В категории:Икономика

Разходите за транспорт нарастват с 15 на сто за година

Те изпреварват ръста на доходите, заедно със заделяното от домакинствата за здравеопазване, образование и данъци

бензиностанция
Снимка: Pixabay

Доходите и разходите на домакинствата нарастват съответно с 9.4% и 9.8% за една година, показват данните на НСИ за третото тримесечие на 2018 г. Увеличението се дължи основно на повечето средства от заплати (9.4%) и пенсии (13.4%), на фона на намалението на парите от социални обезщетения и помощи (19.9%).

Ръстът на доходите от заплати се дължи основно да увеличението на минималната работна заплата с 11% в началото на година, на заплатите на учителите, както и на работещите в други обществени сфери, например МВР, които заплашиха с протести в хода на българското председателство на Съвета на ЕС. Доходите на домакинствата от пенсии растат отчасти заради минималното им увеличение с 3.8% от юли, но най-вече защото се увеличава делът на пенсионерите в населението, заради общото застаряване и емиграцията на по-млади работници.

Намаляването на доходите от обезщетения се дължи на по-ниската безработица и допълнителните ограничения за достъпа до такава помощ през 2018 г. В допълнение, над 60% от безработните са в това положение повече от година, което означава, че отдавна не получават никакви обезщетения.

От разходите най-скромно увеличение има при тези за поддръжка на жилището и битовите сметки (1.9%, измерването е до началото на отоплителния сезон) и за цигари и алкохол (4.4%). Всички останали категории изпреварват ръста на доходите – с близо 15% нарастват разходите за транспорт и съобщения, в които влизат и горивата, предизвикали протести в цялата страна през последната седмица. Тъй като данните са за периода до края на септември, те не включват увеличението на цените на бензина и дизела с над 3% през октомври. Поради липсата на алтернатива на автомобилния транспорт в цели региони от страната всяко увеличение на цената на горивата веднага подкопава бюджетите на домакинствата.

Разходите за здравеопазване растат с 10%, като в тази сметка не влизат задължителните осигуровки, а само доплащанията на гражданите. Домакинствата са заделяли с 13% повече средства за данъци и осигуровки, а най-голямо е нарастването на разходите за свободно време, култура и образование – с 20%.

При потреблението на основни продукти няма значителни промени освен спада с 12% при плодовете до 17.8 кг/лице за тримесечието. Това прави по около 200 гр. на ден, което е двойно по-малко от препоръчваното от Световната здравна организация. Делът на потреблението в общия разход на домакинствата устойчиво спада в резултат от по-високите данъци за хората с ниски и средни доходи след премахването на необлагаемия минимум. Този дял е бил 87% през третото тримесечие на 2010 г., докато сега е 82.6%.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар