В категории:Екология / Политика

Кои са компаниите, допринесли най-много за глобалното затопляне

Учените изчисляват, че вредните емисии на едва 90 компании са допринесли за близо 50% от нарастването на глобална средна повърхностна температура от края на Индустриалната революция до сега

pixabay.com

Научно изследване, публикувано в академичния журнал „Climate Change“, разглеждащо на произхода на вредните емисии в атмосферата, е заключило, че едва 90 компании са отговорни приблизително за „42-50% от повишаването на средната глобална температура“ за периода 1880-2010, предава Euronews.

Тези компании са имали огромен принос за наблюдаваното увеличение на въглеродния диоксид в атмосферата, което е основна причина за глобалното затопляне и покачването на нивото на световния океан, твърди докладът.

83 от тези компании произвеждат въглища, нефт и природен газ, докато останалите 7 са производители на цимент.

Изследването посочва още, че на върха в Топ 20 от най-големите замърсители стоят 7 частни (Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips, Peabody Energy и Total) и 7 държавни компании (Saudi Aramco, „Газпром“, National Iranian Oil Company, Pemex, Petroleos de Venezuela, Coal India и Kuwait Petroleum).

Най-големият виновник за повишаването на нивата на CO2 в атмосферата е американският петролен гигант Chevron, следван от саудитската държавната компания за добив на петрол Aramco и руската „Газпром“.

Други три американски компании също влизат в Топ 20 – ConocoPhillips, Consol Energy и Peabody Energy, в негативната класация присъстват и две британски компании – BP и British Coal Corporation.

Холандската компания Royal Dutch Shell, френската Total и BHP Billiton от Австралия са останалите западни компании, които се нареждат в топ замърсителите на планетата.

Освен саудитската Aramco, Близкият Изток и Северна Африка са представени от National Iranian Oil Company, Kuwait Petroleum Corp., Algeria’s Sonatrach и Abu Dhabi National Oil Company.

В Топ 20 Азия е представена от PetroChina и Coal India, а Латинска Америка от Petroleos de Mexicanos и Petroleos de Venezuela.

Авторите на проучването изтъкват, че политиците трябва да помислят дали производителите на изкопаеми горива трябва да поемат някаква отговорност за климатичните щети, проследени до техните емисии.

Изследването показва, че „емисиите, проследени до големите производители на въглерод, са количествено измерими и съществени“, такава е и връзката им с ключовите показатели за човешкото въздействие върху природата, включително глобалната температура на повърхността и нивото на световния океан.

„Тези фактори, съчетани с етични, правни и исторически съображения, могат допълнително да информират дискусиите за отговорностите на производителите на въглерод и тава как те могат да допринесат за ограничаване на изменението на климата – чрез инвестиции в смекчаване на последиците, подкрепа за адаптиране и компенсации за климатичните щети“, заключват авторите на доклада.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар