В категории:България

Окончателно: Народното събрание отхвърли ветото за F-16, плащаме до дни

ГЕРБ, ДПС и ВМРО потвърдиха волята си за трети път и гласуваха „за“ ратификацията на договорите между България и САЩ, които уреждат закупуването на новите самолети

Народното събрание одобри окончателно договорите със САЩ за закупуването на 8 самолета Ф-16, след като отхвърли ветото на държавния глава върху ратификацията, гласувана през миналата седмица.

Мнозинство от 128 народни представители при необходими минимум 121 подкрепи за трети път четирите договора, които уреждат сделката между България и САЩ. Гласовете дойдоха от групите на ГЕРБ, ДПС и ВМРО, които заедно прокараха законите за ратификация и преди президентското вето.

Основният мотив на държавния глава беше липсата на достатъчно широк дебат и подкрепа на така договорената сделка и фактът, че ратификацията беше приета на две четения в едно заседание, което е съкратена процедура. Нов дебат се проведе и продължи около 2 часа и 30 минути, но промяна в гласуването на отделните групи нямаше.

Срещу договорите в този им вид гласуваха общо 73 депутати от БСП, ВОЛЯ и част от „Обединени патриоти“ – „Атака“ и НФСБ, като още трима от депутатите в групата на малкия партньор натиснаха бутона „въздържал се“.

Изключените вчера от групата на „патриотите“ Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов от „Атака“, които вече са независими кандидати, не участваха в гласуването, а останалите двама независими депутати – бившият депутат от ДПС Ангел Исаев и избраният с бюлетината на БСП Спас Панчев, гласуваха „за“ сделката и съответно против ветото.

Този акт на парламента отваря окончателно вратата пред фактическия старт на изпълнението на договорите, което ще започне с плащането на България. То трябва да се случи до края на юли.

Остро изказване в подкрепа на ветото и срещу така предложените договори направи депутатът от БСП Румен Гечев, който цитира членове от постигнатите официални споразумения, с които опозицията не е съгласна. Според него е скандално, че България се съгласява да заплати общата стойност на сделките, дори цената да надхвърли заложената в момента прогнозна стойност, а също и липсата на достатъчно гаранции, че всички поети ангажименти ще бъдат спазени от продавача. Освен това в договора било заложено България да не може да отнесе потенциални спорове до международен арбитраж, а да изчиства недоразумения единствено в преговори със САЩ.

„Ако има различия – нямаме право да се оплакваме никъде. Не е споменат само арменския поп – към него може да се обърнем“, коментира Гечев. Освен това, според него, подписалите от българска страна министри са се съгласили черно на бяло с отказ от суверенитет. Гечев критикува и факта, че за България стоят подписите на двама министри, както е редно, но от американска страна договорите са подписани от Дуейн Лонг – началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. „Не е шефът на агенцията, не е заместник-шефът, а началник на отдел. Няма министри от САЩ на каквото и да било. Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договор с шофьора на рейса на Пентагона“, попита Гечев. Той обобщи договорите като „унизителни договори на безусловна капитулация“.

Като не пропусна да използва старата тактика – споменаване на миналото на Гечев в Държавна сигурност – депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев изтъкна, че тези договори са стандартизирани и подписвани по други сделки от 179 държави от 40 години насам, а през последния месец – от Германия и Гърция. „Условията са еднакви за всички държави, мотивите ви са несъстоятелни. Да се внушава, че нашето правителство не е постигнало добри договорки или че американското правителство ни е и извило ръцете – това е нищо повече от долна и пълна лъжа“, каза Гаджев.

Йордан Цонев от ДПС мотивира решението на партията си да подкрепи договорите като изтъкна, че „тук не става дума само за пари, а за сигурност, партньорство и какъв е нашият стратегически интерес“. Той защити идеята покупката в този случай от наша страна да не се случва чрез обществена поръчка, а чрез допустимия в закон механизъм за директно договоряне, тъй като е въпрос от ключово значение за националната сигурност. В същия смисъл се изказа и бившият Началник на отбраната и настоящ депутат от ДПС Симеон Симеонов, според когото „не трябва да бъдем само консуматори на сигурност – с тези самолети авторитетът ни ще бъде по-голям“.

Остро нападна президентското вето и лично държавния глава депутатът от ГЕРБ и бивш отявлен критик на Бойко Борисов – Тома Биков. Той нарече акта на Румен Радев „най-глупавото вето в историята на България, с абсолютно смешно мотиви“. Според Биков „толкова смешно вето никога не е имало“. Авторът на култовото определение за премиера – „карикатура на диктатор“, отрече, че в процеса е имало нещо непрозрачно и нападна Радев, че по време на неговото служебно правителство процедурата е била такава – „без парламент, без обществен дебат, без консенсус“.

Биков директно обвини от трибуната на Народното събрание президента, че има финансови мотиви да налага ветото. „Кой цяла кандидат-президентска кампания говореше, че авиацията ще бъде свалена, че няма самолети и че иска нов самолет, а не втора ръка? И кой се съгласи да е нов – защото имаше и оферта за втора ръка? Същият този президент, който има не само политически, но и финансови цели“, каза депутатът от ГЕРБ.

Изненадан от ветото се оказа и бившият вътрешен министър Валентин Радев, който отбеляза, че е загубил бас, тъй като не вярвал, че президентът като бивш ръководител на авиацията ще опита да стопира сделката. Валентин Радев не се съгласи с аргумента на Румен Радев, че нямало обществен дебат по темата, като за да защити твърдението си приложи медиен мониторинг на публикациите, касаещи самолетите F-16 и сравнение с броя на материалите, когато е било прието решението на експертната група за закупуването на „Грипен“. Според депутата от ГЕРБ, днес те били 23 пъти повече. „Класика“ нарече той процедурата по ратификация на международни договори да се случва в едно, вместо в две заседания.

Остро срещу мотивите на Румен Радев се изказа и Валери Симеонов, но въпреки това гласува отново срещу така предложените договори. „Приемаме настоящото обсъждане на ветото като етюд от поредната сценка на политическия театър. Подкрепям всички колеги и съм убеден, след като се запознах с мотивите, че са лишени от същество. Те са политически и популистки и представляват една намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие с принципа за разделение на властите“, каза Симеонов. Той призна, че президентът има право на вето, „но с аргументи и мотиви по същество“, каквито в този случай нямало. „Радев е наложил това вето по чисто политически подбуди – неискрено и лицемерно. Ако искаше да възпрепятства тази сделка, защото не смята, че тя е от интерес за България, можеше да го наложи на 31 юли – тогава е крайният срок за плащането и сделката щеше да бъде спряна. Действието му е политическо, проформа, само за да спечели публични дивиденти, да не кажа популистки дивиденти“, обобщи Симеонов.

А действието си лидерът на НФСБ описа така: „Няма да подкрепим ветото. Но ще гласуваме против закона“, което по същество е едно и също, тъй като именно президентското вето връща за ново обсъждане закона и предизвиква гласуването по него. А причината за това е, че според Симеонов, „българското Народното събрание беше унизено“ като е принудено да променя вече приети условия. Освен това било коректно и отношението към останалите участници в конкурса – Италия и Швеция.

От ГЕРБ посочиха, че противниците на договорите, най-вече от БСП, не предлагат други варианти. Според бившия Началник на отбраната ген. Константин Попов, вариантите, ако не се отхвърли ветото, към момента са три – стартиране на цялата процедура отначало и доставка на самолети в края на следващото десетилетие; връщане към другите две оферти от Италия и Швеция, което означава или втора ръка самолет или недостатъчна подкрепа при реална необходимост за използване на оръжието; продължаване с МИГ-29 и обръщане към други държави за охрана на небето ни, когато животът им приключи. „Имате ли други варианти? Ако имате – дайте ги. Ако не – гласувайте против това неразумно вето“, призова Попов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар