В категории:Свят

Ястребски организации в САЩ се опитват да спрат износа на лекарства за Иран

Натискът на свързани с администрацията на Тръмп групировки увеличава допълнително риска от епидемията на коронавирус 

Wikimedia Commons

На фона на световната криза с епидемията на коронавирус, анти-ирански групи с тесни връзки с администрацията на Тръмп агитират големи фармацевтични компании да спрат да работят с Иран, пише Intercept. Цел на кампанията са производителите, разполагащи с лиценз за търговия с Техеран в рамките на „хуманитарните изключения“ от санкциите срещу страната.

Иран е особено тежко ударен от бързо разпространяващият се нов вирус – досега са отчетени над 3500 заразени и 107 починали. Въпреки това, групата за натиск „Обединени срещу ядрен Иран“ (UANI) продължава с кампанията си за спиране на медицинската търговия с Иран и премахване на специалните финансови канали, оставени за доставки на хуманитарни стоки и лекарства.

„Санкциите на САЩ имат дългосрочен ефект върху способността на Иран да внася свободно медицински изделия“, казва Тайлър Кулис, адвокат, специализиращ в законите за санкции. Той посочва, че съществуват „външни групи“, които се опитват да насочват разследванията на финансовото министерство към компании, търгуващи с Иран. „В тандем със санкциите на САЩ, тези групи се стремят да увеличат регулаторните разходи за компании, които извършват напълно законна и легитимна търговия с Ирак, включително на хуманитарни стоки“, изтъква Кулис.

Медицинските и хуманитарни стоки са отделени от осакатяващите санкции срешу Иран чрез специални лицензи, издавани от финансовото министерство на САЩ. Групи като UANI се опитват да обезкуражат компаниите да кандидатстват за такъв лиценз. „Тези усилия не са незначители. В крайна сметка продажбата на медицински изделия на Иран не е особено печелившо занимание, така че действията на тези групи да сочат с пръст и дискредитират компаниите, които се занимават с това, имат сериозни последствия при оценяването на ползите и вредите от сделки с Иран“, казва Кулис.

Говорителят на UANI Джошуа Силберберг е отказал да отговори на въпросите за усилията на организацията да предотврати износ на медицински стоки за Иран. Той заявява, че „UANI има дълга история на подкрепа и солидарност с иранския народ“, посочвайки като доказателство изявление на организацията в подкрепа на Швейцарското споразумение за хуманитарна търговия, изготвено от правителствата на Швейцария и САЩ.

От UANI твърдят, че целта им е „да убедят режима в Иран да се откаже от стремежа към ядрено оръжие, като същевременно се стараят да не наказват иранския народ“. (Тук е важно да се отбележи, че дори разузнавателните служби на САЩ не вярват, че Иран има желание или планове за създаване на ядрени оръжия). Въпреки тези уверения на UANI, усилията на групата отиват далеч отвъд рамките на санкциите. Те водят кампания за натиск върху компаниите, извършващи законна търговия с Иран, включително когато става въпрос за износ на медицинско оборудване – което по подразбиране би помогнало на Техеран да се справи с тежка здравна криза като сегашната епидемия от коронавирус.

UANI поддържа „Ирански бизнес регистър“, който представлява онлайн база данни за компании, които според групата извършват търговия с Иран – стратегия за „изобличаване“ и дискредитиране, целяща да засили икономическата изолация на Ислямската република. Кампанията за натиск е насочена към многобройни компании за лекарства и медицинско оборудване, разполагащи с лицензи за търговия с Иран. Сред фирмите, които UANI призовава „да прекратят бизнеса си си Иран“, са  Bayer, Merck, Pfizer, Genzyme, AirSep, Medrad, Becton, Dickinson & Company, Eli Lilly, и Abbott Laboratories.

Отдавна е известно, че и без това ограничените изключения от санкциите не успяват да осигурят достатъчно лекарства и други хуманитарни стоки за Иран. Макар UANI да не са единствената организация, опитваща се да затегне санкционната хватка около Иран, техните усилия изтъкват поради близките им отношения с администрацията на Тръмп, най-големите донори на Републиканската партия Шелдън и Мириам Аделсън, както и власите в регионалните съперници на Иран Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Израел.

Пословичният анти-ирански ястреб Джон Болтън е работил с UANI както преди, така и след службата му на съветник  по националната сигурност на Тръмп. Чадърбата организация на UANI, Counter Extremism Project United Inc, е платила на Болтън 240 000 долара между 2016 и 2017 г. Назначаването на Болтън като съветник на Тръмп бе почти незабавно последвано от изтегляне на САЩ от ядрената сделка с Иран.

Администрацията на Тръмп също така на два пъти изпрати държавният секретар Майк Помпео на годишната конференция на UANI, провеждаща се по време на Генералното събрание на ООН. Помпео използва тази трибуна, за да разпространява нелепи предположения, че Европа финансира ирански тероризъм, и да презентира стратегията на Вашингтон за „максимален натиск“ пред публиката, включваща високопоставени дипломати и разузнавачи от Персийския залив и Израел.

В последната среща на UANI през септември участваше посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, който впоследствие стана и изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване, както и представители на всички агресивно антиирански партньори на САЩ в Близкия Изток. (UANI и свързаните организации имат разнообразни връзки с монархиите от Залива, включително финансова подкрепа). Най-големият спонсор на UANI е милиардерът Томас Каплан, за чиито компании се знае, че стремят да извличат печалба от „политическата нестабилност“ в Близкия Изток.

UANI получава финансова подкрепа и от Шелдън и Мириам Аделсън, което е логично предвид ястребското отношение към Иран, което имат републиканските мегадонори. През 2013 г. Шелдън  Аделсън заяви пред публика в Университет „Йешива“, че Обама трябва да извърши ядрен удар срещу Иран, и заплаши, че страната ще бъде „унищожена“, ако не премахне ядрената си програма. Семейство Аделсън бяха най-големите спонсори на кампанията на Тръмп през 2016 г., както и най-големи донори на републиканските кандидати при изборите за Конгрес през 2018 г. Очаква се те да налят поне 100 млн. долара в кампанията за преизбиране на Тръмп през 2020 г.

Тайлър Кулис отбелязва, че макар екстремният финансов натиск на САЩ срещу Иран да увеличават риска от епидемията на коронавирус, проблемите със стабилните доставки на медицински и хуманитарни стоки в страната са започнали още при предишните администрации във Вашингтон. „макар тези проблеми да бяха изострени от администрацията на Тръмп, техният произход може да се проследи повече от десетилетие назад, когато предходни управления на САЩ започнаха да оказват огромен санкционен натиск върху иранския финансов сектор“, казва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар