В категории:Германия / Европа / Свят

3 677 сексуални посегателства в Германската католическа църква

Поредните разкрития за мащаба на сексуалното насилие в католическата църква следват вече познат модел – жертвите са предимно непълнолетни момчета, а проблемът е бил старателно прикриван в продължение на десетилетия

Снимка: pixabay.com

Доклад за сексуалното насилие в Германската католическа църква разкрива, че в периода между 1946 г. и 2014 г. 3 677 души са станали жертва на сексуални посегателства от страна на духовници съобщава Асошиейтед Прес, позовавайки се на две водещи местни медии.

Spiegel Online и Die Zeit заявяват, че разкритията идват от получен от тях доклад, който е направен по поръчка на Немската конференция на епископите, а в изготвянето му са участвали три университета.

Заключенията на разследването са, че повече от половината от жертвите на сексуално насилие в католическата църква в Германия са на възраст от 13 или по-малко години, а мнозинството са били момчета. Всеки шести случай включва изнасилване, а броят на замесените свещеници е поне 1670. Die Zeit пише, че 969 от жертвите са били непълнолетни момчета, помагащи в църквата.

В доклада се посочва още, че действителният брой на жертвите най-вероятно е много по-висок, като тези заключения са направени от експертите от университетите в Гисен, Хайделберг и Манхайм.

Немската конференция на епископите изпрати писмен отговор няколко часа по-късно, след като докладът стана публично достояние, заявявайки че съжалява за изтичането на информацията, но и че проучването потвърждава „степента на сексуалното насилие“ в редиците на католическата църква.

На изследователите не е бил позволен достъп до оригиналните църковни досиета, като вместо това те трябвало да раздадат въпросници на епархиите, които след това да предоставят необходимата информация.

Според подготвилите доклада има доказателства, че някои досиета са били манипулирани или унищожени, много от случаите не са стигнали до съд, а понякога заподозрените в злоупотреби – предимно свещеници – просто са били премествани в други епархии, които не са били информирани за минало им.

Католическата църква отдавна се бори със сексуалното насилие в своето духовенство. През 2010 г. германската църква бе скандализирана, след като ръководителят на Йезуитското училище в Берлин разкри множеството случаи на сексуално насилие върху възпитаниците от страна на преподавателите.

След разгласяването на тази информация множество жертви, които преди са си мълчали, проговориха за пръв път относно насилието, на което са били подложени.

Проучване в Съединените щати миналия месец разкри, че около 300 католически свещеници са изнасилили над 1 000 деца в щата Пенсилвания.

По-рано тази седмица Ватиканът заяви, че подготвя „необходимите разяснения“ за обвиненията, че висши служители от Ватикана, включително настоящият папа Франциск, са прикривали сексуалните извращения на подалият оставка американски кардинал Тиодор Едгар МакКарик.

Ватиканът заяви, че призова ръководителите на всяка епископска конференция по света за срещата на върха през февруари идната година, на която да обсъдят предотвратяването на сексуалното насилие и защитата на децата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар