В категории:България

Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция

От пресцентъра на КС публикуваха официално решението на съдиите

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, придобила популярност като Истанбулска конвенция, противоречи на българската конституцията. Това решение взе на свое заседание на 27 юли Конституционният съд на България, съобщиха от пресцентъра на институцията.

„Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България“, съобщават от КС.

Решението е прието с осем гласа, като съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение.

За точно това решение на Конституциония съд съобщи още вчера в-к „Сега“, макар заседанието на съдиите да беше днес в 10:00 часа.

Искането за тълкуване на документа беше внесено в Конституционния съд от 75 депутати от ГЕРБ през февруари. Малко след това правителството оттегли закона за ратификацията на конвенцията от деловодството на Народното събрание с аргумента, че първо ще изчака решението на съда.

Основният дебат за документа се проведе в социални мрежи, макар в края на януари в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да се състоя и гореща дискусия по темата, а преди нея в София се проведоха протести „за“ и „против“ ратификацията.

Вълненията около Истанбулската конвенция почти не са затихвали през цялото време, напоително подпомагани и от консервативни политически сили, начело с БСП и „Обединени патриоти“, които още от самото поставяне на темата в дневния ред се надпреварват кого обществото да припознае като по-яростен борец с „третия пол“, каквото според тях е значението на английската дума gender.

Освен БСП, които първоначално настояваха за „бърза ратификация“, преди да последват обществените настроения, сред най-яростните критици на документа са религиозните общности, тъй като според тях той противоречи на базови „библейски истини“. Същевременно на конференция в София за Истанбулската конвенция през 2015-та от Светия синод също бяха изпратили представител, който „приветства инициативата“ .

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар