В категории:Италия / Свят

Как Салвини ритна „Пет звезди“ и пое към избори

„Безполезно е да се въртим между „не”-та, отлагания, блокажи и ежедневни караници,” натякна Лигата на правителствения си партньор „Пет звезди” и настоя за предсрочно гласуване за нов парламент в Италия, подтиквана от фаворизиращите я сондажи.

Матео Салвини (вдясно) и Луиджи ди Майо отдавна гледат в различни посоки. Снимка: dagospia

Лорена Мако, Рим, El Pais

Пукнатината в италианското правителство между Движението „Пет звезди” и Лигата стана необратима след два дни криза. Накрая – в четвъртък, 8 август, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви за невалидно мнозинството, което държеше правителството, помоли премиера Джузепе Конти да събере „незабавно” парламента, за да потвърди това и там, и поиска провеждането на предсрочни избори колкото се може по-бързо.

През последните дни разногласията между „Пет звезди” и Лигата се бяха разраснали значително, в частност по въпроса за един високоскоростен влак – тема, по която партньорите поддържат несъвместими позиции. Още от сряда, 7 август, се заговори за дълбоко премоделиране на изпълнителната власт с възможна размяна на министерства, за да се тушира кризата. Но Лигата отхвърли тези хипотези в свое съобщение с необичайно остър тон. В него настоя да се даде думата на избирателите. „Всеки изминал ден е изгубен ден. Единствената алтернатива на това правителство е отново да се даде думата на италианците чрез нови избори,” се посочва в документа.

Правителствената криза се разрази след гласуването в Сената в сряда по повод искане на Движение „Пет звезди” да се блокира изграждането на жп линия за високоскоростен влак по маршрута Торино-Лион. Лигата остави партньорите си сами и се присъедини към останалите партии с вота си „против”.

„Нещо се пречупи в мнозинството,” подхвърли Салвини същата вечер на проява на плажа Сабаудия в Южна Италия, подхранвайки спекулациите за възможно скъсване на коалицията.

В течение на четвъртъка – на 8 август, правителствените партньори си разменяха отровни декларации. Лидерите на двете формации и вицепремиери Луиджи ди Майо и Матео Салвини си освободиха програмите, за да проведат срещи със свои сътрудници.

Премиерът Джузепе Конти – една консенсусна фигура, избрана и от двете партии, която в други случаи е служела за посредник – също отмени другите си ангажименти и се срещна първо с президента на републиката – Серджо Матарела, за да го информира за ситуацията. После се видя и със Салвини в централата на правителството, но без Ди Майо, макар и той да се намираше в същата сграда.

Това не помогна. След края на срещата Движението „Пет звезди” беше полято със студена вода от изявление на лидера на Лигата, който известяваше края на коалицията. „Свикахме незабавно парламента, за да установим, че вече нямаме мнозинство, както показа гласуването за високоскоростния влак. Показаха го и постоянните обиди на „съюзниците” ни срещу мен и Лигата,” посочи Салвини и поиска „бързо отново да се даде думата на италианците”.

Осъзнал, че държи ключа на мнозинството, Салвини през последните месеци използва активно победата в европейските избори, при които Лигата се открои като събралата най-много гласове партия, а подкрепата за нея стана рекордна – анкетите ѝ дават над 36% потенциални избиратели. Салвини реши да притисне партньорите си, преминаващи през момент на тежка слабост.

Досега той беше говорил двусмислено и уклончиво. Новото му държание, при което той повиши тона, нажежи и напрежението, оставяйки „Пет звезди” практически в шок. „Италия се нуждае от ясност и смели избори, безполезно е  да се въртим между „не”-та, отлагания, блокажи и ежедневни караници,” беше заявено в становището на Лигата с оглед постоянните дрязги между двете формации. Маркирани бяха и темите, които ги разделят: „Големите строежи, инфраструктурата, икономическото развитие, намаляването на данъците, прилагането на автономните статути, енергетиката, реформата в правосъдната система и отношенията с ЕС”.

„Пет звезди”поиска повече яснота: „Позицията на Лигата е неразбираема. Нека кажат конкретно какво се канят да правят. Нека да бъдат ясни,” настоя становище на Движението. „Не ми харесват дворцовите игрички,” наблегна Ди Майо. И изясняването от Салвини, който обяви за приключен този етап на правителството, пристигна няколко часа по-късно като валяк.

Държавният глава Матарела би искал да запази правителството действащо през есента, за да бъде изработен бюджетът, чийто първи вариант трябва да се представи в ЕС в края на септември. Миналата година отидоха месеци, докато  бюджетът бъде подготвен и това предизвика остри сблъсъци с Брюксел.

Пет звезди” и Лигата управляват заедно от 1 юни 2018 г., но оттогава насам съотношенията се промениха. Формацията на Салвини измести на последните избори своя партньор от челното място на партиите в Италия. Според последните сондажи Салвини няма да събере проценти, за да управлява сам, но може да го направи с крайнодесните „Италиански братя” и консервативната „Форца, Италия” на Силвио Берлускони, с които вече е бил в коалиция на последните парламентарни избори.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар