9 евродепутати зоват за съюз на цялата левица и еколозите

Целта е сплотяване на прогресивните сили за противопоставяне срещу „двете процъфтяващи злини“ – неолиберализма и национализма. Сред инициаторите е и Георги Пирински

По време на една от дискусиите в рамките на Прогресивния алианс. Снимка: progressivecaucus.eu
По време на една от дискусиите в рамките на Прогресивния алианс. Снимка: progressivecaucus.eu

„Отстояваме нова лява и екологична коалиция“ – така е озаглавена публикувана в изданието Euractiv статия, подписана от 9 европейски депутати от различни политически семейства (GUE/NGL, С&Д, Зелените/ALE), които са и членове на Координационния съвет на Прогресивния алианс – пространство за диалог на основата на доверие и откритост. Целта на Алианса е да анализира различията и да изгражда мостове между прогресивните сили в Европейския парламент и в цяла Европа. Създаден е от членове на ЕП от различни политически групи и е отворен за всички, които споделят ценностите солидарност, демокрация, социална справедливост и устойчивост. В статията се казва:

На няколко пъти през последните мандати на Европейския парламент бяха правени опити да се създаде пространство за диалог и сближаване между различните фракции на левицата и на eкологичните сили. През последните три години групата на Прогресивния алианс e част от това движение, което вероятно вече е надхвърлило фаза „опити“.

По време на обсъжданията ни се очерта ясна необходимост да се изправим срещу двете процъфтяващи „злини” –  неолиберализма и национализма. Тези две явления са дълбоко свързани. Неолиберализмът, проспериращ включително и чрез широки коалиции както на европейско, така и много често на национално равнище, стимулира нарастването на неравенствата в Европа, нанася сериозни социални вреди и застрашава околната среда. Национализмът конструира „чужденеца” и набеди ЕС като „изкупителна жертва”, отговорна за всичките ни беди. Не можем да позволим това да се случва в европейски държави. Ето защо спешно се нуждаем от инициатива за сплотяване на прогресивните сили. Развихме дейността си на следните три етапа:

  1. Първо: Създаваме свободно и неформално пространство за дебати между левицата, прогресивните сили, зелените и еколозите. Изработваме предложение до желаещите да споделят и/или сравнят гледната си точка.
  2. След това: Действаме заедно. Организирахме срещи, форуми, дебати, както и предложения в защита на Гърция и на държавите-членки, подложени на остеритета (орязването на бюджетите). Вслушахме се в неправителствените организации (НПО) и осъдихме вредите, които нанасят споразуменията за свободна търговия (TTIP, CETA)
  3. В резултат:  Задаваме основния политически въпрос: Как да насърчим съвместните действия и единството между еколозите и левицата, след като споделяме толкова много общи позиции?

С това питане за единството поставяме под въпрос старите политически структури и старите рефлекси. Разединението носи риска от нарастването на реакционни, неолиберални, екстремистки и националистически сили. Това отслабва нашата борба за социална справедливост, която е и необходимо условие за по-бърз екологичен преход. Европейската демократична рамка е в по-голяма опасност от когато и да е било.

Рискът, който носи разединението между нас, може потенциално да подхрани появата на бъдещ европейски парламент, доминиран от реакционната десница. И така, каква форма ще придобие новото социално, зелено и демократично политическо пространство в Европейския парламент?

В този политически контекст, разделението и фрагментацията е лишено от каквото и да било оправдание, а освен това би било евентуалното повторение на вече практикуваните големи коалиции, без ясно отхвърляне на досегашните неолиберални схеми.

Ето защо Прогресивният алианс дава знак за бъдещето и път към изграждане на реална алтернатива. Той доказва, че взаимовръзките са възможни. Затова ние ще присъстваме на всички ключови инициативи за сближаване на прогресивните сили. Ще участваме в колкото се може повече битки, за да се противопоставим на политическото статукво.

Ще бъдем на Европейския форум на прогресивните сили в Билбао на 9-11 ноември т.г., както бяхме и на първата подобна среща в Марсилия миналата година. Ще присъстваме в деня след изборите, за да дадем живот на едно по-голямо пространство, да формираме един по-голям съюз с политическите сили, които искат промяна чрез прогресивен, демократичен и екологичен преход.

Координационен съвет на Прогресивния алианс:

Гийом Балас (S&D)
Димитрис Пападимулис (GUE / NGL)
Ърнест Уртасун (Зелените / ALE)
Флорент Марчелеси (Зелените / АLЕ)
Ева Джоли (Зелените / АLЕ)
Ели Шлейн (S&D)
Мартин Ширдеван (GUE / NGL)
Серджо Коферати (S&D)
Георги Пирински (S&D)

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар