В категории:Общество

Злокобен заговор на „руснаците“ ли е FaceApp? Не съвсем

Поуката от паниката с популярното мобилно приложение е, че не трябва да се притесняваме прекалено от „руснаците“ – трябва да се притесняваме от всичко, защото лицата ни отдавна вече са приватизирани 

Снимка: Jim Waterson / The Guardian / FaceApp

Арва Махдави, Guardian

През последните няколко дни едно ново „предизвикателство“ обхвана социалните мрежи – #faceappchallenge. То изисква сваляне на мобилно приложение за селфита наречено FaceApp и използването на един от филтрите му, за да състарите дигитално лицето си. След това публикувате снимката на сбръчканата си персона в интернет и всички ви се смеят гръмко. Получавате малка доза допамин от събирането на няколко онлайн „харесвания“, преди да се завърнете към екзистенциалната досада. Предизвикателството изпълнено!

В понеделник, докато #faceappchallenge набираше популярност, софтуерният разработчик Джошуа Нози предупреди „БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ С FACEAPP… приложението веднага качва снимките ви без да пита, независимо дали сте избрали някой кадър или не“. Някои медии подхванаха това твърдение и притесненията за неприкосновеността на личните данни започнаха да се трупат.

Опасенията ескалираха още повече, когато някои хора започнаха да изтъкват, че FaceApp е руско. „Приложението, на което доброволно давате всичките данни за лицето си, е на компания от Санкт Петербург, Русия“, туитна Чарли Уейзъл от New York Times. А всички знаем какви са тези руснаци, нали? Те искат да съберат данните ви за нечестиви цели. За разлика от американските технологични гиганти, разбира се – те винаги се отнасят с дълбоко уважение към личните данни и използват индивидуалната ви информация само за да направят света по-добро и по-свързано място.

В сряда нещата се поуспокоиха малко. Френски специалист по сигурността, използващ псевдонима Елиът Алдерсън, направи проверка на приложението и откри, че то всъщност не качва всички снимки, които сте направили – само тази, която модифицирате с филтъра. Което може да се очаква от приложение като това. В разговор по телефона той също така ми каза, че не може да открие доказателство, че FaceApp краде всичките ви данни – то взема само идентификационния номер и модела на устройството ви. Което отново е нещо очаквано. Според хипотезата на Алдерсън, причината приложението да предизвиква такава суетня са страховете от Русия.

Самите FaceApp също отговориха на полемиките. Пред технологичното издание 9to5Mac авторите на приложението заявиха, че то „би могло да съхранява“ някои качени снимки в „облака“ с цел „подобряване на производителността и трафика“. Те също така изтъкнаха, че макар „основният екип, разработващ приложението да се намира в Русия, данните за потребителите не се прехвърлят към Русия“.

С излизането на повече информация за FaceApp разработчикът, пръв вдигнал тревога – Нози, публикува дълго извинение и изтри оригиналните си туитове. Уейзъл също изтри туитовете си за FaceApp, заявявайки, че коментарите му за това, че приложението е руско, са били неправилно разтълкувани. „Моята референтна рамка за това идва от материали, които подготвям  – за приложения, които пращат информацията ни на места, за които не подозираме (трети лица, а не правителства)“, туитна той

Означава ли това, че всичко е наред? Трябва ли да се чувстваме свободни да участваме във #faceappchallenge без да се тревожим, че със снимките ни ще бъде злоупотребено? Ами не, не точно. Според условията за ползване на FaceApp, когато използваш приложението, ти предоставяш „вечен, неотменим, неизключителен, безплатен и важащ за целия свят“ лиценз да правят със снимките ти каквото си искат. Но макар да звучи ужасно, трябва да се отбележи, че това не се различава от политиката за личните данни на практически всяка друга технологична услуга и платформа.

Ако сте отказал да участвате в това „предизвикателство“, защото сте притеснени за поверителността на данните – браво на вас. Но все пак не бързайте да се изпълвате със самодоволство. Много е вероятно лицето ви вече да е в някоя база данни и да помага на някой изкуствен интелект (ИИ) да се учи как да завладее света. „Изследователите на Google разкриха, че използват най-малкото осем милиона изображения на потребители, за да обучават ИИ да разпознава лица. Разработчиците на Facebook пък споменаха, че използват за това поне 10 милиона потребители“, отбелязва експертът по поверителност на данните Адам Харви.

През май от Google също така разкриха, че са използвали 2000 YouTube видеа на хора, изпълняващи популярното преди време „манекенско предизвикателство“ (при което трябва да стоиш неподвижен), за да помагат на изкуствен интелект да създава модел за придвиждане на дълбочината на движещ се обект във видеоклип. С оглед оповестените планове на компанията за бъдещи изследвания, не се знае как тези данни ще бъдат използвани тепърва. Онова видео, което сте направили като шега, може да помага за разработването на всичко – от самоуправляваща се кола до военен дрон-убиец.

Освен това дори не е нужно да качвате нищо в интернет сами, за да се окажат снимките ви част от подготовката на ИИ технологии. По-рано тази година бе съобщено, че Университетът в Колорадо тайно е фотографирал студентите за изследване за лицево разпознаване. Образите на над 1700 души са били събрани между 2012 и 2013 г. без тяхното знание или съгласие. Тези снимки са били включени в набор данни, използван за подобряване на алгоритми за разпознаване на лица. А финансирането на изследването е дошло от щатски разузнавателни и военни агенции.

Поуката от цялата история е, че не трябва да се притеснявате прекалено за едно руско приложение. Трябва да се притеснявайте за всичко. Ние едва започваме да разбираме до каква степен вече живеем в ада на постоянното следене. Едва започваме да осъзнаваме как лицата ни вече не принадлежат на нас, защото са били приватизирани.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар