В категории:САЩ / Свят

Католически свещеници са подложили на сексуален тормоз над 1000 деца в Америка

Докладът от близо 900 страници идва в резултат на едно от най-големите американски разследвания за сексуално насилие в католическата църква. В болезнени подробности е описано как от десетилетия една от най-мощните църкви в света прикрива насилието и посегателствата над деца

Снимка: Pixabay

Съдебно разследване е установило, че повече от 300 католически свещеници – педофили са извършвали сексуални посегателства върху над 1000 деца в щата Пенсилвания, САЩ, разкрива нов доклад на голямо съдебно жури, разгласен от Върховният съд на Пенсилвания във вторник, предава в. „Гардиън“.

Докладът от близо 900 страници идва в резултат на едно от най-големите американски разследвания за сексуално насилие в католическата църква. В болезнени подробности е описано как от десетилетия една от най-мощните църкви в света прикрива насилието и посегателствата над деца.

„Има и други подобни разкрития за сексуалното малтретиране на деца в рамките на католическата църква. Но никога в този мащаб. За много от нас тези по-ранни истории са се случвали някъде далеч и другаде. Сега знаем истината: това се случва навсякъде“, пише в доклада.

Част от описаните инциденти включват: свещеник, на когото му било позволено да остане в манастир, въпреки че забременил непълнолетно момиче и след това ѝ помогнал да абортира; свещеник, който признал, че е насилил орално и анално най-малко 15 момчета, едно от които на 7 години; свещеник, който колекционирал у дома си урина, срамни косми и менструална течност от момичетата, които изнасилвал.

В доклада се посочва, че „почти всеки случай на злоупотреба“ е твърде стар, за да влезе в съда, въпреки че двама свещеници са били идентифицирани и обвинени заради разкритията, единият от който ежемесечно е насилвал две деца в продължение на години до 2010 г.

„Знаем, че злоупотребите с деца в църквата продължават, защото сме повдигнали обвинения към двама свещеници, в две различни епархии, за престъпления, чиято давност все още не е изтекла“, се казва в доклада.

Голямото жури, съставено от 23 заседатели – включително и практикуващи католици – е работело в продължение на две години, за да състави доклада си въз основа на вътрешни документи, предадени от шестте епархии, които са били разследвани след показания на жертвите. Повече от дузина свещеници са се явили пред голямото жури и „повечето от тях са признали това, което са направили“, разяснява доклада.

Съдебните заседатели са се консултирали с ФБР, които са анализирали покриването на това, което голямото жури нарича „учебник за скриване на истината“. Журито заявява, че е в състояние да идентифицира над 1000 жертви, повечето от които са от мъжки пол. Но е много вероятно да има още хиляди жертви, които не са успели да бъдат установени, защото жертвите се опасяват да излязат на показ или данните за тях са били изгубени.

Тим Ленън, президент на базираната в САЩ Мрежа за оцелели от насилието на свещеници (Survivors Network of those Abused by Priests), заявява, че е окуражително да види как държавните органи са съставили толкова съществен доклад.

„Сега виждаме как гражданското общество влиза в своята истинска роля и заявява, че това не е правилно“, казва той пред „Гардиън“. Ленън, който е бил изнасилен от свещеник в Айова, когато е бил на 12 години, заявява, че докладът в Пенсилвания трябва да послужи като напомняне за честите посегателства ставащи в църквата.

„Вярвам, че това, което ми се случи, не трябва да се случва с друго дете. И се надявам, че с това разкритие целият свят ще каже: Да, това не трябва да се случва с нито едно дете“, споделя Ленън.

През юли Върховният съд на Пенсилвания реши, че докладът ще бъде разкрит с временни редакции до 14 август. Редакциите прикриват самоличността на членовете на духовенството, които са заявили, че са неправомерно обвинени в доклада и са завели съответните дела и искове.

Докладът обхваща шест от общо осемте католически епархии в Пенсилвания: Алънтаун, Ери, Грийнсбург, Питсбърг, Скрантън и Харисбърг, в които свещениците обслужват на повече от 1,7 милиона католици.

Останалите две епархии, Алтона-Джонстаун и Филаделфия, вече са били разследвани, като са били направени сходни открития: в продължение на години свещениците са избягвали отговорност за извършеното от тях сексуално малтретиране на деца и понякога са били защитени от по-старите членове на духовенството.

В очакване на доклада на журито, епископите в Ери и Харисбърг публикуват списък на обвинените свещеници. Харисбургският епископ Роналд Гайнър нареди да бъдат отнети църковните титли на идентифицираните 71 души в неговата епархия. Ерийският епископ Лорънс Персико направи същото с 62 души.

В писмо от две страници, което ще се прочете по време на неделната литургия, епископът на Ери заявява, че „Докладът на голямото жури свидетелства, че децата са изпитали жестоко отношение от тези, които е трябвало да ги защитават. Те с години са страдали в мрака“.

Персико е получил нетипична похвала в доклада, заради това, че е бил единственият епископ, който лично е свидетелствал за процесите, чиято цел е да предотвратят сексуалната злоупотреба с деца. Той също така е задължил епархията си да осигури на правоприлагащите органи всяка информация за сексуалното насилие над деца.

В допълнение към предоставянето на стотици страници, описващи злоупотребите на свещениците и методите, с които църквата прикрива тези случаи, журито издаде препоръки как трябва да бъдат променени законите. Препоръките им включват премахване на давностния срок за сексуално малтретиране на деца и разширяване на групата хора, които могат да предявят граждански искове срещу църквата.

Тъй като свещениците до голяма степен са успели да избегат от отговорност, а в някои случаи дори са били повишени в сан, докладът заключва, че „докато не бъдат направени съответните промени е твърде рано да затворим страниците за скандалите в католическата църква“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар