В категории:Рикошет

Колко струва корпоративната щедрост?

„Exxon Mobile“ отдели 300 хиляди долара или 1/58 част от бонус пакета на изпълнителния си директор за подпомагане на жертвите от ужасяващ циклон в Мозамбик. Спомнете си тази цифра следващия път, когато някой ви заговори за корпоративна етика или социална отговорност

Циклонът в Мозамбик остави хиляди от най-бедните хора на планетата без дом. Снимка: UNICEF

Броят на жертвите на ужасяващия циклон в Мозамбик, поразил страната на 15 март, до момента се изчислява на 468 души, но продължава да расте. Циклонът е изравнил със земята втория по големина град в страната Бейра, а броят на засегнатите от него хора се изчислява на над два милиона души. По всяка вероятност там ще избухне и епидемия от холера, тъй като до момента са регистрирани 138 случая на заболели.

Същевременно в Мозамбик добива газ „Exxon Mobile“ – една от най-големите световни компании в добивната индустрия, което вероятно я нарежда сред големите причинители и ускорители на климатичните промени. За нея през 2015 г. „Гардиън” разкрива, че е знаела още през 1981 година за предстоящите климатични промени – седем години, преди проблемът да излезе в световния дневен ред, но в следващите 27 г. налива 30 милиона долара в лобистки организации, които отричат климатичните промени.

След като циклонът удря Мозамбик, компанията решава да „дари“ (или по-скоро да върне) на страната колосалните ТРИСТА ХИЛЯДИ долара за справяне с пораженията. За сравнение, годишната печалба за 2017 г. на тази мултинационална компания е около 20 МИЛИАРДА долара. Тоест, „дарените“ средства са 1/66666 част от нейната печалба.

Друго сравнение: за 2017 г. изпълнителният директор на „Exxon“ е получил компенсационен пакет на стойност 17,5 МИЛИОНА долар.  Тоест, „дарените“ след бедствието средства са на стойност 1/58 от скромния бонус на директора.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор сред жертвите на циклона. Снимка: UNICEF

Да обобщим: една мултинационална компания показва на света, след климатично бедствие, за чието предизвикване може да се каже, че е изиграла голяма роля, че цени своя изпълнителен директор 58 пъти повече от един унищожен град и стотици загинали, печалбите си 66666 пъти повече, а потулването на своята роля в климатичните катастрофи – 100 пъти повече.

Спомнете си за този случай следващия път, когато чуете някой да говори за корпоративна етика или социална отговорност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар