Фотогалерия: Протест срещу решението на КС за Истанбулската конвенция

Протест за приемане на Истанбулската конвенция. Снимка: Барикада

Стотина души се събраха в петък вечер пред Министерски съвет на внезапен протест, организиран в социалните мрежи, след като по-рано през деня Конституционният съд обяви, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не е съвместима с българската Конституция. Съдиите взеха това решение с 8 на 4 гласа броени часове след като в Благоевград бе намерена жена, убита от мъж, които е известен в града с насилствените си прояви срещу жени.

Затова в мотивите на протеста се изтъква, че решението е знак, че КС „предпочита да жертва всички жени в България, само и само да не защити от насилие всички хора, включително различни уязвими групи“. Говорители на протеста завиха, че страната ни се е отличила като единствената в ЕС, в която тази конвенция се оказа несъвместима с основния закон, така че с решението си съдът е посочил, че Конституцията трябва да бъде променена, за да се гарантира европейския път на България и да се защитят правата на жените.

От импровизираната трибуна пред МС бяха отправени и призиви към правителството на Бойко Борисов, от което са част националистическите партии, подели истерията около Истанбулската конвенция, да поеме политическа отговорност за провала на ратифицирането и да предложи незабавно план за излизане от ситуацията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар