В категории:България

Вътрешният министър: В България няма нацистки организации

Ден преди организираното от „Кръв и чест“ шествие в Пловдив, министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че „към настоящия момент в МВР няма получена информация за регистрирани партии или движения на национал-социалистически организации, както и формирования разпространяващи знамена или предмети с образа на Хитлер и пречупени кръстове. Минута по-късно от парламентарната трибуна бяха показани сувенири с нацистки символи, които се продават в Слънчев бряг.

„Към настоящия момент в МВР няма получена информация за регистрирани партии или движения на национал-социалистически организации, както и формирования разпространяващи знамена или предмети с образа на Хитлер и пречупени кръстове“.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на парламентарен въпрос от депутата от ДПС Джейхан Ибрямов. Той попита колко и какви организации, изповядващи крайни националистически възгледи има в България и какви мерки ще предприеме МВР за разпускането на подобни формирования и срещу разпространението на знамена и предмети с образа на Хитлер и пречупени кръстове.

Повод за въпроса му станаха снимки на нацистки сувенири от Слънчев бряг, както и шествие срещу Ньойския договор в Пловдив този уикенд, което според официалния сайт на крайно националистическата организация „Български национален съюз“ се организира от пловдивското звено на международната нацистка формация „Кръв и чест„.

Същевременно това далеч не притеснява българският военен министър и лидер на ВМРО Красимир Карачанов, който ще води сходно шествие, посветено отново на Ньойския договор, на следващия ден в София. Пред годините ВМРО и „Кръв и чест“ са стояли заедно на подобни мероприятия (на снимката). 

Ибрямов цитира стар отговор на Радев – от 19 септември тази година, когато на въпрос относно проявена физическа агресия и нацистки поздрав от страна на ученик към учител в Столичната професионална гимназия по туризъм от парламентарната трибуна, Радев отговаря: “Фашистките организации у нас са разпуснати…” и “Министерството на вътрешните работи няма данни за съществуването на неонацистки организации на територията на Република България” и “дори не събираме такива данни…”.

„Не мога да приема за логично твърдението Ви, че щом не събирате такива данни – значи няма такива организации. По-вероятно е обратното – да няма такива организации, защото Вие просто не събирате данни за тях“, коментира Ибрямов.

Същевременно, продължи депутатът, в писмен отговор на друг въпрос от 27 октомври на въпрос относно организиране и провеждане на Луковмарш, Радев посочва: „на 08.09.2017 в Столична дирекция на вътрешните работи е получено заявление, изпратено от Столична община, за организиране и провеждане на Луковмарш. „Заявлението е подадено от „Български национален съюз – Еделвайс“. Отбелязвате, че мнението и становището на СДВР и НСО е забрана за провеждане на Луковмарш“, цитира депутатът официалната позиция на МВР.

„От казаното по-горе става ясно, че основен организатор на това мероприятие е Български национален съюз (БНС), който по идеология изповядва краен национализъм, евроскептицизъм и други. Като съорганизатор на мероприятието се посочва и младежката организация на ВМРО. Гости и участници в мероприятието, по данни от сайта на Български национален съюз, са крайни националистически формирования от Полша, Франция, Швеция, Норвегия, Русия, а също и национал-социалистическата NPD от Германия, като същата е правоприемник на организаторите на Кристалната нощ в Хитлерова Германия“, коментира Ибрямов, след което попита какво се прави за разпускането на подобни формирования в България и срещу разпространението на знамена и предмети с образа на Хитлер и пречупени кръстове.

На своя сайт от БНС гордо изтъкват, че са присъствали в т.нар „Марш на справедливостта“ в Полша – мероприятие, което беше наситено с откровени фашистки и нацистки лозунги, символи, скандирания и други.

„Към настоящия момент в МВР няма получена информация за регистрирани партии или движения на национал-социалистически организации, както и формирования разпространяващи знамена или предмети с образа на Хитлер и пречупени кръстове“, отговори Радев. Той увери, че „при констатиране на подобни действия, ще бъдат предприети всички мерки от закона“, а при провеждане на масови мероприятия „се предприемат всички необходими действия за всеки конкретен случай“.

В отговор Джейхан Ибрямов показа пред пленарната зала снимка от британски вестник, в който са заснети нацистки сувенири, които се продават свободно в Слънчев бряг. „Вместо ваши колеги и министри да потушават децибелите, да се обърне внимание, че в България има разпространение на нацистки символи“, призова Ибрямов.

Той посочи още, че през уикенда БНС и ВМРО организират „марш срещу Ньойския договор“ и коментира, че докато премиерът Бойко Борисов е в Македония и говори за сътрудничество, един от коалиционните му партньори казва, че Охрид е българска територия.

Отново на сайта на БНС може да бъде открита информацията, че „германските приятели“ на организацията ще посетят „традиционното шествие срещу Ньойския диктат, което пловдивската организация на “Кръв и чест” ще проведе на 25-ти този месец в града“.

„Кръв и чест“ е международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 година. Името на организацията идва от популярен нацистки лозунг Blut und Ehre, послужил и за заглавие на едноименния сборник статии и есета на висшия нацистки партиец и вдъхновител на Холокоста Алфред Розенберг. Организацията е забранена в редица европейски държави.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар