В категории:България / Избрано

Комитет от работещи издигна Ваня Григорова за евродепутат

Сегашното състояние на Евросъюза е резултат от дългогодишното приоритизиране на интересите на икономическите елити, на което трябва да се сложи край, заяви кандидатката, според която е време обикновените хора да търсят истинско представителство в институциите

Инициативен комитет от хора, работещи в различни сектори от цялата страна, издигна официално Ваня Григорова за независим кандидат за евродепутат.

Камериерката от Русе Диана Костадинова, миньорът от Димитровград Венцислав Ангелов, чистачката от София Лиза Ковачева, синдикалистът и крояч в тексилна фабрика в Гоце Делчев Костадин Драгинов, бившият служител в телеком Петър Игнатов и преводачката Даниела Пенкова от Варна споделиха на официално представяне в БТА своите мотиви да подкрепят Григорова. Председател на инициативния комитет е доктор Боряна Холевич, известна с битките си за правата на хората с увреждания.

Ваня Григорова обясни, че в инициативния комитет са събрани хора от пет различни градове, с различни професии и житейски път, обединени от това, че от различен ъгъл са изпитали социалната несправедливост.

„Защо се включвам? Защото в тази кампания участват основно хора, които са професионални политици. Ако някои от тях някога са били работещи, те са забравили това преди десетилетия. Не познават трудностите и какво е да изхранваш себе си и семейството си с едната заплата. Боравят с подхвърлени от самоназначили се за експерти клишета, за да налагат политики, които работят срещу мнозинството от работещите хора“, каза Ваня Григорова.

Тя подчерта, че целта ѝ е да успее по време на кампанията да говори неща, които смята за важни и за които се е борила заедно с хората около себе си, но които рядко попадат в политическия дневен ред.

Боряна Холевич представи биографията на Григорова и обясни, че я познава от няколко години покрай общите им борби за правата на хората с увреждания. Тя очерта пътя на Ваня Григорова – от чистачка в столично училище, през работничка във верига за бързо хранене и пазарна анализаторка в телеком до председателка на сдружението „Солидарна България“ и икономическа съветничка в КТ „Подкрепа“.

„За първи път имам за кого да гласувам и това е Ваня Григорова. Тя е човек, какъвто на сцената у нас липсва. Човек, който да защитава интересите на работещите и на хората с ниски доходи. Има нужда от човек, който да вижда в хората у нас не евтина работна ръка за експлоатация или „лош материал“, а надежда и вяра“, заяви Холевич.

Икономистката, преводачка и журналистка на свободна практика от Варна Даниела Пенкова разказа, че познава Ваня от 10 години по повод различни общи битки, сред които кампанията за справедлива данъчна система, която в момента облагодетелства малцина за сметка на огромното мнозинство от работещите. Друга обща битка на двете е включването на страната ни в общоевропейската мрежа за протести срещу договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, т.нар Транслантическо споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Реших да гласувам за първи път от много години насам, защото дълго време нямаше за кого. Решението ми идва сега, първо, защото Ваня е наистина компетентен човек, каквито до голяма степен липсват в политиката у нас. Освен това Ваня е честна и винаги защитава правата на работещите хора и на по-слабите, а такива защитници също няма. Имаме нужда от хора като Ваня“, заяви Даниела.

Петър Игнатов – бивш служител на фалирал телеком, който оставил стотици хора без заплати, се запознал с Григорова покрай борбата на ощетени работници да получат своите възнаграждения. Той разбрал, че Ваня имала същата съдба с друга фирма няколко години по-рано, като именно борбата ѝ да си получи парите я насочила към синдикализма и сдружаването на работниците.

Камериерката от Русе Диана Костадинова обясни, че познава много добре ситуацията, в която работещите хора често са принудени да приемат унизителни условия и мизерно заплащане, за да имат поне някакви доходи и да се прехранват.

„Майка съм на три дъщери, две от които в емиграция. Гледах Ваня по телевизията преди години и се свързах с нея и „Солидарна България“ през социалните мрежи. Подкрепям я, защото обществената ѝ активност е фокусирана върху неотложни социални проблеми, касаещи пряко живота на мнозинството от гражданите, а въпросите, които поставя и изследва, са фундаментални за развитието на страната и определящи за излизането от социалната криза и безизходица, в която сме изпаднали“, каза Костадинова.

„Познавам Ваня и я подкрепям заради нейните действия и инициативи, както и заради изключителната емпатия, която показва. Тя е човек, който не ми позволи да изпадна в социалната апатия, която ме е заобикаля„, добави Лиза Ковачева, която понастоящем работи като чистачка.

„Работя в текстилна фабрика, в която шием дрехи за елитни марки. Но няма никакво удовлетворение от труда ни. Във Ваня намерихме човек, който директно контактува с нас, изслушва ни, разбира нашите проблеми и ги поставя на места, до които ние нямаме достъп – Народното събрание, Министерския съвет , телевизиите и т.н. Там обикновеният работник няма място. Желаем ѝ успех и дано нашият глас се чуе чрез нея и в Европейския парламент“, каза от своя страна Костадин Драгинов – работник от Гоце Делчев.

Ваня Григорова подчерта, че не намира за приемливо хората да се оставят на евроскептицизма и да наблюдават отблизо разпада на Европейския съюз. Това е резултат от „дългогодишното приоритизиране на интересите на икономическите елити“, коментира тя и подчерта, че докато няма лоби на обикновените работещи хора в Европейския парламент, което да се бори за истинско сближаване на държавите вътре в ЕС, за спиране на социалния дъмпинг и за нормализиране на данъчните системи, евроскептицизмът ще продължи да нараства, а обединена Европа – да се разпада.

Като конкретен пример за важен европейски механизъм, който трябва да бъде превърнат в инструмент за укрепване на обществата и за социална защита, тя посочи Европейския социален стълб. Григорова предупреди, че ако не бъде построен правилно, този механизъм рискува да се превърне в „поредния акт на лицемерие“.

На въпрос дали върви срещу решението на КТ „Подкрепа“ да не участва в изборите, Григорова отговори, че се надява на подкрепата на всички синдикални членове, на всички работещи хора в страната, както и на всички пенсионери, чиито пенсии зависят от осигуровките и заплатите „на светло“ на днешните работещи. След кампанията, ако тя не бъде успешна и не стане член на Европейския парламент, Григорова ще продължи да се занимава със синдикална дейност.

„Ще се борим да всеки глас, включително за гласовете на присъстващите тук журналисти. Добре знам каква е ситуацията с журналистите – много от тях работят с граждански договори, не получават цялата си заплата „на светло“, което ги лишава от редица права“, добави Григорова, като благодари на присъстващите медии, както и на онези, които не са дошли на официалното представяне на кандидатурата ѝ, за да зададат своите въпроси, но вместо това измислят най-различни конспирации.

Ваня Григорова разкри още, че е имала две предложения да влезе в листите на партии, които ще участват в европейските избори. Тя отказа да назове кои са те, но обясни, че няма настояща видима партия или коалиция, която да защитава правата на работещите хора. „Именно затова реших да го направя по възможно най-трудния начин – като независим кандидат“, каза Григорова. Тя посочи, че ако е имало други фигури, на които да се довери за тази борба, вероятно е щяла да избере по-приятно занимание от събирането на подписи и участието с малък шанс за успех поради липса на финанси и структури.

Кандидатурата на Григорова все още е на етап събиране на подписи – 2500 на брой, за да бъде допусната от ЦИК до изборите. Тя и инициативният комитет призоваха всички желаещи за подкрепа в това отношение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар