В категории:България

Неонацисти се събират в София на рождения ден на Хитлер

Организаторите на Луковмарш са домакини на крайнодесни екстремисти от цяла Европа. Датата 20 април едва ли е избрана случайно, въпреки обичайните им оправдания, че на този ден честват Априлското въстание

Часове след отбелязването на 11 април – Международен ден на политическия затворник, Братската могила в парк „Пети октомври“ в Стара Загора осъмна осквернена от неонацисти. Под паметника са положени костите на български антифашисти и войници от Червената армия.

На 20 и 21 април в българската столица ще се проведе среща на неонацистки организации от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, предупреждават граждани и активисти в социалните мрежи. Домакини са Български национален съюз (БНС), които са и сред организаторите на ежегодния Луковмарш. Датата за подобно паневропейско фашистко събиране едва ли е избрана случайно – 20 април е рожденият ден на Адолф Хитлер. Българските дясноекстремистки организации често организират събития на тази дата с оправданието, че празнуват Априлското въстание, но при това международно сборище няма съмнение защо е избрана тъкмо тя.

На самия 20 април ще се проведе среща на групировките, която не е обявена официално от българските организатори, но за нея се разбира от сайтовете на другите участници. На следващия ден ще се проведе официално обявеното от БНС събитие – конференция под надслов „Заедно за Европа на отечествата“. Като място на конференцията е обявен адреса на конферентната зала Project Lab на бул. „Мария Луиза“. Project Lab обаче твърдят, че в програмата им няма подобно събитие. От центъра за събития заявиха пред „Барикада“, че отказали да работят с фирмата, през която БНС са се опитали да запазят зала – „Есктендид“ ООД (която е собственост на един от тримата председатели на крайнодясната организация Звездомир Андронов. От Project Lab също така казват, че са получавали заплахи от страна на националистите и са уведомили правоохранителните органи.

В официалното съобщение на БНС се заявява, че „на срещата всяка от организациите ще направи презентация на своите идеи, както и на дейността, която развива. Ще говорим за общи инициативи, които сме провеждали и ще разкрием интересни подробности за бъдещите планове, които имаме. Всяка от организациите ще има и информационен щанд“.

От „Антифашистко действие“-България изтъкват, че участващите в срещата са открити екстремисти и участници в редица дейности, „прекрачващи европейските закони, както и законите на съответните държави“.

„Въпреки че тактиката на подобни групи е да се замаскират като невинни патриоти и националисти, които уж нямат нищо общо с фашизма или екстремизма, кратка справка за дейността на групите е достатъчна, за да имаме сериозни съмнения, че някой от участниците в публичната конференция потенциално може да бъде следващият крайнодесен атентатор с връзки и посещения в България, подобно на Брентън Тарант, който извърши покушението в Крайстчърч, Нова Зеландия, през изминалия месец. В същото време за участие в по-малко мащабни, но също толкова антидемократични престъпления, като нападения над членове на малцинствени групи или политически опоненти, много от участващите организации свидетелстват собственоръчно и с неприкрита гордост“, предупреждават активистите.

Сред официално обявените участници в конференцията са германците от Die Rechte („Десните“), които са отцепници от по-старата неонацистка партия NPD. Преди време антифашистки активисти обърнаха внимание на очевидните препратки към нацизъм на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. Във видеото член на организацията разпалено обяснява как „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти“. Друг член на Die Rechte говори на фона на красноречив графит „NAZI“ („наци“, съкратено от нацист). На съседната стена, до въпросния графит, е нарисувано знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в Луковмарш гордо развяват по улиците на София.

Символиката на събиращите се в София организации говори достатъчно

Другите международни участници в конференцията на БНС също използват познати нацистки символи. Французите Les Nationalistes развяват изменен вариант на широкоразпространения и на места забранен неонацистки символ келтски кръст. Сайтът Jeune Nation, който промотира събитието в София, открито разпространява нацистка пропаганда, Основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac) и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.

За разлика от французите, унгарците от Légió Hungária („Легион – Унгария”) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща. Szturmowcy („Щурмоваци”) от Полша пък се гордеят с участието си в най-екстремисткото крайнодясно крило на Марша на независимостта във Варшава. Полската групировка също домакинства подобни срещи, в които се събират представители на неонацистки организации, включително от Украйна и САЩ. Чехите от Národní a sociální fronta („Народен и социален фронт“) също не се различават от другите участници в избора на символика.

“В центъра на София, безспорно, ще се проведе не просто националистическо или патриотично, а неонацистко събитие”, подчертават от  „Антифашистко действие“ и питат наистина ли искаме България отново да се окаже топ туристическа дестинация за нацисти и крайнодесни екстремисти, подобно на ежегодния Луковмарш и посещението на атентатора от Нова Зеландия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар