В категории:Азия / Иран / САЩ / Свят

Престрелка между Тръмп и Рохани с послания за Ноуруз

Апел към американския народ да бъдат вдигнати санкциите на Вашингтон, които са убийствени за хората в Иран насред пандемията от Covid-19, отправи иранският лидер в обръщение за празника на пролетта и Новата година. По същия повод и Белия дом публикува послание на президента на САЩ без нито дума за коронавируса, но с призив за смяна на режима в Техеран

Доналд Тръмп не иска сваля санкциите срещу Иран дори и заради коронавируса, а Хасан Рохани апелира към американския народ да вразуми администрацията си. Снимка: teherantimes.com

По повод чествания на 20 март голям празник Ноуруз, когато Иран и още редица други държави в Средния изток и Централна Азия отбелязват началото на пролетта и на Новата година, президентите на Иран Хасан Рохани и на САЩ Доналд Тръмп отправиха всеки свое послание, затвърждавайки антагонистичните си позиции.

Рохани се обърна специално към американския народ с апел правителството във Вашингтон да вдигне антииранските санкции, които са убийствени за иранците насред пандемията от Covid-19. Може да се припомни, че Иран е една от най-тежко засегнатите от здравното бедствие страни с около 20 000 заразени и над 1200 починали. Същевременно на 19 март администрацията на Тръмп наложи нова порция наказателни мерки срещу Техеран, обвинявайки го, че продължава ядрените си разработки – нещо, което иранските власти отричат. Ден по-късно няколко влиятелни американски икономисти, сред които и Джефри Сакс, излязоха с позиция, че в условията на сегашната жестока пандемия трябва спешно да бъдат отменени санкциите срещу държави като Иран, Венесуела и Куба, за да могат те да се справят с предизвикателството и народите им да не страдат още повече.

От своя страна Белия дом също публикува послание на президента на САЩ с поздрави в чест на Ноуруз, в което обаче не бе спомената нито една дума за коронавируса, но за сметка на това бе отправено насърчаване към иранците да сменят властта в държавата си.

Посланията се различават както по противоположното си съдържание, така и по формата си. Обръщението на Рохани е доста обширно, написано е с емоционален език и с неколкократно обръщение „народе на Съединените щати”, илюстрирано е със снимка на иранския президент, подписано е с името му и титлата му. Докато публикацията на сайта на Белия дом е доста кратка и семпла, стилистиката е в духа на призив от митинг, няма снимка на Тръмп, заглавието е „Президентско послание за Ноуруз 2020” и отдолу липсва всякакъв подпис.

В своето изявление Рохани посочва, че изпитанието в борбата с коронавируса е за цялото човечество и че той ще може да бъде победен само със задружни усилия. Но на този фон Съединените щати „не изоставят своята злонамерена политика на максимален натиск и чрез своите санкции на практика подпомагат разпространението на този вирус”. Президентът на Иран напомня, че след оттеглянето си от ядрената сделка Вашингтон вече е наложил „повече от сто мерки за колективно наказание срещу иранския народ, конкретно насочени към основни сектори в икономиката и финансите на страната” и причиняващи щети за „стотици милиарди долари”.  Рохани подчертава: „Санкциите, наложени от правителството на САЩ, доведоха до това, че много обикновени иранци загубиха работата и доходите си. Това също застрашава тяхното здраве и благополучие. Санкциите драстично подкопават способността на иранския народ да се бори с коронавируса, а някои от тях губят живота си в резултат на въпросните мерки”.

Обръщайки се към „народа на Съединените щати”, Рохани продължава: „И вие, като всички хора по света, се сблъсквате с тази разрушителна пандемия и изпитвате горчива загриженост за своето и на близките си бъдеще. Този път океаните около вашия континент не са адекватна защита. Знаем, че войната срещу този вирус може да бъде успешна, само ако всички страни могат да я спечелят и никоя засегната страна не бъде изоставена. Това е другата страна на глобализационната монета и сигнал, че щастието и бедствието също са глобализирани. Както Саади, нашият национален поет, каза преди векове, „децата на Адам са крайниците на едно общо тяло”. Един ранен крайник разболява цялото тяло. Така че никоя граница и стена не могат да предпазят никоя нация от вредата на този или на който и да е друг вирус”.

Рохани предупреждава още, че в условията на пандемия „Техеран, Париж, Лондон и Вашингтон не са толкова далеч един от друг и всеки враждебен участник, който иска да подкопае здравната система на Иран и да ограничи необходимите финансови ресурси за справяне с кризата, ще подкопае борбата срещу пандемията по целия свят”.

Иранският президент отново апелира към „американския народ” и го пита дали е съгласен в негово име и с неговите данъци да се осъществява „злонамереният натиск” на Вашингтон „върху иранския народ”. По повод предложението, отправено от Тръмп в началото на март за изпращане на хуманитарна помощ от САЩ за Иран в борбата с Covid-19, в отговор на което тогава Рохани настоя да се отменят санкциите поне спрямо лекарствата, сега президентът на Иран пише: „Да вярваме ли на твърдението за готовност за хуманитарна помощ от онези, които така нагло нарушават правата на човека?” Припомняйки, че Норвуз символизира ново начало, иранският президент призовава да се даде старт и на „нов хуманитарен подход към другите народи” от страна на САЩ.

Отново с обръщение към „народа на Съединените щати” Рохани продължава: „В името на справедливостта и човечността апелирам към вашата съвест и благочестиви души и ви призовавам да накарате администрацията и Конгреса да видят, че пътят на санкциите и натиска никога не е бил успешен и никога няма да бъде такъв в бъдеще”.

Иранският президент изтъква: „Жертвите на вируса и на санкциите са обикновени иранци от всички сфери на живота, а не политическият елит”. И пак настоява: „Дойде време американският народ да надигне глас и да държи правителството си отговорно, като по този начин отхвърли тази мрачна глава в американската история. Връщането към международното право и принципите на правата на човека ще бъде в интерес на американския народ и всички нации по света.”

Рохани изрично отбелязва също, че Иран „винаги е бил готов за диалог и никога не се е страхувал от него”. Но освен това набляга и, че „правен, морален и международен императив за всяка държава е да спазва задълженията си” – това е посочено в контекста на отмятането на САЩ от ядрената сделка с Техеран.

В заключение иранският президент посочва: „Иранският народ цени приятелството и уважението, основани на принципите на достойнството и човечността. Но винаги е готов да се противопостави на натиска и заплахите, каквито героични епизоди има много в нашата история. Ние сме славен и горд народ с хилядолетна цивилизация. На езика на силата отговаряме с езика на съпротивата, а на езика на достойнството – с езика на уважението. Пожелавам щастлива пролет и Нова година на всички американци и особено на тези с ирански произход”.

А ето и съдържанието на краткото послание от името на американския президент, публикувано на сайта на Белия дом. След отправените благопожелания за всички, празнуващи Ноуруз навсякъде по света, включително и в САЩ (където живеят много хора с ирански корени – б.р.), текстът се съсредоточава върху Иран и политическата обстановка там: „Изминалата година беше историческа за народа на Иран. Видяхме смели иранци да се вдигат масово в цялата страна на протести срещу корупцията на правителството си и да му търсят сметка. Народът на Иран показа, че иска управление, което да го представлява, а не да пази интересите на корумпирания режим. Иранският народ заслужава лидери, които се вслушват в него, уважават го и инвестират в развитието му, а не лидери, които ги го взимат на мушка и го преследват, докато харчат средства за напредване в ядрените си амбиции и за тестване на повече ракети”.

В това послание също се припомня, че Ноуруз символизира обновлението и се насърчава проникването на този дух и в политиката: „Иранският народ има голям неизползван потенциал. Неговата култура е жизнена. Иранците се открояват в математиката и науката, правото, технологиите и изкуствата. Те заслужават бъдеще на мир и просперитет у дома си заедно с всички останали народи. С началото на този сезон на обновена надежда ние се присъединяваме към нашите партньори и съюзници по целия свят, молейки се за по-светло, по-свободно бъдеще за Иран. От името на Съединените щати отправям най-сърдечните си поздрави за радостен и изпълнен с мир Ноуруз. Днес отново напомняме, че силите на свободата винаги ще побеждават злото и потисничеството”.

Както личи, никъде в текста не се споменава пандемията от коронавирус, нито въпросът за санкциите срещу Иран и негативния начин, по който те се отразяват върху възможностите за борба Covid-19 в тази страна.

На 20 март, когато се чества Ноуруз, външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф написа в Туитър по повод нововъведените ден по-рано нови американски санкции срещу страната му: „Администрацията на САЩ се гордее с убийството на ирански граждани навръх Ноуруз – нашата Нова година. Белия дом изведе своя „максимален натиск” на ново безчовечно ниво, изразявайки пълното си презрение към човешкия живот”.

Както посочва американското списание Foreign Policy, повечето продукти, необходими лекарства и дезинфекциращи средства Иран произвежда сам, но са му необходими вносни съставки. А много чужди компании се боят да си сътрудничат с тази държава, защото не искат да бъдат също ударени от санкциите на САЩ.

На 12 март Иран се обърна с искане за кредит от 5 млрд. долара към МВФ, чиято ръководителка Кристарина Георгиева беше заявила, че Фондът е готов да отпуска помощи за развиващи се страни, затруднени в борбата с коронавируса. До този момент няма официален отговор от МВФ – организация, чийто основен стълб са самите САЩ.

В подкрепа за отмяната на санкциите срещу Иран в условията на драматичната борба срещу Covid-19 се изказа и Бърни Сандърс, който се бори за номинацията на Демократическата партия като кандидат в президентските избори в САЩ през ноември т.г.

На държавно ниво такива искания имат също Русия и Китай. Тези две страни изпращат на Иран хуманитарна помощ, както и Световната здравна организация, Кувейт и Катар.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар