Снимки: Потъващата в забвение социалистическа архитектура

Социалистическият модернизъм, по-известен и като брутализъм, е заплашен, пише британския „Гардиън“. Особено в Източна Европа, в това число и България. Нов проект има за цел да го документира и запази за историята

Детайл от жилищен блок в Ереван, Армения, построен през 80-те години на миналия век. Снимка: BACU

Монументалните, но тънещи в забвение бетонни бруталистични структури в Централна и Източна Европа се превръщат във все по-бледи спомени от една отминала епоха. Всъщност, забвението е слаба дума, а някои от сградите са в толкова лошо състояние, че румънското Бюро за изкуство и градски изследвания (BACU) смята, че социалистическият модернизъм – архитектурата, построена между 1955 г. и 1991 г., на практика е оставена извън историята, пише британският „Гардиън“.

В опит да опази това наследство през 2014 г. BACU започва проект, целящ да заснеме и опише опише сградите на социалистическия модернизъм.

От изчезналото величие на държавния цирк в столицата на Молдова Кишинев, до бетонните извивки на Мемориалния парк в Киев – много от тези структури се рушат, оставени на произвола на съдбата, докато други седят в очакване да бъдат разрушени.

„Ние се стремим да съживим това наследство не само заради неговото символно значение, но и защото вярваме в тези елементи, които са успели да се противопоставят на някои идеологически изисквания, давайки на градското пространство специфичен вид, характерен само за тези времена“, разказва Думитру Русу от BACU.

„Булевардите, обществените сгради, жилищните блокове и паметниците – всички те са ясно отражение на социалния и културен контекст на социалистическия период“, допълва Русу.

В първата фаза на проекта групата заснема архитектурата от Социалистическия блок, споделяйки я в своя профил в Instagram – @socialistmodernism.

Русу обяснява, че архитектурата на социалистическата епоха може да се раздели на две части: социалистическият реализъм в сталинисткия период и модернизмът в периода между 1955 и 1991 година. Показвайки архитектурата на социалистическия модернизъм, картографирайки я и споделяйки я с широката общественост, от BACU се надяват да изградят всеобхватна база данни, да информират и да насърчат желанието тази архитектура да бъде опазена.

Втората фаза има за цел да разработи правила за защита. В момента от BACU работят по препоръки за възстановяване на няколко бруталистични сгради в Румъния и Молдова.

„Предложенията са за разрушаване на паразитни структури; забрана за затваряне на балкони и всякакъв вид груба рехабилитация; премахване на прекомерната реклама от фасадите и, накрая, превръщането на тези квартали, сгради, съоръжения за отдих и паркове в част от историческото наследство“, завършва Русу.

Вижте част от заснетите от BACU сгради, сред които има и такива от България:

ОЩЕ СНИМКИ – ВИЖ ТУК!

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар