В категории:Книги / Общество / Рецензии

Панаир на книгата: препоръките на „Барикада“

По повод изложението, което се провежда в НДК от 11 до 16 декември, „Барикада“ отправя няколко предложения към своите читатели

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

46-тото издание на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе в периода 11 – 16 декември в Националния дворец на културата в столицата. В рамките на шест дни, на шест нива в НДК, около 170 издателства ще представят своите най-актуални заглавия, както и най-продаваните си книги. В рамките на панаира ще се проведат над 160 отделни събития, литературни четения, срещи с родни и чуждестранни автори и други.

Освен събраните на едно място хиляди книги, софиянци и гостите на столицата имат възможност да попълнят библиотеките си на малко по-ниска цена, тъй като почти всички издателства предлагат намаления, най-често около 20%.

По повод Панаира на книгата, „Барикада“ отправя няколко предложения към своите читатели:

„Цената на неравенството“ и „Голямото разделение“ – Джоузеф Стиглиц

Препоръка на Николай Драганов

Макар да не са нови, двете книги на нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц са утвърдена част от витрината на издателство „Изток-Запад“ за поредна година. „Цената на неравенството“ излезе още през 2014-та година, но остава все така актуална и е особено полезна у нас, където противно на световните тенденции, въпросът за разпределението на доходите все още трудно си пробива път в медиите и обществения дебат. Фундаменталният труд на Стиглиц относно заплахата, която крие за нашето бъдеще разделеното общество, се явява задължително четиво за всеки, който би искал да добие представа колко голям е проблемът и колко важно е да му обърнем внимание. Две години след излизането на тази книга, същото издателство пусна на българския пазар и книгата „Голямото разделение“, която е изградена от най-популярните статии на Стиглиц по темата за неравенството в редица водещи световни издания.

Корична цена – 33 лв. и 29.90 лв, „Изток-Запад“ – ет. 2, №210

„Артемида“ – Анди Уеър

Препоръка на Ивайло Атанасов

Това определено не е „Марсианецът” и няма неговия размах, но Анди Уеър е по-готов отвсякога да удовлетвори феновете на научната фантастика, които предпочитат акцентът на този жанр да пада повече върху науката и по-малко върху фантастиката. Тук няма хипотетични технологии (като защитата от радиация за дългия полет до Марс) и е представено едно още по-маниакално внимание към научната точност от автор, който дори не е завършил висшето си образование. Има и нещо повече – докато в „Марсианецът” беше за борбата на човечеството срещу негостоприемния космос, то в „Артемида” на Луната са пренесени вече съществуващи обществени проблеми. Колонията е дом на хора, които тънат в неземни (буквално) богатства и други, които са обречени на неблагодарен труд. Едно 26-годишно момиче решава да успее в живота на всяка цена, но тази амбиция е на път да постави под въпрос бъдещето на живота на Луната.

Корична цена: 18.00 лв., „Бард“, трети етаж, №325

„Бог не е велик. Как религията трови света“ – Кристофър Хичънс

Препоръка на Николай Драганов

Във времена на плашещо завръщане към ирационални източници на обяснения на случващото се около нас и налагането на мракобесни догми, които отдавна трябваше да останали в миналото, излизането на български на една от най-популярните в света критики на религията е глътка свеж въздух. Издателство „Сиела“ пусна на българския пазар „Бог не е велик“ на Кристофър Хичънс по-рано през тази година и макар вече да е изместена към ниските рафтове от големия поток нови книги на едно от най-активните издателства у нас, все пак присъства на Панаира на книгата. „Склoннa към нacилиe, иpaциoнaлнa, нeтoлepaнтнa, cвъpзaнa c pacизъм, плeмeннa oмpaзa и фaнaтизъм, oблeчeнa в нeвeжecтвo и нeтъpпимa към cвoбoднaтa миcъл, пpeзpитeлнa към жeнитe и нacилcтвeнa към дeцaтa, opгaнизиpaнaтa peлигия имa дocтaтъчнo мнoгo нa cъвecттa cи“ – това е религията според Хичънс, като в книгата е направен преглед на последиците и влиянието ѝ върху обществото от далечното минало до наши дни, без да се пропуснати всички големи религиозни течения.

Корична цена: 16.90 лв., „Сиела“, партерен етаж, №108

„Гроздовете на гнева“ – Джон Стайнбек

Препоръка на Калин Първанов

Една от най-големите световни литературни класики е налична на щанда на издателство „Колибри“ и през тази година, както и почти всички издадени на български книги на големия американски писател. Публикуван през 1939-та година, романът „Гроздовете на гнева“ носи на своя автор наградата „Пулицър“, включен е в 100-те най-велики книги на 20-ти век според „Монд“, по него е заснет филм, спечелил две награди „Оскар“, изучава се в редица учебни програми в САЩ и по света. За първи път е издаден в България през 1960-та година от „Народна култура“, а през 2011-та излиза първия тираж на новото издание на „Колибри“ в превод на Венцислав К. Венков. В „Гроздовете на гнева“ Джон Стайнбек повдигна фундаментални въпроси за битката на онеправданите прослойки, принудени да се изправят срещу „чудовищата“ на системата, която търси непрекъсната печалба, за да се възпроизвежда, без да се интересува от съдбите на онези, които мачка по пътя си.

Корична цена: 18.00 лв., „Колибри“, трети етаж, №315

„Астрофизика за заети хора“ – Нийл Деграс Тайсън

Панаир на книгата
Препоръка на Ивайло Атанасов

13 милиарда години в по-малко 200 страници? Разходка през постоянно нарастващото познание за процесите в ранната Вселена, “сблъсъка” на материя и антиматерия в първите части от секундата след Големия взрив, надпреварата за откриването на елементарните частици, които първоначално са само теоретични построения на физиците, мистерията на тъмната материя и тъмната енергия. Това само част от по-големите теми, които известният популяризатор на науката Нийл деГрас Тайсън се е заел да обясни на хора, които нямат време да четат дебели книги. Амбициозна задача, но астрофизикът е известен с възгледите си за демократизация на науката: „Не се интересувам много от политиците… Ако електоратът гласува за някой, който отрича това, което е науката и как тя работи, тогава проблемът не е в политика, а в електората.”

Корична цена: 14.00 лв., „Изток-Запад“, втори етаж, №210

„Премълчаваната история на САЩ“ – Оливър Стоун и Питър Кузник

Препоръка на Филип Буров

Официалното ревю на издателите от „Милениум“ твърди, че с тази книга големият американски режисьор Оливър Стоун и неговия партньор – историкът Питър Кузник „взривяват общоприетите стереотипи за четене на историята, подлагат на съмнение всички изконни митове на американизма, рушат по една националните икони и преобръщат традиционния поглед към значимите събития на ХХ век, като излагат на показ тъмната страна на американската политика“. Встрани от гръмко звучащите рекламни думи, трудът на Стоун и Кузник наистина е значителен – става дума за 700 страници голям формат, в които е разгледана цялата американска история, от създаването на държавата до мандатите на Барак Обама. Книга, която изглежда наложително да притежава всеки, който си мисли, че се интересува от американска политика, от геополитика и от политика и история изобщо. Всичко това без да държи в ръцете си сух учебник, а точно обратното – вълнуващ разказ, изпълнен с болезнени факти.

Корична цена: 29.90 лв., „Милениум“, партерен етаж, №103

„Зелените очи на вятъра“ – Здравка Евтимова

Препоръка на Къдринка Къдринова

„Винаги е имало силни на деня, които трансфомират унижението в мерна единица за своя възход. Книгата ни запознава с онези, които се изправят срещу тях“, казва за своя последен роман Здравка Евтимова. Писател и преводач, тя пътува всеки ден от Перник до София и не крие, че събира вдъхновение за своите образи във влака, на който залага като транспорт. Евтимова стои далеч от скандалите в българското литературно поприще и предпочита да говори през герои на своите романи и разкази. „Зелените очи на вятъра“ не е книга за всеки. Тя е за хора, които искат да познаят живота в целия му хаос и кошмар, но и в светлината, там някъде след дъгата. Това е книга за ловци на сънища, книга за прошка, книга за оградите, в които се превърнахме, защото не допускаме ближния до залъка си, пише за последният ѝ роман Елица Матеева.

Корична цена: 17.00 лв., „Жанет-45“, трети етаж, №326

„Одисей from Багдад“ – Ерик-Еманюел Шмит

Препоръка на Мирена Филипова

Романът на един от най-продаваните френски автори представя съдбата, стремежите, лутанията, предизвикателствата и нещастията, пред които се изправя едно момче, превърнало се в бежанец от Ирак – след падането на Саддам Хюсеин. Той мечтае да стигне до Лондон, мислейки, че там ще сполучи. Шмит ни хвърля ту в приключения, ту в изпитания, разпръснати с разговори с любящ баща. Романът е прочит на съдбата в изгнание на един от милионите, които принудени от различни обстоятелства напускат своите родни места. Аналогията с последните няколко години в Европа е неизбежна.

Корична цена: 18.00 лв., „Леге Артис“, четвърти етаж, №412

„Шестото измиране“ – Елизабет Колбърт

Препоръка на Ивайло Атанасов

Вече смятано за едно от 100-те най-значими нехудожествени произведения и заслужило „Пулицър”, „Шестото измиране” е на изчезване на българския пазар и скоро би могло да се превърне в библиографска рядкост. Разходката на Елизабет Колбърт из историята на атропоцена и нейните следи из цялата планета е вероятно най-тъжната гледна точна към възхода на вида homo sapiens. От бавното, но методично избиване на мегафауната през унищожението на тромавите беззащитни островни птици от мореплавателите до видовете, изчезващи като съпътстваща щета на надигащата се индустриализация и кулминацията в потенциално необратимите изменения на климата, към които малко видове ще могат да се приспособят. Готови сме да сложим пермското измиране – третото и най-голямо досега – в малкия си джоб.

Корична цена: 18.00 лв., „Изток-Запад“, втори етаж, №210

Още идеи: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар