В категории:България / Трудови права

Протест за запазване на въгледобива

България вероятно ще се обяви против допълнителните ангажименти на ЕС по Парижкото споразумение за климата

От КТ „Подкрепа“ обявиха, че има заплаха за работата и доходите на около 150 хиляди души в енергийния сектор. Снимка: Николай Драаганов

Синдикален протест за запазване на въгледобива премина по централните улици на София. На него миньори и работещи в топлоелектроцентралите – главно от Маришкия басейн, поискаха запазване на работните си места, стратегия за развитие на сектора и диференциран подход за цените на вредните емисии от парникови газове в страните от Европейския съюз.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ – синдикатът, който организира протеста, Димитър Манолов настоя за „пробългарска позиция“ на държавните ни представители, които ще участват в предстоящата среща на високо равнище за климатичните промени в Катовице, Полша. На нея се очаква ЕС да поеме допълнителни ангажименти по споразумението от Париж като намали до 2030 г. отделяните въглеродни емисии в съюза с 45%, вместо с договорените 40%.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова правителствената позиция е „против“. Петкова призова президента Румен Радев, който ще води българската делегация в Катовице, да се придържа към нея. По-късно държавният глава обяви, че утре кани на срещата лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. „България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора“, написа Радев в профила си във Фейсбук.

ОЩЕ СНИМКИ

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар