Стотици на протест срещу смешното заплащане на нощния труд (снимки)

Полицаи, миньори, медицински лица и работници в други сектори поискаха под прозорците на кабинета повишаване на законово определената ставка, която в момента е едва 25 стотинки на час

Протестът изпълни пространството пред Министерски съвет. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Синдикалисти и работници от сферата на сигурността, въгледобива, оръжейната промишленост, медицинските грижи и други излязоха на протест пред Министерския съвет в София с искане за по-достойно заплащане на нощния труд.

В момента в Кодекса на труда е записана ставка от 25 стотинки на час, която не е променяна от години и според протестиращите е напълно неадекватна на реалността.

КТ „Подкрепа“ и синдикалната федерация към МВР настояват за десетократно увеличение до 2.50 лева на час, а протестът е поредна фаза от националната кампания, стартирана още в началото на 2018 г.

В края на миналата година синдикатите от КТ „Подкрепа“ имаха уверение, че правителството ще приеме искането им, но това така и не се случи. Поради тази причина в края на март те обявиха протестни действия. Промяната трябва да бъде изчислена и заложена в закона за бюджета, тъй като би засегнала не само частния сектор, но и много държавни служители.

От синдиката на служителите в системата на МВР, чиито членове бяха основните присъстващи на днешния протест пред сградата на правителството, коментираха изрично, че искането им касае ставката за нощен труд по принцип за всички работещи, а не само заплащането на полицаите, каквито недобросъвестни интерпретации е имало.

Днес служителите на МВР честват и своя професионален празник.

Председателят на полицейския синдикат Валентин Попов покани управляващите да изкарат едно нощно дежурство, за да видят как протича то и да се убедят сами, че сегашното законово регламентирано възнаграждение е смешно.

„Нощният труд – евтин ад“ е мотото на кампанията на КТ „Подкрепа“, а плакати с този лозунг бяха изнесени под прозорците на правителството. Президентът на синдикалната федерация Димитър Манолов припомни, че ставката не е пипана от 2007-ма година, затова настояват за обвързването ѝ с минималната работна заплата. Той изтъкна и негативните последици от полагането на нощен труд като цяло, което превръща в още по-абсурдна ситуацията със смешната компенсация за този вид работа.

По данни на синдикалната федерация, над 400 000 души у нас полагат нощен труд. На протеста присъстваха синдикалисти от секции на КТ „Подкрепа“ във ВМЗ Сопот, Мини „Марица Изток“ и други. Официална подкрепа беше заявена и от Българския лекарски съюз.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар