В категории:Общество

Реалититата ви превръщат в материалисти?

Ново научно изследване установи, че има връзка между редовното гледане на реалити предавания и материалистичните нагласи към живота

Wikimedia Commons

Телевизионните предавания, които величаят и възхваляват славата, лукса и натрупването на богатство, като например британския реалити формат Made in Chelsea или американския Keeping Up With The Kardashians, правят зрителите си по-безчувствени към бедните, твърди ново проучване, цитирано от британския в. „Telegraph“.

Изследването, проведено от Лондонското училище по икономика (LSE), е установило, че дори 60 секунди на излагане на медийни формати, пропагандиращи материалистичен начин живот, са достатъчни, за да се засили негативното мнение на зрителя по отношение на социалната държава и политиките в помощ на бедните.

„По своята същност хората са материалистични, но освен това те са и много социални и предпоставени към взаимопомощ.

Начинът, по който това се изразява, зависи от нашата култура. Ако има по-голям акцент върху материализма като начин да за постигане на щастие, това ни прави по-склонни да бъдем егоистични и антисоциални, и следователно да не съчувстваме на хората, които са по-малко щастливи.

Това проучване може да допринесе за обяснението защо подкрепата на обществото във Великобритания за подпомагане на бедните и безработните намалява“, заявява авторът на изследването д-р Родолфо Лейва от отдел „Медии и комуникации“ на LSE.

В проучването са участвали 487 пълнолетни граждани, които са били поканени да гледат четири реклами на луксозни продукти, четири таблоидни снимки на известни личности, показващи скъпи стоки, и четири заглавия на статии във вестниците за бедни хора, които бързо са станали богати.

Контролна група пък е била изложена на неутрални образи, като например реклами за лондонското метро, природни пейзажи и вестникарски заглавия за динозаври.

След това на двете групи са били зададени въпроси, които да измерят тяхното отношение към богатството и успеха, социалните помощи и бедните хора.

Резултатите показали, че дори краткотрайно излагане на медии, пропагандиращи материалистичния живот, има влияние, намаляващо подкрепата за социалната държава и системите, предназначени да помогнат на бедните.

Участниците също са били питани дали гледат девет телевизионни предавания като X-Factor, The Apprentice, Keeping With the Kardashians и Made in Chelsea, дали се сред читателите на пет ежедневни таблоида, които редовно пишат материали за богати знаменитости, както и на 10 списания като Vogue, Cosmopolitan, GQ и Esquire, които рекламират луксозни продукти на страниците си.

Резултатите показали, че тези, които редовно гледат предавания като X-Factor и The Apprentice, са много по-склонни да поддържат „силно материалистични нагласи и неприязън спрямо социалните системи“, в сравнение с тези, които не са редовни зрители на тези предавания.

„Резултатите показват, че постоянното излагане на материалистични медийни послания (MMMs) и тяхното редовно потребление засилват материалистичните нагласи и намалят подкрепата за социалната държава.

The Apprentice, Keeping Up With The Kardashians и X-Factor са наситени с MMMs, които са проектирани да потапят публиката си в бляскав свят на богатство и знаменитости, и по този начин имат силен потенциал да действат като култиватори на материалистични ценности и нагласи“, допълва доктор Лейва.

Изследването е публикувано в журнала „Media Psychology“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар