В категории:България / Информации

Радев се лансира като алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП

В отчетната пресконференция на президента и вицепрезидента държавният глава призова за разкъсване на „омагьосания кръг” около властта чрез строг контрол над нея, отправи остри критики към правителството, но предупреди и партиите, които се стремят да управляват, „да се чистят от некомпетентни кадри с властови амбиции”

Президентът Румен Радев. Снимка: Президентство
Президентът Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев очевидно отправя открита заявка да играе ролята на алтернатива и на управляващи, и на опозиция, а освен това вероятно е на път да стартира и собствен политически проект. Това са обобщенията, около които се съсредоточават коментарите след  днешната отчетна пресконференция на държавния  глава и на вицепрезидентката Илияна Йотова, закръглили две години на постовете си.

Радев остана верен на многократно и досега отправяните си остри критики към правителството на ГЕРБ. Той призова за разкъсване чрез строг правоохранителен контрол на „омагьосания кръг” около властта. Президентът директно заяви, че не вижда база за сътрудничество с правителството, което обвини в погазване на законността, демокрацията и свободата на словото, в прокарване на лобистки интереси и скандални обществени поръчки, в липса на прозрачност в отчетността.

Държавният глава отново засегна наболялата напоследък тема за конкурса за закупуване на нов изтребител за ВВС, като го нарече „бутафорен” и обобщи, че в резултат държавата ни се е злепоставила „като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми”. Радев подчерта: „След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни „пуснат“ в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел“.

Държавният глава продължи: „Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и Еврозоната? Въпрос на доверие. То не се печели с неуморна декламация на европейските ценности, а с тяхното осъзнаване и прилагане. Това обаче изисква компетентност, почтеност и отдаденост на обществения, а не на лични и корпоративни интереси. Декларациите на някои политици, че олицетворяват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин да отчуждят българите от тези ценности“.

Радев предупреди и партиите, които се стремят да станат управляващи,  че „трябва да се чистят от некомпетентни кадри с властови амбиции”. Тук редица наблюдатели разчетоха критика към опозиционната БСП.

Президентът разпали оживление и с потвърждението си, че би подкрепил нов политически проект, „ако отстоява определени ценности”.

Държавният глава заяви още, че успехите, които афишира настоящата власт, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. „Не може да заглушим най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността – демографията и чуждестранните инвестиции”, подчерта Радев.
Според него България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.  „Очакванията на обществото са за неотложни и всеобхватни спасителни мерки, за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот и за излизане от демографската безпътица“, отбеляза Радев. Той допълни, че тази цел е обречена, ако не бъде извършено най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. „Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество“, посочи държавният глава.

В заключение той оповести, че ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и експерти. Съставът щял да стане известен идните дни, като ще бъде издаден и указ за създаването на Съвета.

Пълните стенограми от изявленията на президента Румен Радев и на вицепрезидентката Илияна Йотова могат да се видят на сайта на Президентството:

https://www.president.bg/news4784/otchetna-preskonferentsiya-na-prezidenta-rumen-radev-i-na-vitseprezidenta-iliyana-yotova.html

https://www.president.bg/news4786/prezidentat-rumen-radev-doverieto-na-mezhdunarodnite-ni-partnyori-iziskva-kompetentnost-pochtenost-i-otdadenost-na-obshtestveniya-a-ne-na-lichni-i-korporativni-interesi.html

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар