В категории:България

Парламентът се съобрази с ветото, Радев пак поиска още мерки

Народното събрание се съгласи с аргументите на президента относно текстовете срещу спекулата и „невярната“ информация. БСП се закани да напише нов законопроект, но засега въпросът с огромните надценки на някои стои остава висящ

Снимка: Parliament.bg

За втори път в президентския мандат на Румен Радев парламентът подкрепи президентско вето върху. Народните представители от ГЕРБ, БСП и ДПС приеха аргументите на държавния глава относно част от текстовете в закона за мерките и действията по време на въведеното на 13 март извънредно положение.

На извънредно заседание на Народното събрание 118 бяха „против“ закона при неговото трето четене, 56 се въздържаха, а 14 пожелаха поправките да се приемат отново, тоест ветото да бъде отхвърлено. Така оспорваните от държавния глава текстове бяха отхвърлени.

От ГЕРБ 35 депутати подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат отново, а 53 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от „Обединени патриоти“ – 12 народни представители – искаха текстовете да бъдат приети отново въпреки ветото, а трима патриоти го подкрепиха и гласуваха „против“ оспорените текстове. БСП и ДПС единодушно подкрепиха ветото на президента, като депутатите от ДПС не се изказаха нито веднъж.

Държавният глава наложи вето върху пределните цени на стоките и върху разпоредбата, която предвижда наказание за предаване на невярна информация за разпространяването на заразна болест. Законът беше приет в петък, след близо 14 часа дебати в пленарната зала.

Текстът за пределните цени на стоките беше предложен от БСП и подкрепен от ГЕРБ, като идеята му беше да работи срещу спекулата. Веднага след изненадващото му приемане в петък, този параграф от новоприетия закон беше остро атакуван от различни кръгове с аргумента, че нямало да позволи намалението на цените на някои стоки, а също така може да доведе до недостиг на лекарства, които вероятно ще покачат цената си на международните пазари.

Президентът и управляващите, които първоначално го подкрепиха, в крайна сметка споделиха тези критики. По същество с тях се съгласиха и от БСП, гласувайки срещу собствените си поправки. От партията на Корнелия Нинова обещаха, че ще напишат нови текстове срещу спекулата и ще ги внесат в следващите дни.

“Считаме, че щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Вярваме обаче, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Ще продължим да работим по тази тема и след днешното вето и ще предложим други текстове“, каза Крум Зарков и добави, че правителството също носи отговорност по тази линия и трябва да следи за злоупотреби с всички средства на изпълнителната власт.

Така към момента и в близките седмици, докато нови текстове не бъдат изготвени, не минат през цялата парламентарна процедура успешно, тоест отново одобрени от управляващите, и не бъдат приети окончателно, а след това пуснати от президента без вето, у нас няма да действат никакви ефективни мерки срещу спекулата.

Другият оспорен текст, относно разпространяването на „невярна“ информация относно кризата с коронавируса, отпада въпреки настояването на ВМРО той да бъде приет. Партията има цял отделен законопроект за „фалшивите новини“ в сходна посока, който е внесен в парламента, но все още не е разглеждан.

Въпреки премахнатите текстове със закона се променят два текста на Наказателния кодекс, посочва „Дневник“. Единият е в чл. 225, който е в сила от 1993 г. и по същество касае ограничаване на спекулата. В него се увеличават санкциите за който продаде стока на цена над определената. Наказанията стават лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лева. Депутати признават обаче, че този текст не действа и към момента.

Другият е в чл. 326 от Наказателния кодекс. Макар че след ветото отпада определението за „невярна информация“, т.е. няма да има наказателното преследване за разпространението на „невярна информация“, се увеличават санкции по сега действащ текст. Става въпрос за наказания за „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“. Те ще бъдат лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лева, а при при значителни последици – до пет години затвор и санкция от 10 до 50 хил. лева.

Радев поздрави депутатите, но поиска още мерки

В своя позиция след гласуването, Румен Радев поздрави депутатите за гласуването им по оспорените текстове, но ги призова да не забравят други части от изявлението му, с което обяви налагането на вето – най-вече относно липсващите към момента социално-икономически мерки в подкрепа на хората, засегнати от настоящата ситуация.

„Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество“, заяви Радев.

„Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обаче е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще“, добави президентът.

„Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е, да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение. Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите. Такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности. Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал“.

Междувременно на редовния си брифинг председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас към 17:00 часа на 23 март са 201. От тях трима души загубиха живота си, а трима се излекуваха.

Мутафчийски добави, че утре министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще издаде заповед до всяка една болница в страната, независимо частна, общинска или държавна, да обособи отделения, подходящи за прием на пациенти с коронавирус. И поясни, че тези отделения трябва да са готови да приемат не само леки, но и тежки случаи. Това се налагало, тъй като капацитетът на ВМА и „Пирогов“ бил изчерпан.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар