В категории:Свят

Експлозия на морбили, 300% повече случаи през 2019 г.

Огнищата на болестта се разрастват във всички региони по света и водят до все повече смъртни случаи, основно сред деца, предупреждава Световната здравна организация

През миналата година бе отчетен рекорден брой случаи на морбили в Европа. Снимка: BBC

Глобалното възраждане на дребната шарка не показва индикации за забавяне, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). Предварителните данни на институцията за първото тримесечие на годината показват, че броят на заболелите е трикратно по-голям спрямо същия период на 2018 г.

Според първоначалните данни, до началото на април са регистрирани 112 163 случая на силно заразната болест в 170 държави, в сравнение с 28 124 случая в 168 държави през първите три месеца на миналата година. Здравната организация изтъква, че средно под 1 на всеки 10 случая в световен мащаб бива регистриран, така че размерът на епидемиите вероятно е значително по-висок. В началото на годината бяха регистрирани и няколко десетки случаи на морбили в България.

СЗО заявява, че във всички региони, наблюдавани от организацията, се наблюдава разрастване на огнищата на потенциално смъртоносната болест. През изминалите три месеца се отчита 300% ръст на регистрираните случаи в Европа, където през миналата година броят на заболелите достигна най-високото ниво от десетилетие. В Африка броят на заразените се е увеличил с почти 700% през първото тримесечие, в Америките – с 60%, в Източното Средиземноморие – 100%, а в Югоизточна Азия – с 40 на сто.

Огнищата на морбили в Демократична република Конго, Етиопия, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Мадагаскар, Мианмар, Филипините, Судан, Тайланд и Украйна са довели до голям брой смъртни случаи, най-вече сред деца. СЗО предупреждава, че морбили е една от най-силно заразните болести в света и може да доведе до изключително тежки последствия. Дори в развитите държави част от случаите на морбили през последното тримесечие са довели до хоспитализация заради усложнения, които могат да доведат до инвалидизиране, мозъчни увреждания, глухота и слепота. През 2017 г., откогато са най-скорошните цялостни оценки, болестта е довела до смъртта на близо 110 хил. души.

Антиваксационна истерия

СЗО вече е излизала с предупреждения за растящата вълна на скептицизъм към ваксините, която бива пропагандирана чрез неверни твърдения в социалните мрежи и допринася за възраждането на морбили дори в райони, където болестта на практика е била изчезнала. “Наблюдава се и скок на броя заразени в страни с високо цялостно имунизационно покритие като САЩ, Израел, Тайланд и Тунис, тъй като болестта се е разпространила бързо сред групи от неваксинирани хора”, добавят от СЗО. Липсата на адекватно финансиране за имунизационни програми и кампании за здравна осведоменост в развиващите се държави представлява друг голям фактор за зачестяващите случаи.

В Мадагаскар от септември миналата година са регистрирани 115 хил. случая на морбили, 1200 от които са довели до смърт. Това накара властите да предприемат спешна имунизационна програма, която цели да достигне седем милиона деца под деветгодишна възраст, отбелязва Independent. Последните данни от островната държава показват намаляване както на новите случаи на заразяване, така и на смъртните случаи.

Заразяването с морбили е почти напълно предотвратимо с две дози ваксина, но глобалното имунизационно покритие e спряло да се разраства през последните години. Началото на модерното антиваксърство може да се проследи до публикуван през 1998 г. доклад от Андрю Уейкфийлд, в който се твърди, че комбинираната ваксина за морбили, паротит и рубеола увеличава риска от аутизъм. Впоследствие Уейкфийлд е лишен от лекарски лиценз, а докладът му, чиито заключения никога не са били потвърдени от други изследвания, бе изтеглен. Въпреки това Уейкфийлд продължава да е движеща фигура в антиваксационно движение в САЩ, което междувременно се е превърнало и в доходоносен бизнес.

Пробив в битката срещу маларията

На фона на подклажданият от конспиративни теории скептицизъм към ваксините, науката в тази сфера отчита нови постижения. Наскоро бе обявено създаването на първата успешна ваксина срещу малария – болест, която убива по половин милион души годишно. Работата по ваксината, разработена от GlaxoSmithKline в сътрудничество с неправителствената организация PATH, е продължила над три десетилетия и е струвала близо 1 милиард долара. Постигнатият досега резултат обаче представлява само първа стъпка в битката с паразита, причиняващ болестта – засега ваксината успява да предотврати заразяването едва сред четири от всеки десет имунизирани деца.

СЗО отбелязва, че дори така ваксината има потенциал да спаси живота на десетки хиляди деца. Предвижда се през този месец да започне пилотна програма за имунизация в Африка – първоначално в Малави, а след това в Гана и Кения. Според Мери Хамел, координатор на програмата в СЗО, решението за по-мащабно производство и разпространение на ваксината вероятно ще бъде направено през следващите две години. “Разработката на ваксина с висока ефективност – около 90%, все още не се вижда на хоризонта. Но постигнатото досега показва, че може да бъде направена ваксина срещу малария. Това показва кой е верния път”, заявява тя пред Bloomberg.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар