В категории:България

Пожарникарите излизат на протест, министърът не е развълнуван

Огнеборците ще протестират срещу закриването на 12 пожарни служби, но според вътрешния министър „няма нужда“ от пожарни в курорти като Боровец и Пампорово, тъй като за миналата година имало „само“ 20 пожара, а издръжката е 500 000 лева. Преди време пък директорът на пожарната посъветва недоволните „да си наемат частни пожарни“.

Снимка: Pixabay.com

Протест срещу подготвеното закриване на 12 пожарни служби в страната организират пожарникарите. Те ще изразят недоволството от предстоящите промени в събота от 12:00 часа пред сградата на Министерството на вътрешните работи в София.

„Има проект на Министерството на вътрешните работи да бъдат закрити 12 служби – две районни и 10 участъкови. Общо на територията на страната имаме 211 служби”, коментира пред „Нова Телевизия“ президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков. Огнеборците настояват и за повишане на своите заплати и осигуряване на нова екипировка.

Станков обясни, че идеята на ръководството на МВР е служителите в службите, които вероятно ще бъдат закрити, да бъдат прегрупирани към съседни пожарни, за да се запълни необходимата бройка. Според него този сценарий няма да се реализира. „Много от тези служители обаче ще напуснат редиците на пожарната и ще се получи един вакуум за служители. Влизаме в един кръговрат и отново ще се стигне до липса на хора”, смята Станков.

Едни от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са тези в Боровец и Пампорово. По този повод преди дни лично директорът на „Пожарна безопасност“ главен комисар Николай Николов призова хотелиерите „да си наемат частни служби“. В Боровец в момента имаме 17 служители, които ще бъдат преместени в Самоков, София и Пазарджик, съобщи Станков.

Запитан откъде ще тръгва пожарният автомобил, ако има пожар в Боровец, синдикалистът отговори, че курортът ще бъде обслужван от службата в Самоков. Разстоянието от Самоков до Боровец е 13 километра и при зимни условия времето за реакция ще се увеличи на над 20-та или дори над 30-та минута от подаването на сигнала, което е изключително много. „Не мога да ви кажа защо точно в курорта няма да има пожарна. И аз това питам политическото ръководство на МВР и ръководството на пожарната, но към момента нямаме отговор на въпроса какви са критериите, по които се затварят служби“, каза Станков.

Той обясни още, че в момента в България има 55 общини, които се обслужват от служби, ситуирани в съседни общини. Винаги там времето за реакция е по-голямо, посочи той. Станков обясни, че МВР не съобщава останалите служби, които ще бъдат закрити и на този етап не може да даде други примери за населени места, които ще пострадат от преструктурирането. „Не ги съобщават, пазят ги в дълбока тайна, според мен с цел да не създават напрежение в обществото. Но хората трябва да знаят, че на територията на общината няма да има участъкова служба“, каза Станков.

„На 1000 жители в Германия се падат 17,8 пожарникари, докато в България сме под 0,7 на 1000 души население“, посочи той и обясни, че голямата разлика все пак идва и от факта, че в държави като Германия и Австрия на много високо ниво е развито доброволчеството. „Естествено, доброволчеството се заплаща, това е уредено с подзаконова нормативна уредба“, коментира той. У нас един новопостъпил пожарникар започва със заплата от 662 лева и получава допълнителни възнаграждения от 120 лева за храна, както и процент за изпълнение на специфични дейности, като в крайна сметка сумата е от 800 до 850 лева максимум, изчисли Венцислав Станков.

Това ще бъде втори протест в рамките на няколко месеца, след като на 5 юли пожарникарите отново протестираха. Те настояват за увеличение на възнаграждения с минимум 15%. Към момента се предвижда бюджета на МВР за догодина да бъде увеличен с 55 млн. лева, които според Станков са крайно недостатъчни.

По-късно в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, цитиран от dnes.bg, че не е нужно да има пожарникари в Боровец и Пампорово дори и през активния за курортите зимен сезон. Според Радев, обслужването на двата курорта можело да се поеме от други звена, без това да се отрази на тяхната безопасност.

„Сигналите, на които се отзовават пожарникарите в Пампорово средногодишно са 56, като при 11 от тях става дума за пожари. В Боровец при 36 инцидента, 9 са пожари. В същото време службите гълтат половин милион лева от бюджета за издръжка“, каза Радев, очевидно твърдейки, че 20 случая на пожари годишно са пренебрежим брой, особено на фона на колосалните 500 000 лева годишно за издръжка. Същевременно щетите от последния голям в пожар в Кресна бяха оценени на около 3,3 млн. лева. Не е ясно и каква част от тези средства ще бъдат „спестени“ на бюджета, тъй като самото ръководство на МВР твърди, че служители няма да бъдат съкращавани, а само премествани в други служби, на които пък ще се налага да изминават по-големи разстояния при сигнал, което означава по-големи транспортни разходи.

Така или иначе, министърът разкри основния мотив за съкращенията, който и без това никога не е бил тайна – грижата за бюджетната рамка, случайно или не, винаги за сметка на базови обществени услуги. Като се добави призивът на Николай Николов граждани и бизнес да се обръщат към „частни пожарни“, за пореден път се оформя и налага иделологията за „малката държава“, а България отново показва, че е неспособна да се поучи нито от своите, нито от чуждите грешки.

Същевременно, доста иронично, минути след коментара за състоянието на пожарната, по съвсем друг казус – този с нашумелия онлайн измамник Александър Николов, министър на вътрешните работи обяви, цитиран от БГНЕС, че „ако някой иска да мине метър и да си купи билет по-евтино, да страда“. Вероятно без да се замисля, че поговорката „евтиното излиза скъпо“ важи и за МВР и пожарната безопасност на населението, Радев добави, че не може да хвърля „сили и средства допълнително“, за да предпазва „тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата“.


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар