„Марш на червените барети“ срещу трудовата експлоатация в Италия

Смъртта на 16 селскостопански работници в Южна Италия в рамките на 48 часа предизвика работническа стачка и шествие, което завърши със среща с вътрешния министър и премиера на страната. „Българската връзка“ далеч не се изчерпва с факта, че една от фаталните катастрофи се случва с бус с родна регистрация, а страната ни беше обект на коментари и от Матео Салвини

„Стига смърт на работното място“ и „Не сме роби“ бяха част от лозунгите по време на „Марша на червените барети“. Снимка: www.usb.it

Стотици селскостопански работници излязоха на протестен марш в Южна Италия, обявен като „Марш на червените барети“, съобщава официалният сайт на синдиката USB, който организира публичната проява на недоволство.

Работниците обявиха стачка и поискаха повече уважение и по-добри условия на труд, а непосредствен повод за недоволството им стана смъртта на 16 техни колеги от италианската провинция Фоджа, които загинаха в последните 48 часа при две пътни катастрофи, едната от които в бус с българска регистрация. Нито един работник не се появи днес на полетата около гетото в Риняно Гарганико в община Сан Северо, провинция Фоджа, която се намира в региона Пулия в Югоизточна Италия.

Там работят хиляди селскостопански работници от Африка, но също така българи, румънци, поляци и други. Маршът тръгна от полетата и стигна до Фоджа, където делегация на протестиращите се срещна с италианския вътрешен министър Матео Салвини и премиера Джузепе Конте. В шествието се е включил и губернаторът на Пулия Микеле Емилиано, съобщават от USB.

„Маршът на червените барети“ е озаглавен така, тъй като всички недоволни работници са носили червени шапки с козирки, каквито са носели загиналите им колеги. Шапките са били осигурени преди седмици от USB с цел да предпазват работниците от слънцето, като също така се приемат за символ на опитите за синдикализация на работниците и общата им защита от експлоатация и нарушаване на трудовите права.

„Ние не сме роби, не на експлоатацията“, скандираха работниците. При първия инцидент в събота 4 африкански работници загинаха, а други 4 бяха сериозно ранени, а в понеделник други 12 души загинаха в нова катастрофа, след инцидент с превозващия ги бус с българска регистрация. От годините синдикатите настояват за изграждането на система за обществен транспорт около Фоджа, особено по време на пиковите месеци в земеделския сезон. Губернаторът на Пулия обаче твърди, че регионът не разполага в своя бюджет с необходимите средства.

През септември миналата година материал на bTV разказа за експлоатацията на българи именно във Фоджа, като по данни на телевизията над 20 000 наши сънародници работят като сезонни работници на полетата за домати, като много от тях работят в робски условия.

През юли пък италианският L’Espresso публикува материал, посветен на сходни практики в сицилианската провинция Рагуза, като постави акцента върху трудовата и сексуална експлоатация, на която са подложени стотици жени от Източна Европа.

Трагичната смърт на работниците, стачката и маршът им провокираха реакция от Матео Салвини, популярен със своята антимигрантска реторика, който обвини местната мафия, но също така отправи критики към държавите, в това число и България, от които идват експлоатираните работници.

„Това е проблем с мафията. Във Фоджа… има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня улица по улица, град по град, по всякакъв позволен от закона начин“, каза Салвини на пресконференция във Фоджа след срещата си с делегация на протестиращите работници, цитиран от AFP.

Въпреки че повечето работници имат легални документи, те рядко получават законовите възнаграждения и обезщетения, а мнозина живеят в ужасни условия, допълва агенцията и посочва, че често мигрантите от Африка, рамо до рамо с българи, румънци и поляци, са оставени изцяло на милостта на шефовете им, които понякога са свързани с организираната престъпност. Местните собственици на земеделска земя често разчитат на „услугите“ на надзиратели, които работят като посредници между тях и работниците и събират част от заплатите им.

Стараейки се да не изневерява на антимигрантската си реторика, Салвини обяви, че местната мафия се възползва от неконтролираната миграция. Макар да се предполага, че решението на проблема с експлоаторите, техните незаконни практики, действия и нарушения на законите и правата на работниците, е в ръцете на италианската държава, Салвини обвини… държавите, от които работниците идват, в това число България.

„Ако нямаше хиляди отчаяни хора, които да използват, те биха имали проблеми със своя бизнес“, коментира вътрешният министър на Италия и лидер на дясната Лига. Той се закани да пресече този „внос на роби“ и поиска по-строги мерки от българските и румънските си колеги. Той все пак подчерта, че някои италиански фермери могат да бъдат наречени „престъпници, защото използват методите на мафията, за да се обогатяват“.

Салвини съобщи, че италианската пътна полиция е заловила 300 автомобила в района през последните месеци, повечето от които са „микробуси, регистрирани в България и без застраховка“, добавяйки, че службата има само 116 пътни полицаи, които да контролират пътищата в провинцията.

Италианските собственици на земи в Южна Италия обаче имат дългогодишна тъмна история на трудова експлоатиция, включително над бедното италианско население, голяма част от което по-късно се изнесло към Севера, а на негово място днес най-често на експлоатация са подложени африканци и източноевропейци. През септември синдикатът USB организира конференция, посветена на десетилетната трудова експлоатация на селскостопанските работници в Италия, на която засега присъствие е обещал и земеделският министър Джанмарко Чентинайо.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар