Челен опит: Как в „5 звезди“ печелят вътрешни избори

Луиджи ди Майо победи с 80% във вот сред своите съпартийци, организиран светкавично след съкрушителната загуба на движението му в гласуването за Европарламент. Тайната е в системата „Русо”

Луиджи ди Майо. Снимка: ANSA

В Италия току-що отминалите евроизбори удариха като изпепеляваща мълния управляващата коалиция между аморфното и уж „антисистемно” движение „5 звезди”, оглавявано от единия вицепремиер на страната – Луиджи ди Майо, и Лигата на другия вицепремиер и вътрешен министър – Матео Салвини.

Между двете формации и досега имаше напрежение заради различните подходи на лидерите им към различни обществени проблеми. И наблюдателите отдавна очакват разцепване помежду им. Най-вероятно скоро това и ще видим. Но първият ефект от евровота на 26 май бе директно да блесне промененият баланс на силите – „5 звезди” изгуби досегашните си 34% подкрепа и получи 17%, а Лигата увеличи досегашните си 17% на 34%.

Естествено, че както и навсякъде по света, това бе свързано и с личностните лидерства на двете политически сили. Салвини се напомпа със самочувствие, че точно неговата траектория печели електората. А Ди Майо се видя принуден да подложи своето водачество на изпит – и незабавно свика вътрешнопартийни избори, които да решат дали да остане начело на „5 звезди”. И които също толкова незабавно спечели – получи 80% подкрепа.

Демократичният вот на членските маси дава неоспорима сила и сигурен тил. Кой ще посмее оттук-нататък да оспорва правилен или неправилен е курсът на Ди Майо из бурния политически океан?!

Понеже и в България в някои партийни среди в момента е особено актуално да се търси пряко допитване до членската маса, предлагаме тук подробности за челния опит на „5 звезди” как се правят тези неща.

Както и в други случаи досега при вътрешнопартийни допитвания, в „5 звезди” се ползва платформата за участие „Русо“ (не значи „руски” на италиански, а идва от името на иконата на френското Просвещение Жан-Жак Русо). Това е технологичен инструмент, който дава възможност да гласуват строго определен брой участници. В случая с „5 звезди” за участие в гласуване по интернет чрез „Русо” са регистрирани 56 127 членове на формацията – това е максималният брой на давалите своя вот по този начин досега.

При вътрешнопартийния вот „за” или „против” Ди Майо, състоял се на 30 май т.г., 44 849 души подкрепиха оставането му като лидер начело на „5 звезди”, а 11 278 души бяха против.

За отбелязване е, че досега няма нито един случай, при който при подобно гласуване партийните редови членове да са били против онова, което партийното ръководство желае да се случи.

Създателят на „5 звезди” – комикът Бепе Грило, както и финансовият му стълб – предприемачът в сферата на технологиите Давиде Касаледжо, които са смятани за моралните стожери на движението, също изразиха пълната си подкрепа за Луиджи ди Майо. Така постъпиха дори и представителите на вътрешнопартийната опозиция – вечният съперник на Ди Майо за лидерския пост Алесандро Ди Батиста и председателят на Камарата на депутатите Роберто Фико.

С една дума – честито на затапилия загубата си с нова победа партиен лидер, подкрепен така неоспоримо от целокупния си отбор.

Вярно, наблюдателите мърморят, че победата е пирова и нищо не значи в политически план. Но признават, че е балонче с кислород, което все пак продължава живота…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар