Фотогалерия: Шествие под наслов „Без нацисти по улиците ни!“

Протестиращите се обявиха за повече солидарност в обществото и забрана на прояви от типа на Луковмарш, които подхранват националистическата омраза

Протестно шествие в столицата се състоя днес против ежегодното провеждане на Луковмарш, който е насрочен за следващата събота. В същия ден в столицата ще се чества годишнината от обесването на Васил Левски, като събитието ще бъде помрачено от факелно шествие в почит на ген. Христо Луков, лидер на Съюза на българските национални легиони по време на Втората световна война, който се застъпва за установяване на нацистки режим в България и изразява антисемитски позиции. Шествието, което привлича крайнодесни организации от страната и чужбина, се провежда безпроблемно от 2003 г. насам, въпреки призивите към Столична община и кмета Йорданка Фандъкова да забрани проявата.

Освен срещу провеждането на Луковмарш, антифашисткото шествие се проведе и в солидарност с всички жертви на престъпления от омраза – от пострадалите на границата и в страната бежанци и мигранти, през атакуваните от националистите малцинства и субкултури до застъпниците за техните права.

Граждани започнаха да се събират към 14 часа днес пред НДК, за да участват в шествието.

Множеството премина край основните институции, обвинявани в неглижиране на националистичесткото насилие и речта на омраза в последните години. По бул. Витоша то достигна до Съдебната палата, премина край Министерски съвет, президентството и парламента, за да приключи пред сградата на Столична община, която толерира с пасивността си Луковмарш. Макар през 2014-15 формално да забрани шествието, то се проведе невъзпрепятствано.

Не липсваха и провокации. В района на НДК шествието беше пресрещнато от Боян Расате, заедно с двайсетина души, някои от които отправиха нацистки поздрав към антифашистите.

В антифашисткото шествие се включиха участници от Гърция и други страни, както и случайни минувачи, на които огранизаторите раздаваха листовки с информация за опасността от фракциите, стоящи зад Луковмарш. В любимец на демонстрантите се превърна улично куче, последовател на Луканикос – известния четирикрак участник в гръцките протести през 2011 г.

Всички снимки от шествието вижте в галерията:

« 1 на 2 »
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар