В категории:България

България 2018: Десетки хиляди нарушения, много жертви и милиони забавени заплати

Над 170 000 престъпвания на правилата, половината – касаещи здравето и безопасните условия за труд, близо 100 смъртни случая на работното място. Неизплатени заплати за милиони само в няколко региона на страната. На този фон бизнесът и управляващите искат още „намаляване на административната тежест“

Снимка: Pexels.com

През изминалата 2018-та година Инспекцията по труда (ИА ГИТ) е установила над 174 000 нарушения на трудовото законодателство в България, съобщават от пресцентъра на агенцията. Инспекторите са извършили около 44 000 проверки в малко над 32 000 предприятия, в които са заети близо милион и половина български граждани.

Точният брой на констатираните нарушения е 174 318, което прави по около 14 500 нарушения месечно. От тях близо половината са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа – над 85 000. Припомняме, през изминалата година в страната са станали около 3000 трудови злополуки, в които живота си, докато изкарват своята прехрана, загубиха 92-ма души.

Останалите около 88 000 нарушения са свързани с работното време, почивките, заплащането на труда и други.

На фона на големия брой нарушения, актовете за спиране на машини, обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите, са само 305 броя. В 81 случая, при които работата не е позволявала прилагане на мярката „Спиране“, е въведен специален режим на работа. Иначе издадените за изпълнение предписания са над 160 000, отчитат от ИА ГИТ.

На този фон големите работодателски организации не спират да искат още по-голямо разхлабване на трудовото законодателство, което да им позволи законно да принуждават своите работници да извършат повече извънреден и нощен труд, да ги наемат временно и при по-висока несигурност и други подобни „екстри“. Социалният министър Бисер Петков пък изглежда готов да приеме част от искания на бизнеса, въпреки съпротивата на част от синдикатите.

Междувременно продължават проблемите с неизплатени заплати за стотици хиляди левове в различни предприятия в страната. Така например в края на януари директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда Симеонова заяви пред „Фокус“, че в областта работодателите дължат неизплатени заплати от 2018-та година за над 400 000 лева. Други забавени 270 000 лева са изплатени след намесата на ИА ГИТ, посочва Симеонова.

В Кърджалийско пък забавените възнаграждения са били над милион – 1 294 000 лева, като от тях вече са изплатени голяма част, но не всички – около 1 035 000 лева. Това означава, че заплати на стойност около 260 000 лева в областта все още не са отишли в джобовете на работниците, които са ги договорили и изработили коректно.

В Монтана през 2018-та година забавените заплати са били за 1 380 000 лева, като след предприети от инспекторите действия са изплатени едва около половината от тях – 650 000 лева. Агенцията в региона отчита, че през годината са платени и други 770 000 лева от по-стари периоди, които не влизат в цитираните за 2018-та година суми на забавени заплати. Милиони са били забавени във Врачанско и Старозагорско, като там от ИА ГИТ се хвалят с голяма събираемост, когато агенцията се заеме със случаите.

И ако обобщени сумите се твърде големи, за да бъдат възприети на емоционално ниво отвъд сухата статистика и изброяването на големи числа, то в действителност става дума за често животоспасяващи средства, които работници от цялата страна са изработили, но не са получили навреме. Последиците от подобно развитие са непредсказуеми за хора, които и без това трудно успяват да отопляват домовете си и живеят в тежки материални лишения.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар