„Дишай!“ – протест за чист въздух в София (снимки и видео)

Безплатен и редовен транспорт в дните с най-тежко замърсяване на въздуха, искат протестиращите

Протестиращите символично носеха маски, въпреки че вятърът изчисти въздуха над София днес. Снимка: Барикада

Около стотина граждани се събраха пред сградата на Столична община и общинския съвет около обяд днес на протест срещу ограничените и неефективни мерки, предприемани от ръководството на града по отношение на чистотата на въздуха. Протестиращите символично сложиха предпазни маски и противогази, тъй като днес няма регистрирано замърсяване над нормите, което стана повод за поздравяване с „Честит вятър“ от страна на говорителите.

Предните два дни станциите показваха концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) в пъти над здравословните равнища, като в понеделник нормите бяха надскочени 8-10 пъти в зависимост от квартала на столицата. Сред исканията на протестиращите бяха общината да пуска зелен билет за обществения транспорт при прогноза за замърсяване над нормите и изцяло безплатен транспорт в дните с тройно превишаване на концентрацията на ФПЧ. Бе отбелязано, че дори безплатният транспорт няма да изкуши хората да слязат от автомобилите, ако трябва да го чакат в смога повече от 20 минути, както става по много от линиите.

Затова исканията са и за по-редовен транспорт, запазване на трамваите и тролеите, които се движат на електрически ток и ограничения за движението с лични автомобили. Протестиращите се обявиха срещу застрояването в парковете и за разширяването им, тъй като те спомагат за усвояване на част от праховите микрочастици. Помощите за енергийно бедните пък следва да се дават за целево за отопление с електричество, тъй като в момента повечето хора предпочитат да ги използват за дърва и въглища, които са по-евтини.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар