В категории:Екология / Общество

Руските военни се канят да потушат пожарите в Сибир за 5 дни

Армията бе включена в борбата с огнената стихия по нареждане на президента Владимир Путин. Пламъците са обхванали около 3 милиона хектара. Разследват се подозрения за умишлени палежи с цел да се прикрие незаконна сеч. Започват съдебни дела срещу служители, чието бездействие е довело до разрастване на бедствието

Специално оборудвани военни самолети са включени в потушаването на пожарите в Сибир. Снимка: МЧС

Опустошителните горски пожари, ширещи се вече втори месец в Сибир и Далечния изток и обхванали площ от около три милиона хектара, могат да бъдат потушени за пет денонощия. Това са заявили пред в. „Известия” източници от руското министерство на отбраната, което от 1 август включи в действията на пожарникарите също така армейски самолети и хеликоптери. Става дума за 10 самолета Ил-76 и 10 хеликоптера на военно-транспортната авиация от руските военно-космически сили. Те са оборудвани със специални устройства, разпръскващи вода.

Нареждането за включването им издаде руският президент Владимир Путин, след като бе оповестен тревожен доклад на министерството на извънредните ситуации (МЧС) за размерите на бедствието. В Националния център по управление на отбраната е създаден оперативен щаб за борба със стихията.

В борба със стихията. Снимка: EFE

Междувременно за потушаването на пожарите участват около 2700 души, 390 единици наземна техника, 28  самолети и хеликоптери на МЧС, като министерството е подготвило и нови 950 спасители, готви се и да изпрати още пет самолета в бедстващите зони.

Съвещание в Красноярск – център на една от най-засегнатите сибирски области, проведе премиерът Дмитрий Медведев, който изиска спешни действия и от местните власти, подчертавайки изрично, че това е тяхно задължение.

Тежко е положението също в Иркутска област, в Бурятия, в Якутия. Установени са общо 246 огнища. 113 от тях са в Якутия, 73 в Иркутска и 60 в Красноярска област.

Тази година летните пожари са обхванали с 12% повече площи, отколкото през 2018-та. За това спомагат високите температури и липсата на дъждове. Не са били взети и достатъчно активни мерки за бързо потушаване на огнищата, особено в по-труднодостъпните райони. Огънят поглъща огромни площи с ценни дървесни видове, някои от тях ендемични. Загиват и хванати в капана на пламъците горски животни.

Правителството обяви, че отпуска от резервния си фонд допълнителни средства за подпомагане на усилията, тъй като местните ресурси не достигат, както се оплака губернаторът на Красноярска област Александър Ус. Той си спечели остри критики из социалните мрежи, когато преди няколко дни обяви, че не си струвало да се гасят пожарите, които така и така щели да изгаснат при първия дъжд, а щетите от тях щели да се по-малки, отколкото разходите за потушаването им.

Пряка заплаха за живота на хората засега няма, но премиерът Медведев е предупредил да се вземат всички мерки, за да не се допусне повторение на ситуацията от 2010 г., когато пак при летни горски пожари се стигна и до човешки жертви. „Най-важната задача е да не се позволи разпростиране на огъня към населени места,” подчерта Медведев. Налице е вече силно задимяване на големи градове като Чита и Улан Уде. Има сигнали, че димът е стигнал и до монголското столица Улан Батор. Твърди се, че на някои места гори вече и торфеният слой на почвата, при което в атмосферата се отделят особено високи и отровни концентрации въглероден диоксид.

Медведев разпореди също спешно да се проведе разследване дали пожарите не са причинени нарочно, с цел да се прикрият незаконна сеч и спекулативна продажба или контрабанда на дървесина. По разпореждане пак на премиера при установяване на незаконна горска сеч цялата използвана от нарушителите техника ще бъде конфискувана в полза на държавата.

Ще бъде разследвано също дали чрез бездействието си отговорни институции не са подпомогнали разрастването на пожарите. Заведено е и първото такова дело в Красноярска област – срещу длъжностни лица от регионалното министерство на горите, които между 22 март и 1 август не са предприели необходимите мерки за ликвидиране на възникнали горски пожари, поради което огънят се е разпространил на обширни територии. В Иркутска област се водят вече 35 подобни дела.

На министерството за природата и на МЧС е възложено съвместно с ръководствата на засегнатите региони до 30 август да излязат с конкретни предложения за създаване на специализиран център за мониторинг, профилактика и своевременно предприемане на оперативни мерки по потушаване на горски пожари.

И оттук е минала огнената стихия. Снимка: ТАСС

Ръководителят на комитета в Държавната дума по природните ресурси Николай Николаев посочва пред „Известия“, че незаконната горска сеч от години се прикрива чрез умишлени палежи. Той подчертава: „Рослесхоз (руската Федерална агенция за горско стопанство – б.пр.) трябва по-смело да прилага пълномощията, които сме му дали. А именно – да отнема пълномощията в горския отрасъл от онзи регион, който не се справя с тях. Иркутска област не се справя постоянно. Там са и най-големите пожари. Министърът на горското стопанство вече е арестуван. Кой сега управлява гората, е абсолютно непонятно“.

Според Николаев проблемът може да се реши като функциите за устройството на горите се прехвърлят на федерално ниво. Той припомня, че още през 2014 г. министерството на природата издало заповед за определени горски райони, в които потушаването на пожарите било „икономически нецелесъобразно“. И решението дали да гасят или не било оставено на регионите. „В резултат се потушават едва около 10% от горските пожари. Тази заповед трябва да се преразгледа, както и системата за определяне на щетите от пожарите,“ изтъква Николаев.

Специалистите ще могат да направят реална оценка на нанесените сега щети едва след потушаването на всички огнища, сочат от министерството на природата. За целта ще бъдат използвани и спътникови снимки от Космоса. Но още отсега еколозите бият тревога. Пожарите в Сибир и в Далечния изток многократно ускоряват климатичните промени както в регионален, така и в глобален мащаб, смята водещият научен сътрудник от биологическия научно-изследователски институт към Иркутския държавен университет Даря Бедулина. Тя напомня, че арктическият пояс на планетата, в който освен Сибир влизат също Аляска и Канада, се нагрява 2-3 пъти по-бързо, отколкото останалите части на земното кълбо.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар