Смут сред крайнодесните в Бразилия след втора операция на кандидат-президента им Болсонаро

Раненият миналата седмица при нападение с нож претендент е бил подложен на нова хирургическа интервенция заради усложнения. Дали и той като Лула ще бъде сменен от втория в двойката – състезаващия се за вице апологет на военната диктатура Амилтон Моурао?

Жаир Болсонаро по време на нападението срещу него миналата седмица. Снимка: Фейсбук
Жаир Болсонаро по време на нападението срещу него миналата седмица. Снимка: Фейсбук

Бразилската предизборна кампания продължава да покачва напрежението сред избиратели и наблюдатели. След като заради съдебно решение левицата бе лишена от участието в надпреварата на любимеца си – бившия президент и настоящ затворник Лула да Силва, подобна заплаха взе да грози и крайната десница. Известният с фашистката си реторика кандидат на дясната Социаллиберална партия Жаир Болсонаро, който миналата седмица бе прободен с нож от налудничав нападател по време на предизборна проява, изглежда има сериозни проблеми със здравето си. Опериран успешно веднага след атаката, той по официални съобщения се възстановяваше в болницата „Алберт Айнщайн” в Сао Пауло. Но се оказа, че състоянието му е наложило вчера втора операция заради настъпили усложнения, съобщава списание Resumen Latinoamericano.

Това предизвика дълбок смут в редиците на привържениците му. Първоначално се смяташе, че невъзможността на Болсонаро да участва в преките дебати със съперниците му преди вота за президент на 7 октомври дори го облагодетелства, защото няма да се наложи да влиза в зле удаващите му се спорове за идеи и визии. За сметка на това той веднага след излизането си от упойка продължи да се изявява активно в социалните мрежи, където трупа нова и нова популярност. За броени дни вдигна процентите на подкрепа за себе си от 20 преди раняването на 26.

Новата операция обаче е сериозен сигнал, че здравето очевидно няма да му позволи да участва пряко в битката и на балотажа, който ще е на 28 октомври. Социолозите не се съмняват, че Болсонаро ще стигне до балотаж, но повечето прогнози са, че на втория тур той ще загуби от другия класирал се кандидат, независимо кой е той – просто защото крайнодесните му идеи отблъскват мнозинството бразилци, потръпващи от неговото възхищение към някогашната военна диктатура, изтребила хиляди хора.

В отбора на Болсонаро обаче са решени максимално да използват стремежа към „ред” сред част от бразилското общество. Така че изпадането на кандидата от активната предизборна борба поражда притеснения, че се „изпуска моментът”, че липсата на негово активно присъствие в състезанието намалява шансовете за успех на крайната десница.

Налице са вече и открити брожения, включително и апетити на неговия „втори” – определения за кандидат-вицепрезидент Амилтон Моурао, бивш генерал, пенсиониран преди около година заради призиви за военен преврат. Моурао сега дава ясни сигнали, че е готов да замести Болсонаро в предизборните дебати, а дори и да излезе на първа линия в кандидатския им дует. Тоест – сам да се позиционира като кандидат-президент, а сегашният титуляр да бъде прехвърлен към ролята на вице.

Това обаче няма как да бъде прието от синовете на Жаир Болсонаро, които също градят политическа кариера. Едуардо Болсонаро е кандидат-депутат от град Рио Флавио, а брат му Карлуш е член на градския съвет пак там. Те вече обявиха, че ще бъдат говорители на баща си в президентската кампания.

Все пак амбициите на Моурао не са лишени от почва, след като и в противостоящия лагер – при левите – настъпи разместване. Както „Барикада” вече съобщи, възпрепятстваният да участва в изборите Лула официално отстъпи мястото си на кандидат на Работническата партия на своя досегашен „втори” – Фернандо Адад.

По-непредсказуеми избори Бразилия досега не е имала.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар