В категории:България

Икономии поставят под въпрос работата на пожарната

Ръководството на МВР не превежда редовно предвиденото в бюджета за пожарна безопасност, службите се оправят както могат, а в края на годината лишенията се отчитат като спестени средства

Закупуването на противопожарна техника по европроекти има скромен ефект, ако после няма средства за поддръжката ѝ. Снимка: ГДПБЗН

Орязване на близо 7 млн. лв. от бюджета за пожарна безопасност за 2018 г. стана повод за недоволство от страна на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ към КНСБ. Съкращението е в резултат от решение на Министерски съвет, публикувано в Държавен вестник на 7 декември. Според президента на синдиката Венцислав Станков недофинансирането на структурите за пожарна безопасност може да доведе до забавена реакция в критични ситуации, което да постави човешки животи в риск и да предизвика големи материални загуби.

Подобно задържане на средства по това перо се случва за трета поредна година. Предвидените в бюджета средства не се превеждат през годината, а пожарните дирекции се оправят както могат с наличните пари. В края на годината Министерски съвет отчита тези лишения като „икономия” и ги пренасочва към други пера. През 2017 г. така са съкратени 8 млн. лв., а година по-рано – над 20 млн. лв.

Според синдикатa проблемът не е нов, а става дума за натрупване през последното десетилетие, в което множество ръководства на МВР са неглижирали пожарната безопасност и реакцията при бедствия и аварии. Иронично, повечето от тези ръководства бяха назначени от Бойко Борисов, който е доктор в областта на противопожарна техника и безопасност. Миналата есен шефът на пожарната главен комисар Николай Николов дори препоръча създаването на частни пожарни служби в защита на провежданата от МВР реформа, която се изчерпваше със закриването на противопожарни отряди в малки населени места. Те бяха обявени за неефективни, тъй като не гасели достатъчно пожари през годината.

Според синдикат „Огнеборец”, освен риск за населението, недофинансирането носи проблеми и за работещите в сферата на пожарната безопасност и защита на населението:

„Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, за съжаление някои от които са нелечими и неслучайно в докладите по заболеваемостта на служителите от МВР не фигурира статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители. В резултат на безхаберието на ръководствата на МВР, болшинството от тях са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да си ги закупуват сами.”

От синдиката признават, че в последните години са били направени важни инвестиции в противопожарната инфраструктура, благодарение на европейско финансиране, но отбелязват, че дългосрочният ефект от тези инвестиции е несигурен, тъй като липсват средства за поддръжка на закупената техника и ремонтираните сгради.

По закон пожарникарите не могат да стачкуват, но те биха могли да участват в протести, ако наредбите спрямо изискванията към условията на труд не се променят така, че да се допускат тези вече хронични „икономии”. По същото време миналата година от синдикат „Огнеборец” изразиха недоволство спрямо промени в закона за МВР, които въведоха изключение в правилото, че противопожарните екипи трябва да са съставени от поне трима служители за населени места с до 5000 души.

Реакцията беше игнорирана от законотворците и сега в такива малки градчета екипите могат да са съставени и от само двама души, което означава, че единият трябва да остане да обслужва техническото средство, а другият да влезе сам в борба с огъня. Сам пожарникар трудно би могъл да изнесе бедстващ човек от горяща сграда, а ако самият той пострада, няма да има кой да му помогне. Възраженията, че къщите горят по един и същи начин в малките и големите населени места също не впечатлиха управляващите, които с тези промени създадоха предпоставки за допълнителни „икономии” през следващите години.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар