В категории:Свят

САЩ и корпорациите срещу кърменето

Вашингтон потресе другите членки на Световната здравна организация, като се опита да спре със заплахи резолюция в подкрепа на кърменето, за да предпази печалбите на едрия бизнес

pixabay.com

Застъпниците за подобрено хранене на бебета изразиха възмущение от съобщенията, че администрацията на Тръмп е оказвала натиск върху други правителства в опит да предотврати приемането на международна резолюция за насърчаване на кърменето, пише Guardian.

Делегацията на САЩ на заседанието на Общото събрание на Световната здравна организация (СЗО) в Женева е прибегнала до заплахи и брутален натиск, за да сплаши други държави да оттеглят подкрепата си за резолюцията. Според оригиналния текст на документа на СЗО, страните трябва да окуражават гражданите си да кърмят, тъй като изследванията безспорно доказват здравните ползи от естественото хранене. В резолюцията също така властите се призовават да следят за заблуждаваща реклама от страна на фирмите, произвеждащи млечни формули.

New York Times бе първото издание, съобщило за агресивната реакция на администрацията на Тръмп към резолюцията, която иначе е имала одобрението на всички останали членки на Общото събрание на СЗО. Делегацията на САЩ е настоявала от черновата на резолюцията да бъде премахнат текста, призоваващ правителствата да “защитават, насърчават и подкрепят кърменето”, което противоречи на интересите на производителите на бебешки формули.

САЩ също така са използвали дипломатическата си мрежа, за да склоняват други членки на събранието да подкрепят позицията им. Вашингтон е заявил на делегацията на Еквадор, която е трябвало да предложи резолюцията за гласуване, че ако южноамериканската държава не се откаже, срещу нея ще бъдат приложени наказателни търговски мерки и дори може да загуби военната помощ за борбата срещу бандитското насилие.

Този сблъсък в СЗО е описан пред NYT от над десет участници от различни държави, повечето от които са пожелали анонимност заради страх от отмъщение от страна на Съединените щати. След като Еквадор се подава на натиска, организациите, поддържащи резолюцията, се опитват да убедят друга държава да предложи резолюцията. Според дипломати от Уругвай, Мексико и САЩ, над дузина от тези страни, повечето от които бедни икономики от Африка и Латинска Америка, отказват заради страха от действията на Вашингтон.

По време на разговорите някои американски делегати дори заплашват, че САЩ могат да орежат финансовия си принос към СЗО. Вашингтон е най-големият единичен спонсор на здравната организация, като осигурява 845 млн. долара – близо 15% от целия ѝ бюджет. Подобно действие не би било прецедент – наскоро САЩ се изтеглиха от Съвета за човешките права към ООН, а през миналата година излязоха и от ЮНЕСКО. И в двата случая като аргумент бяха използвани опитите на ООН да защити правата на палестинците, което според Вашингтон представлява “антиизраелска пристрастност”.

“Ние бяхме удивени, ужасени и опечалени”, заявява пред NYT Пати Рундал, директор на британската група Baby Milk Action, която присъства на заседанията на Общото събрание на СЗО от края на 80-те години. “Случилото се е равносилно на изнудване – САЩ държат света като заложник и се опитват да преобърнат 40 години на консенсус за това кой е най-добрия начин за защита на здравето на бебетата и малките деца”, казва тя.

Луси Съливан, директор на 1,000 Дни – базирана в САЩ международна организация, работеща за подобряване на храненето на бебетата, коментира в Twitter, че намесата на САЩ се свежда до “общественото здраве срещу частната печалба”. “Какво е заложено тук: кърменето спасява живота на жени и деца. То обаче също така е лошо за многомилиардната глобална индустрия с бебешки млечни формули”, заявява тя.

Онлайн мрежата за майки Moms Rising нарече действията на САЩ “потресаващи и срамни”. “Ние трябва да направим всичко възможно, за да насърчаваме обществени политики в подкрепа на кърмещите майки”, заявяват от организацията.

Индустрията за детски храни е на стойност 70 млрд. долара и е доминирана от няколко щатски и европейски компании. Един от тези гиганти – Abbott Nutrition, е част от мултинационалната корпорация Abbott Laboratories, която бе сред дарителите за церемониите по стъпването на Тръмп в длъжност. През последните години продажбите на тези компании в развитите страни са спрели да растат, тъй като все повече жени се ориентират към кърменето. Според Euromonitor се очаква глобалните продажби на бебешки формули да нараснат с 4% през 2018 г., но дори растеж ще се дължи предимно на пазарите в развиващите се държави.

В крайна сметка усилията на САЩ в СЗО остават почти напълно безуспешни, след като руската делегация предлага резолюцията, макар и с леко променен текст. Руски делегат, пожелал анонимност, е коментирал пред NYT, че решението е било въпрос на принцип. “Не се опитваме да се правим на герои, но усещаме, че е погрешно една голяма страна да се притиска по такъв начин много малки държави, особено по въпрос, който е наистина важен за останалата част на света”, заявява той.

По думите му Съединените щати не са оказвали директен натиск на Москва да оттегли подкрепата си за резолюцията. Американската делегация обаче се е опитала да изстиска останалите участници чрез процедурни маневри и серия от срещи, продължили два дни – необичайно дълъг период.

Окончателният вариант на резолюцията запазва голяма част от оригиналните формулировки, но САЩ все пак са успели да се преборят за премахване на текста, в който се призовава СЗО да осигури техническа подкрепа за страните членки, искащи да прекратят “неподходящото насърчаване на използването храни за бебета и малки деца”.

Съединените щати също така са настоявали при препратки към отдавана установени инициативи за насърчаване на кърменето да се упоменава дали са “базирани на доказателства”. Според критиците това може да бъде използвано за подкопаване на програми, които осигуряват на родители съвети и подкрепа за храненето на децата. Елизабет Стеркен, директор на канадската организация Infant Feeding Action Coalition, заявява, че четири десетилетия на изследвания са установили важността на кърмата, която осигурява жизненоважни хранителни вещества, хормони и антитела, защитаващи новородените от инфекциозни заболявания.

Многобройни изследвания са показали драстично подобрение на здравното състояние на майки и деца, съпътстващо кърменето. Изследване на Харвард от 2016 г. Изчислява, че 3340 случая на преждевременна смърт сред майки и бебета могат да бъдат предотвратени само в САЩ чрез адекватно кърмене. Друго изследване на The Lancet констатира, че в световен мащаб детските смъртни случаи могат да бъдат намалени с 800 хил. годишно благодарение на кърменето. Използването на заместители при храненето на новородени също така коства над 300 млрд. долара на глобалната икономика заради повишените здравни разходи.

Учените обаче не са склонни да провеждат “двойно слепи” изследвания при които две групи новородени са захранвани съответно с кърма и заместители. “Подобен тип “основано на доказателства” изследване е етически и морално неприемливо”, изтъква Стеркен.

Според вътрешните правила на СЗО на компаниите за бебешки формули е забранено да таргетират директно майките и здравните работници. Рекламите на такива продукти също трябва да са контролирани. Скорошно разследване на Guardian и Save the Children обаче разкри, че фирмите от сектора използват агресивни методи, за да заобикалят регулациите и да оказват натиск върху майките и лекарите да предпочитат млякото на прах пред кърменето. Тези тактики се прилагат особено активно в най-бедните региони на света.

Конфронтацията около резолюцията за кърменето е само поредният пример за това как администрацията на Тръмп застава на страната на корпоративните интереси по многобройни здравни и екологични казуси.

В разговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), САЩ натискат за приемането на формулировки, които ще ограничат възможностите за поставяне на предупредителни етикети на вредните храни и захарните газирани напитки.

По време на заседанието на СЗО в Женева САЩ също така са успели да премахнат заявления в подкрепа на данъци за газирани напитки от документ, съветващ държавите да предприемат действия срещу нарастващите нива на затлъстяване. Американците неуспешно са се опитали и да подкопаят усилията на СЗО да се улесни достъпа на бедни страни до животоспасяващи лекарства. Подкрепяйки фармацевтичната индустрия, Вашингтон отдавана се съпротивлява на призивите за промяна на патентните закони, така че лекарствата да станат по-достъпни в развиващия се свят. При администрацията на Тръмп обаче съпротивата срещу подобни усилия стана още по-изявена.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар