В категории:Анализи / България / Избрано

Зле прикрита агитация за ГЕРБ в градския транспорт

Безплатен вестник информира клиентите на столичния Център за градска мобилност за постиженията на правителството и актуалните вълнения на консерватизма

Помните ли бума на безплатни вестници преди десетина години? Около всяка спирка и кръстовище в София и други големи градове се раздаваше огромно количество хартия, което обикновено свършваше в близкото кошче или в най-добрия случай като амбалаж за нечия зимнина. Въпреки ентусиазма на издателите, този бизнес модел не се оказа устойчив и повечето подобни проекти постепенно изчезнаха.

Тези минали неуспехи обаче не изглежда да обезкуражават някои новонавлизащи в издателския бизнес играчи, които изпробват иновативни схеми за разпространение на безплатни вестници – например в обектите на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ). Софиянци, ползващи градския транспорт, може би са забелязали, че от известно време по будките за билети и карти, както и вътре в бюрата на ЦГМ, са разположени стендове, които с големи букви ги приканват да си вземат безплатно вестниче на име “Тopnovini.bg” – хартиено издание на сайта със същото име .

„Барикада“ отправи запитване към ЦГМ какви са договорните отношения на дружеството с издателя  на topnovini.bg – „ТОП Нотисиас“ ООД. От отговора са разбира, че разпространението на безплатното вестниче излиза безплатно за издателя, тъй като споразумението между двете дружества е бартерно и „предвижда реклама срещу разпространение в определени параметри“. От Центъра за градска мобилност също така подчертават, че имат договори с рекламни цели „с почти всички медии, независимо дали те са на хартиен носител или не, както и с множество радиостанции. Това е част от маркетинг политиката на нашето дружество, което е 100 процента търговско“.

Пълният отговор на ЦГМ до „Барикада“

Обикновено такъв тип издания се опитват да привличат вниманието с атрактивни заглавия, но „Топновини“ изглежда не следва тази практика. В третия, февруарски брой на хартиеното издание, разпространяван из обектите на ЦГМ през последните седмици, водещият материал носи страстоубийственото заглавие “ГЕРБ стартираха граждански диалози в страната” и е придружен със също не особено вълнуваща снимка на Цветан Цветанов. Усещането за казионност се подсилва от анализ, озаглавен “Вечният опозиционер”, чийто автор Даниел Стоилов хока президента Румен Радев, че нарушава неутралността на институцията и е направил голям гаф с декларацията си за Венецуела. Изведеният на преден план коментар обаче е на Николай Облаков – едно от лицата на бодрата смяна либертариано-консерватори, които през последните няколко години бяха повишени от автори на мемета в социалните мрежи до анализатори, и се радват на засилващо се медийно присъствие.

Облаков се възмущава от премахването на “речта на омразата” в социалните мрежи, в което той вижда “продължаващите опити на ЕС да атакува неудобните мнения”. Неговите евроскептични стенания за “самоунищожителната цивилизованост” и “криворазбраната толерантност” на Европа влизат в любопитно противоречие с цитатите на Цветан Цветанов от съседния текст, според които “Ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони”.

В следващият четвърти, мартенски брой, който се появи тази сряда, проевропейската линия е по-солидно застъпена, и като коментар е сложена леко банална възхвала на Еманюел Макрон. Водещият материал е новината от 11 март, че според началника на отдел „Киберпрестъпност“ на НСБОП Явор Колев руски хакери са основните заподозрени за атаките срещу ЦИК през 2015 г. Макар в дописката да не са включени коментарите на Цветанов, съпътстващи поредното разконспириране на „дългата ръка на Кремъл“, неговият образ пак присъства на първа страница с новината, че е открил обновен площад в Благоевград. Господин Облаков пък се е отчел с интервю с дейния консерватор и депутат от ПП на ГЕРБ Тома Биков.

Изданието се е погрижило и за търсещите по-лековато съдържание със съвети за поддържане на плосък корем, материали за семейните истории на сестрите Кардашиян, Опра Уинфри, Серина Уилямс и други знаменитости, както и страница със судоку.

Запитани дали имат политика относно неразпространение на партийна и политическа агитация посредством градския транспорт, от ЦГМ отговарят, че са „търговска, а не политическа организация“. „Политиката на дружеството ни изключва разпространението, както и намесата не само в политически събития, но и в медийната политика на което и да е издание“, уверяват от общинската фирма. От ЦГМ смятат за достатъчна гаранция за политическа неутралност това, че в публичната референция на сайта се заявява, че „topnovini.bg се стреми да предостави на читателите си актуална, проверена и безпристрастна информация, правейки всичко възможно да поддържа най-високи журналистически стандарти и спазвайки етичния кодекс на българските медии“.

В хартиените броеве на „Топновини“ не се забелязват реклами на ЦГМ, така че поне на пръв поглед не става явно какви са „определените на параметри“ на рекламата, която общинското дружество получава срещу разпространението. Във февруарския брой няма нито едно рекламно каре, но и в двата описани по-горе броя са публикувани интервюта със създателя на приложението за платено паркиране URBO, “което се предвижда да прерасне в платформа за продажба и контрол на билети за различни видове транспорт”. Доколкото URBO е един от рекламодателите с банери в сайта topnovini.bg, интервютата вероятно не са опит за внасяне на транспортна тематичност в хартиеното издание, а рекламно съдържание за частната фирма, макар да не са обявени като такова.

Смяна на собствеността

Сайтът topnovini.bg е създаден от бизнесмена Николай Йонков, притежаващ хотели и ресторанти в Шумен и Русе. Още през 90-те години той навлиза и в медиийната сфера с регионалната „Топ телевизия“, която просъществува до 2004 г. След това се ориентира към издаването на в. “Топ новини” и свързания с изданието сайт, който имаше 15 кореспондентски офиса в страната. Йонков бе и член на Съюза на издателите в България, заедно с издателите на медии като „Капитал“, „Клуб Z“, „Медиапул“ и „Фактор“.

През юни 2017 г. шуменският бизнесмен почина в резултат на тежко боледуване и 35-те служители в регионалната му медийна мрежа се оказаха блокирани в правен казус – нито можеха да продължат да работят, нито дори да напуснат, защото наследниците му не бързаха да влязат във владение. Тогава журналистите от сайта излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, в което описаха проблемите си, включително неизплатени заплати и осигуровки.

След разчистване на юридическите неуредици topnovini.bg бързо си намира нов собственик. Бивш служител на медията коментира пред “Барикада”, че по онова време са се носили слухове, че сайтът ще бъде купен от дуото водещи и продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов. В крайна сметка собственик става друго лице с връзки в шоубизнеса – Милан Зарев.

В добавка към адвокатската практика, чрез която е помогнал “на стотици известни личности, станали жертва на фалшиви новини”, Зарев има участие в различни бизнеси, включително продуцентска дейност и реклама. Неговата кантора е обслужвала различни проекти на гореспоменатите Иван и Андрей, освен това Зарев е съдружник с двамата във фирма „Джей Бизнес Груп“. Заедно с Андрей Арнаудов той участва и в “Движение за национална кауза”, което провежда кампании за насърчаване на раждаемостта и организира масови кръщенета. Зарев участва и в други подобни сдружения на популярни личности като например “Чисто Черно море” на Ути Бъчваров и певицата Белослава.

Зарев е бизнес съдружник и с новия шеф на спортния отдел на БНТ Витомир Саръиванов, а една от фирмите му е продуцент на предаването “Спортисимо”, което е част от обновената програмна схема на националната телевизия. Управлявана от него фирма спечели и търга за изготвяне на рекламни клипове за българското европредседателство.

След като поема собствеността на сайта topnovini.bg през август 2017 г., Зарев заявява, че “твърде големият” екип на медията ще трябва да се оптимизира, но настоява, че “съдържанието няма да се промени като теми, а като подход. Ще се стремим да предложим силни коментари, бързи и точни факти и всичко това – поднесено така, както интернет аудиторията иска”. Той също твърди, че иска да продължи да развива topnovini.bg като “eдин от най-силните регионални сайтове в страната” и че ще се стреми към създаване на “качествен, но и атрактивен журналистически продукт – без фалшиви новини, без пост-истина”.

Днес сайтът е с обновена визия и за популяризирането му тече активна рекламна кампания, варираща от спонсорирани публикации във Фейсбук до билбордове по софийски булеварди. Новинарското съдържание е като цяло стандартно и регионалният характер на електронния сайт е до голяма степен изгубен. Хартиеното издание обаче набляга на новини, които не са насочени само към пътуващите в столичния градски транспорт (успешни акции на ГДБОП и спецпрокуратурата  във Варна и Пловдив, запазване на таксите за детски градини в Благоевград, „Трабант-фест“ във Велико Търново и други съобщения с положителна конотация от страната).

Консервативна връзка

Но вероятно най-интересна е промяната в раздела “Мнения”. Прегледът на публикациите там показва, че “анализът” на гореспоменатия Николай Облаков не е изключение, а по-скоро норма за “силните коментари” в обновения сайт. Господин Облаков съчетава ролята си на колумнист в Topnovini.bg с тази на главен редактор на друг сайт – “дясната платформа” “Консерваторь”. Кажи-речи всяка втора статия в коментарната секция на topnovini.bg е произведена от някои от хората, фигуриращи в редакционната колегия на “Консерваторь”. Често един и същи текст бива публикуван първо в topnovini.bg, след което е препечатван и в „Консерваторь“. Наред с младите надежди на консерватизма в двата сайта се подвизават и разцъфтели в по-зряла възраст защитници на традиционните ценности като Иван Стамболов – Сула (който бди над обществената информираност и като член на сформирания от новото ръководство на БНТ обществен съвет). Гледайки този модел, човек би могъл да остане с впечатление, че „дясната платформа“ се пълни със съдържание благодарение на хонорарите, плащани от topnovini.bg.

“Консерваторь” се появи след сливането на два други консервативно/либертариански сайта – “Мисъль” и “Петте кьошета” (тъй като явно архаизацията минава за идентификационен символ на консерватизма, с нетърпение очакваме някой да започне да използва букви от глаголицата, за да се покаже като по-консервативен от останалите). “Дясната платформа” също се рекламира усилено в последно време, включително на някои от същите билбордове, на които се появяват и реклами на topnovini.bg.

Фирмата, стояща зад „Консерваторъ“, е 80% собственост на Николай Облаков, а останалите 20% са на Васил Булянски. Наскоро около името на последния се вдигна шум, след като природозащитникът Тома Белев обърна внимание във свой фейсбук пост, че сдружение, в което участват фирми на Булянски и покойния шеф на агенция “Фокус” Красимир Узунов, е спечелило поръчка за  близо 700 хил. лева за изготвяне на алманах, описващ дейността на Оперативна програма „Околна среда“ за 2018 г. Според фейсбук профила на Булянски, през миналата година той е започнал работа във фирмата на Иван и Андрей “Междинна станция”.

Топ Новини се рекламират активно в София

Членове на същата сговорна дружина, изявяваща се паралелно в topnovini.bg  и „Консерваторь“, редовно се появяват като гост коментатори, а в някои случаи и като водещи в предавания по няколко телевизии, които също смениха собствениците си през последните години и сякаш започнаха надпревара за най-отдаден официоз.

Освен в програми като “Имате думата” по Канал 3 и “Плюс минус” по Нова, тези персонажи се изявяват най-активно в ефира на ТВ „Европа“, която вече се управлява от бившия подсъдим за източването на “Напоителни системи” Георги Харизанов.

Самият Харизанов, който се превърна в един от най-редовните гости в студията на БНТ, след като Емил Кошлуков стана програмен директор на националната телевизия, е представител на Института за дясна политика, продуциращ предаванията „Реакция“ по ТВ Европа и „Имате думата“ по Канал 3. Освен че осигурява водещите и гостите на въпросните предавания, Институтът е дал ценни кадри и на властта като например гореспоменатия Тома Биков и министъра на околната среда Нено Димов, който прави всички либертариан-консерватори горди с антинаучните си виждания за климатичните промени и екологията. (Някои по-млади представители на това течение също вървят по стъпките на Димов и либертарианския доайен Владимир Каролев като са се позиционирали на службици в държавни институции – вероятно за да борят врага отвътре. Но все пак не е луд който яде зелника, а който оставя с данъците му да се хранят хора, които да му обясняват, че данъците са кражба).

Когато не правят преразкази без елементи на разсъждение на най-актуалните тези на щатските консервативни тинктанкове, про-Тръмп евангелисти и алтрайт ютюбъри, повечето от тези консервативни медийни герои използват платформите си, за да бранят енергично стабилността на управляващата партия ГЕРБ от вътрешни и външни заплахи (особено активни са срещу критикуващите онези закони и схеми, които герберо-патриотичния кабинет прокарва в услуга на „работодателите“). Случайно или не, хартиеният „Топновини“ осигурява на клиентите на столичния градски транспорт същия микс от проправителствени послания с щипка интернет консерватизъм.

Разбира се, няма нищо незаконно в това група съмишленици и техните протежета да се канят взаимно в сайтовете и телевизионните си предавания, за да громят джендъризЪма, либерализЪма, политическата коректност, културния марксизъм, неразбраните жени, алчните работници, зловредните еколози, безпросветните левичари и прочее. Не е казано и че благоприятното отношение към властта в медийните им изяви задължително има нещо общо с другите им икономически активности, позициите на техни бизнес съдружници и познати, усвояването на еврофондове и т.н.

Българската медийна реалност като цяло обаче представлява отблъскващ миш-маш от непрозрачни, но очевидни икономически и политически зависимости, подставени лица, вулгарно обслужване на интереси и отчайваща липса на журналистически стандарти. На този фон бързата медийна експанзия на позитивно настроените към правителството новоизлюпени консерватори повдига някои въпроси, които сякаш сами си отговарят.

Дори да отхвърлим циничната подозрителност и да преглътнем всичко това като нормално и допустимо, разпространяването на материали с явно политическо послание в обектите на общинска фирма някак си преминава границите на добрия вкус.

Разбира се, трудно е такава дреболия да предизвика възмущение в общество, чиято чувствителност редовно бива притъпявана от далеч по-цинични изпълнения. Малко проправителствени позиви в будките за билети може да се нареди само някъде на последните места в касацията – редом до това как магазинерите в управлявани от ГЕРБ общини доброволно окичват витрините си с образа на Бойко Борисов преди избори, или пък как хора на държавна заплата ни показват среден пръст от ефира на обществената телевизия. Така че с наближаването на следващата предизборна кампания общината може би ще прибегне без притеснение и до други иновации. Например да ни праща агитационни памфлети заедно с изравнителните сметки на „Топлофикация“, или да пъха флаери на правилните кандидат депутати под чистачките на колите, на които слага скоби. Ако пък някой хубав ден столицата отново се сдобие с обществени тоалетни, там също ще може да се намери приложение на брошурите с политическата агитация.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар