от Г-7?…

Да не говорим за политическото разпъване на кръст на левицата и въобще на демокрацията в Бразилия, на което сме свидетели от три години и което практически доведе на власт бедствието Болсонаро. Или той е удобен за едни цели, но вреден за други? Като Хитлер преди 80 години?

Лицемерието и двойният стандарт на „великите сили” са хронична световна болест. Но не по-малко лицемерното спекулиране по този въпрос от страна на Болсонаро си е открит цинизъм. Защото отговорността и за ширещия се сега огнен ад, и за стремително ускорилото се обезлесяване на Амазония е именно на неговата политика, насърчаваща „завземането” на земи от джунглата (което там традиционно се извършва чрез палежи) и орязваща средствата за превенция на пожари и за опазване на околната среда.

Според бразилския Национален институт за космически изследвания (INPE) обезлесяването се е увеличило с 34% през май, с 88% през юни и с 212% през юли тази година по сравнение със същите периоди през 2018 г. Цитираните вече по-горе данни за пожарите са също на INPE. Болсонаро обаче дотолкова не харесва тази статистика, че уволни публично опониралия му директор на INPE – физика Рикарко Галвао. Впрочем, именно това уволнение предизвика повишено международно внимание към действията и бездействията на бразилските власти в драматичната ситуация. И така се разчу и в големите световни медии, че правителството на Болсонаро е орязало с 38,4% бюджетните средства, отделяни на службите за превенция на пожари, и с 42% е свило лицензиите за екологични дейности. А пък сумите, предназначени за борба с климатичните промени – явление, което Болсонаро въобще отрича – са намалени с цели 95%.

В резултат, както алармират не само многобройните НПО-та, но и представители на местните власти из различни бразилски щати, пожарникарите просто нямат ресурс, за да стигнат до всички засегнати от огъня зони, много от които са в труднодостъпни места.

Нашумя случаят от Алтамира, щата Пара, разгласен от бразилските медии на 25 август. Разбра се, че централните власти не са реагирали на сигнал на местната прокуратура, подаден още на 7 август по повод установена подготовка за колективни палежи, планирани за три дни по-късно – на 10 август, днес вече станал нарицателен като „Деня на огъня”. Прокуратурата от Пара е предупредила специализирания институт IBAMA към министерството на околната среда, че 70 души – селскостопански предприемачи и фенове на Болсонаро – се координират в WatsApp за едновременно подпалване на големи горски площи. Целта им била да покажат така, че подкрепят президентската политика за „разхлабване” на строгите ограничения в „отнемането” от джунглата на земи за земеделие и паша. Трябва да се има предвид, че такъв замисъл отвсякъде е противозаконен, защото все още в действие е и бразилски закон, забраняващ всякакви селскостопански палежи в този опасен за пожари сезон.

От IBAMA обаче отговорили, че не могат да реагират и да изпратят в зоната необходимите полицейски части, които да попречат на замисленото, защото на полицейския контингент, с който можели да разполагат, било наредено в същите дни да противостои на поредица от студентски демонстрации. Заповедта за това пренасочване е на министъра на правосъдието Сержио Моро – да, същият онзи съдия, който вкара зад решетките бившия президент Лула да Силва по скалъпени обвинения в корупция и за когото вече бе разкрито, че е манипулирал съдиите по този процес… Впрочем, след гръмването из медиите на скандалния случай от щата Пара министър Моро побърза да разпореди разследване за установяване на виновните. Едва ли някой се съмнява, че ще го отнесат безименни чиновници на средно ниво…

„Не всички пожари са пряко свързани с обезлесяването. Но сателитните снимки показват значително разрастване на огнищата. Това е последствие на политиката на новото правителство, която насърчава незаконното завземане на земи в Амазония и от която произтичат незаконните палежи,” казва цитираният от испанския в. „Ел Паис” Пауло Арташо, професор по физика от Университета в Сао Пауло.

И ето, че на фона на всичко това наблюдаваме следното. Докато с едната ръка бута гнусливо 20-те милиона на Макрон, с другата Болсонаро се протяга за помощ от скъпия на сърцето му и вече усърдно помагалия за избирането му израелски премиер Бенямин Нетаняху. В неделя, 25 август, докато в Биариц се договаряше щедрата помощ на Г-20 за спешно потушаване на пожарите в Амазония и за изграждане на цялостна, продължителна стратегия за превенцията им в бъдеще, Болсонаро проведе приятелски телефонен разговор с Нетаяху и договори с него изпращането на 100 тона израелски противопожарни средства. Това съобщи говорителка на израелското посолство в столицата Бразилия.

В същото време и без Г-7, и без Израел, съществува изграден механизъм за взаимопомощ при екстрени ситуации в Амазония между всички страни, чиито територии включват части от нея. Нарича се Договор за амазонско сътрудничество (АСТО е абревиатурата му на английски, ОТСА е на испански) и е подписан още през 1978 г. от Бразилия, Боливия, Венесуела, Гвиана, Еквадор, Колумбия, Перу и Суринам. Целта му е да опазва Амазония и да се грижи за хармоничното ѝ развитие. Тези дни към спешно заседание на АСТО с цел отговорни и координирани действия на всички засегнати от пожарите страни призова Венесуела, но кой знае защо световните медии дори не съобщават за това. Вероятно защото в призива си венесуелското правителство натяква, че част от влизащите в договора държави членуват в бойкотиращата политически Каракас Група от Лима и, робувайки на идейните си пристрастия, не се съобразяват с ангажиментите си по АСТО, а водят безотговорна и антиекологична политика.

Екологията отдавна не е само екология. Както във всичко друго в живота ни, тук също е пълно с политика. И който не вижда, че най-голямата заплаха за „белите дробове на планетата” е  агресивният ултрадесен реванш в Латинска Америка, той мижи пред същинските подпалвачи на Амазония и въобще на устойчивото и отговорно развитие в целия регион.

Впрочем, само преди седмица, докато в света вече се надигаше вълна от ужас пред пламтящите амазонски гори, най-голямата грижа на Болсонаро беше да сипе библейски цитати, за да внушава на жителите на съседна Аржентина каква катастрофа ги чака, ако наесен изберат за нов свой президент левия перонист Алберто Фернандес (голяма вероятност за това очерта състоялият се наскоро там предварителен вот)…

Май поне толкова спешни действия, колкото за спасяването на Амазония, са необходими и за озаптяване на сеячите на Болсонаровци тук и там из световната политика.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар