В категории:Свят

Антикорбинистите в Лейбъристката партия са работили за загуба на изборите през 2017 г. 

Изтекъл вътрешен доклад показва, че дясното крило на партията е предпочитало консерваторите да останат на власт, отколкото левицата да затвърди позициите си 

Дясното крило на Лейбъристката партия никога не се примири с лидерството на Джереми Корбин. Снимка: Wikimedia Commons

Служители на Лейбъристката партия, противопоставящи се на Джереми Корбин, са работили за загуба по време на парламентарните избори във Великобритания през 2017 г., с надежда лошият резултат да доведе до смяната му като лидер, показва изтекъл в медиите вътрешен доклад.

Той включва огромен архив от имейли и WhatsApp чатове, показващи как представители на дясното крило на партията, работещи в централата ѝ, са били ужасени от подобряващите се прогнози за резултата на лейбъристите по време на предизборната кампания, въпреки усилията им за обратното.

Докладът от 860 страници не е официално публикуван, но съдържанието му първо бе оповестено в Independent и други британски медии, след което целият документ изтече в интернет. Той е изготвен към края на мандата на Корбин и засяга поведението на някои служители на партията, включително такива, които са разследвали случаи на антисемитизъм сред нейните членове. Партията потвърди, че документът е истински, но не е ясно кой точно го е поръчал и изготвил.

В доклада се твърди, че „ненормално яростното фракционерско противопоставяне на партийния лидер“ е „възпрепятствало нормалното функциониране на апарата на Лейбъристката партия“ и е допринесло за „поредица от грешки“ в справянето с проблема с антисемитизма.

Представители на лявото крило призоваха новият лидер сър Киър Стармър да започне разследване за описаното в доклада разследване, включително „вероятната злоупотреба със средства“ от страна на някои официални представители на партията.

Описаните в документа тактики на антикорбинистите са включвали насочване на ресурси към кандидати, свързани с дясното крило на партията, отказ да се споделя информация с кабинета на лидера, както и „висене в офиса без да се прави нищо“ през месеците на предизборната кампания.

Докладът описва как враждебните към ръководството служители са създали специален чат, така че да се правят, че работят, докато всъщност приказват помежду си. Един от участниците заявява, че „цъкането на клавиши ще ни накара да изглеждаме много заети“.

Един от включените в доклада чатове се е провел в изборната нощ, 45 минути след като екзит половете са показали, че консерваторите ще изгубят мнозинството си в парламента благодарение на високия резултат на Лейбъристката партия. Един старши служител заявява, че резултатите са „обратни на това, за което работех през изминалите две години“. Участниците в чата описват себе си и съюзниците си като „умълчани и с посивели лица“, и нуждаещи се от утеха и съвет.

Друг участник в разговора изтъква, че „трябва да изглеждаме весели и да не го показваме“, а трети казва на групата, че „всички трябва да се усмихват“, въпреки „ужасния“ резултат. Друг служител на много висша позиция казва, че „това ще е много дълга нощ“.

Високопоставени служители зорко са следели социологическите проучвания по време на кампанията с надежда, че партията, която им плаща заплатите, няма да се представи добре. След като едно от проучванията на YouGov показало повишена прогноза за изборния резултат, един от участниците в чата пише, че „буквално ми стана лошо, когато видях анкетата на YouGov снощи“. Друг партиен функционер го успокоява, че това проучване показва „пик“, защото е направено след терористичната атака в Манчестър, и че „с малко късмет“ скоро ще се види ясен спад в прогнозите, „и ние ще можем да посочим колко са отвратителни наистина те“.

В доклада са посочени много примери за обидно и вулгарно отношение на тези служители към техни колеги и активисти на лявото крило на партията. В един от разговорите високопоставен служител описва млад активист като „имащ психически проблеми“. На това друг участник отговаря, че се надява въпросният активист „да умре в пламъци“. Трети се включва със заявлението, че „това е много лошо пожелание, но ако се случи, дори не бих се изпикал върху него, за да го загася“. Вторият участник добавя „иска ми се да имаше емотикона с туба бензин“.

Някои високопоставени партийни служители също така са се шегували, че искат „да обесят и подпалят“ Джереми Корбин и са заявявали, че техен колега, който е аплодирал реч на партийния лидер, „трябва да бъде застрелян“.

В друг разговор старши служител се вайка, че политически съветници на кабинета в сянка „са спрели да носят сутиени“ и че при срещи на съветниците „навсякъде има зърна, но не се вижда нито една вратовръзка“. След това той започва да обсъжда облеклото на една конкретна съветничка и заявява, че един от мъжете депутати изказва високо мнение за нея само заради външния ѝ вид.

Един от чатовете показва как старши служител сравнява косата на представителка на лявото крило със срамни косми. Месеци по-късно участниците  тези разговори наричат същата жена „миризлива крава“ и се възмущават, че „носи същите дрехи като вчера“.

Тези партийни членове също така постоянно наричат различни хора, включително свои колеги, за които смятат, че не са достатъчно опозиционни на ръководството като „троти“ – съкратено от троцкисти. Включените в доклада разговори показват, че дори някои от хората, които сами ругаят „тротите“, зад гърба им също са наричани „троти“ от други представители на дясното крило, които не ги считат за достатъчно критични към левицата.

По време на изборите за лидер през 2015-та и 2016-та година, голям брой от работещите в централата на Лейбъристите изглежда са се опитвали да изключат от гласуването хора, за които смятат, че биха гласували за Джереми Корбин.

В доклада се казва, че тези служители са претърсвали социалните мрежи в търсене на причина да отнемат правото на глас на поддръжници на Корбин. В разговорите им тази практика многократно е споменавана като „набелязване на тротове“, „разчистване на тротове“, „разжалване на тротове“ и други подобни вариации. Един от участниците в чатовете се хвали, че е „главният разбивач на тротове“. По време на изборите за лидер през 2015 г. друг заявява, че „приоритетът сега е ловът на тротове“. През същата година двама служители обсъждат как си играят на „трот или не“, докато „истинската работа се трупа“. Високопоставен служител описва тези занимания като „спасяване на Лейбъристката партия“.

Старши функционери от дясното крило са описвали в тези разговори недоволството си не само от политическите позиции, възприети под ръководството на Корбин, но и тези на предшественика му Ед Милибанд. В един чат от 2015 г. един служител пише следното: „Подгответе се! [Финансовият министър в сянка] Макдонъл току-що призова за повишаване на корпоративния данък“. Друг му отговаря: „Будалкаш ме. Направо не мога да повярвам“.

След като тази част на доклада бе публикувани в социалните мрежи, бившият здравен министър в сянка и кандидат за лидер Анди Бърнам коментира: „Това ми изглежда точно. Винаги съм чувствал, че партийната машина се противопоставя на моите про-обществени политики за здравеопазването и социалните услуги между 2010 и 2015 г. Не съм сигурен, че съм получавал безпристрастно отношение от тях по време на изборите за лидер през 2010 и 2015 г.“

В един WhatsApp разговор от 2015 г. висш партиец обяснява, че макар да е „лайно“, консервативният депутат Иън Дънкан Смит е „по-добър от повечето в нашия кабинет в сянка“. Тези коментари са направени в началото на мандата на Корбин, когато кабинетът му в сянка е бил съставен от представители на различни течения в партията.

В доклада се твърди, че „партийните финансови ресурси – плащани от партийните членове, често са били използвани за прокарване на интересите на една фракция, а в някои случаи са използвани за подкопаване на целите партията“. Преди изборите през 2017 г. хора от дясното крило са си говорили за насочване на ресурси към кандидати с критично отношение към ръководството. Един от тях заявява, че „трябва да се опитаме да хвърлим пари“ за кампанията на Том Уотсън, един от упоритите критици на Корбин. В доклада се твърди, че в един от партийните офиси в Лондон е действал „секретен екип за подсигуряване на ключови мандати“. От там „се е водила паралелна кампания за парламентарните избори, целяща да подкрепи кандидати, свързани с дясното крило на партията.

Тези служители изглежда са се опитвали да прикрият част от дейностите си. В един от разговорите се изтъква, че е нужно да се избегне избегне пращането на бюджетите за дигитална кампания на високопоставен партиец, който е от лявото крило. „Той не трябва да вижда какво правим с дигиталните разходи“, казва един от участниците.

През 2017 г., старши служители обсъждат надеждите си, че загубата на Лейбъристката партия в частичните избори в два избирателни района ще стане повод за смяна на ръководството. В архивираните чатове един от тях казва, че „ако изгубим, може да има нови избори за ръководство. Трябва да организираме някаква дискретна работна група, да обсъдим правила и графици, както и персонала, който ще обслужва процеса. Просто за да сме подготвени“. Един много високопоставен партиец одобрява този план и го кръщава „Операция кексче“. Той също така изказва надежда, че Том Уотсън може да стане изпълняващ длъжността председател на партията. Ако се бе стигнало до такива вътрешни избори, те щяха да са третите за три години.

Според телевизия Sky News, която първа съобщи за съществуването на доклада, юристите на Лейбъристката партия са решили да не го изпращат на Комисията по равенство и човешки права (EHRC), провеждаща разследване за антисемитизма в партията. Докладът вероятно е бил подготвен с цел изясняване как работи вътрешният дисциплинарен процес, а не специално за представяне пред комисията.

EHRC започна разследване след като получи редица оплаквания за начина по който Лейбъристката партия реагира на обвиненията в антисемитизъм. Партията започна да изключва свои членове, обвинени в анти-еврейски расизъм, но едни я критикуват, че не го прави достатъчно бързо, а други – че решенията ѝ са погрешни в някои случаи. Според критиците на Корбин, неговите политически позиции и най-вече подкрепата му за освобождението на Палестина, са привлекли антисемити в партията – макар според становището на парламентарната комисия по вътрешните работи да няма „надеждни, емпирични доказателства в подкрепа на тезата, че има по-голямо разпространение на антисемитските нагласи в рамките на Лейбъристката партия , отколкото в която и да е друга политическа партия“.

Изпълнителният директор на „Кампания срещу антисемитизма“ Гидеон Фолтър счита доклада за „отчаян опит“ на партията да отклони и дискредитира обвиненията в антисемитизъм в края на лидерството на Джереми Корбин, и заявява, че вместо „да се занимае както трябва със случаите на антисемитизъм и културата на анти-еврейски расизъм, партията се е занимавала да проверява десетки хиляди мейли и WhatsApp съобщения на собствените си служители в опит да изкара, че има голяма конспирация срещу Корбин. Той, както и депутати от парламентарната група на лейбъристите призоваха новият лидер да публикува официално доклада и да го представи на EHRC.

Лейбъристкият министър в сянка Алекс Собел коментира, че „да се четат тези съобщения и мейли, в които собственият ни персонал заговорничи да подкопае нашите кандидати, е позор. А да се чете как реакцията на оплаквания от антисемитизъм, ислямофобия, сексуален тормоз и др. е била опорочена заради токсичната вътрешна култура показва, че EHRC с право е започнала разследване“. Той обаче критикува и човека, през който докладът е изтекъл, защото така е изложил на показа „огромен обем чувствителна лична информация“.

Групата Momentum, която представлява част от лявото крило на Лейбъристката партия, призова за цялостно разследване на разкритията в доклада, включително „възможната злоупотреба със средства“. „Лейбъристката партия се доближи на косъм от победата при изборите през 2017 г. Спечелихме 40% от гласовете и бяхме на по-малко от 2500 гласа от сформиране на правителство. Ако се бяха положили всички възможни усилия, щяхме да спечелим. Едно лейбъристко правителство щеше да съживи услугите в публичния сектор, да изгради по-устойчива икономика, да спаси животи, като осигури на Националната здравна служба нужните ѝ ресурси“, коментира Джон Тейлър от националната координационна група на Momentum.

„Изтеклите съобщения показват, че вместо това партийната централа е подкопала шансовете за победа и че тези хора са били разочаровани, че консерваторите са изгубили парламентарното си мнозинство. Заради активистите, които дадоха всичко от себе си в работата за лейбъристко правителство, и за онези, чиито животи зависят от това дали лейбъристите ще дойдат на власт, не трябва да позволяваме това да се случи отново. Нашата партия може да изгради по-добро бъдеще. Но за тази цел партията ни трябва да е отворена, професионална и да работи здраво за изборна победа. Призоваваме Киър Стармър да обяви пълноценно разследване на база на доклада, включително възможната злоупотреба със средства. На виновниците трябва да се потърси отговорност, като всеки, за който се установи, че е работил против победа на лейбъристите, никога повече не трябва да бъде допускан до висока позиция в партията“, настоява той.

Мат Рак, генерален секретар на синдиката на пожарникарите FBU, който е свързан с Лейбъристката партия, също призова да бъдат взети дисциплинарни мерки срещу уличените в доклада. „Това предоставя ясни доказателства за нещо, което много партийни членове знаеха отдавна – че докато Джереми Корбин се опитваше да осигури лейбъристко правителство, висши служители на партията са били заети с порочна саботажна кампания срещу него. Тази злоупотреба, включваща многократни опити да се отслабят позициите на Джереми Корбин, е била извършвана в същия момент, в който лейбъристки активисти са чукали по врати ден и нощ и се са опитвали да осигурят изборна победа. Онези, които са се опитвали да свалят Корбин само четири месеца, след като той е спечелил избори за лидер за втори път, трябва да се срамуват особено много“, заявява той.

След кратко колебание новото партийно ръководство обяви, че започва разследване по въпроса. То обаче няма да е съсредоточено само върху културата и практиките, разкрити в доклада, но и върху „предисторията, обстоятелствата и практиките, при които е изготвен доклада“, както и върху обстоятелствата, при които той е бил публикуван в публичното пространство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар