В категории:България

Ананиев: Има региони с под 90% имунизационно покритие за морбили

Нивото е относително високо, но все още незадоволително, признава министърът на здравеопазването. Към 20 януари случаите на опасната болест вече са 32

Снимка: Pixabay.com

Постигнатото в България имунизационно покритие срещу морбили е относително високо, но все още незадоволително. При анализ по области става ясно, че в отделни региони в страната имунизационното покритие е под 90%.

Това съобщава министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутати от БСП. Георги Гьоков, Георги Йорданов и Илиян Тимчев обръщат внимание на факта, че в съседни на България страни са се увеличи случаите на морбили, а според специалисти причината за това е непоставянето на ваксина.

У нас към датата на задаване на въпроса – 14 февруари, са установени 17 случая, пишат депутатите, поради което питат Ананиев какви действия ще предприеме за недопускането на епидемия и какви са проблемите при изпълнението на имунизационния календар, както и дали има стратегия за тяхното преодоляване. В дните след задаването на въпроса в медийното пространство се появиха информации за още случаи, като към 18-ти януари Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили. На 20 февруари на сайта на министерството пък беше публикувана информация за общо 32 случая.

„Морбили е силно заразно заболяване, което в глобален мащаб остава една от водещите причини за заболяемост и смъртност в детска възраст поради високата си заразност, тежките, често инвалидизиращи усложнения и значителния леталитет. Прилагането на високо ефективни ваксини още от 70-те години осигурява 90-95% защитеност срещу морбили и може да прекъсне напълно разпространението на инфекцията, но само при достигане и трайно поддържане на висок имунизационен обхват от и над 95%“, пише в своя отговор Ананиев.

Тази цел не може да се счита за изпълнена в България, става ясно още от неговия отговор.

Имунизационното покритие в страната през последните 7 години е между 91,5 – 95,1% при 13-месечните и 87,4 – 94,0% при 12-годишните деца. Видно от данните постигнатото имунизационно покритие с две дози ваксина срещу морбили, паротит, рубеола е относително високо, но все още незадоволително. При анализ по области става ясно, че в отделни региони в страната имунизационното покритие е под 90%.

От здравното министерство уверяват, че са наясно с това и още в края на миналата година са разработили Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 – 2022, чиято стратегическа цел е „трайното прекъсване на местното разпространение на морбили и рубеола чрез реализиране на комплекс от дейности за постигане и поддържане на високо имунизационно покритие от и над 95%, в т.ч. в рискови групи, укрепване на надзора, подобряване на достъпността и качеството на информацията за обществото за ползите от имунизацията и рисковете при заболяване и др.“.

Ананиев пише още, че ситуацията в България е сходна с наблюдавания в световен мащаб спад в имунизационното покритие в последните години, водещ до епидемични взривове и епидемии в много държави, включително в Европа.

През февруари миналата година стана ясно, че за 2017-та година има четворно увеличение на случаите на морбили в Европа. Наскоро Световната здрава организация пък посочи отказът от ваксиниране сред водещите здравни рискове. В някои държави, като например Австралия, набиращото сила антиваксърството стана обект на целенасочена държавна политика.

Здравното министерство у нас подчертава, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар, призовават още от МЗ.

Сред останалите мерки на министерството прави впечатление препоръката към здравните инспекции да потърсят помощ отвъд държавните институции, включително от… „етнически и религиозни лидери“.

Обобщение на мерките, взети от Министерството на здравеопазването, описани в отговора на Ананиев: 

Във връзка с конкретно създалата се ситуация с регистрирани случаи на морбили в страната и за ограничаване и ликвидиране разпространението на заболяването, на национално ниво са разпоредени следните мерки:

Общопрактикуващите лекари да прегледат имунизационния статус на лицата от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили и незабавно да започнат обхващане на откритите неимунизирани и такива с непълен имунизационен статус с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола, едновременно с приоритетно извършване на имунизацията срещу морбили на подлежащите през 2019 г. лица.

Лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ да насочат вниманието си към ранно откриване на клиничните симптоми на морбили и към организиране на необходимите действия за съобщаване, регистрация, изолация, диагностика и лечение.

Случаите със симптоми за морбили да се насочват за консултация с инфекционист и според тежестта на състоянието – за хоспитализация и лечение. Допълнително по епидемиологични и социални показания за хоспитализация да се насочват деца, особено в ранната възрастова група, живеещи в лоши битови условия, при които не може да се осъществи изолация и лечение в домашни условия и при които рискът за развитие на усложнения и смъртен изход е голям.

Медицинският персонал на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ заболели, да е с данни за имунитет (след проведена имунизация срещу морбили или преболедуване). Медицинските специалисти без установен имунитет към вируса на морбили следва да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола съгласно Наредба № 4/2002 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа.

Регионалните здравни инспекции да провеждат своевременно и качествено епидемиологичните проучвания на заболели и контактни и стриктно да въвеждат данните в информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, рубеола и епидемичен паротит съгласно чл. 5, ал. 7 на Наредба № 21 за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и поддържане на актуална информация за епидемичната обстановка и предприетите мерки на сайтовете си при наличие на случаи.

Допълнително към РЗИ Благоевград и Столична РЗИ, където са регистрирани взривовете на морбили, с цел осигуряване на своевременен и добър достъп до имунизацията е разпоредено използването и на мобилни кабинети при обхващането на откритите лица на възраст от 13 месеца до 18 години с установени пропуски в имунизационната схема.

За постигане на необходимата ефективност на предприетите действия е препоръчано на здравните инспекции да потърсят съдействие от здравните медиатори по места, от неправителствени организации с отношение към опазване на общественото здраве, етнически и религиозни лидери и др. за разясняване на риска от заболяването, необходимостта от имунизация и активното издирване на непълно имунизираните и пропуснатите лица.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар