В категории:Анализи / Свят

Полша нормализира домашното насилие

Закрепилите властта си консерватори отчитат дейност с борба срещу „джендър идеологията“ 

pixabay.com

Kатолическите фундаменталисти в Полша отбелязват нова „голяма победа“ – правителството започна подготовка за оттегляне на ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция. Това заяви тази седмица Мариела Малонг, полската министърка на семейството, труда и социалната политика.

Полша ратифицира Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие през 2015 г. Това беше последната година на управление на партията на Доналд Туск „Гражданска платформа“. Тогава президент беше Бронислав Коморовски от същата формация.

Съгласно документа, считан от психодесницата в цяла Европа за рожба на заговор срещу семейството, правителството във Варшава се задължи да ангажира съответните институции редовно да събират данни за сексуални престъпления, да предоставят специализирана помощ на жертвите на сексуално насилие, да инвестират в мерки за предотвратяване на подобни рецидиви и да улеснят достъп до правосъдие за жертвите.

В конвенцията също така се заявява изрично, че традицията и религията не могат да бъдат оправдание за насилие, и че противодействието на стереотипите и предразсъдъците спрямо жените помага за борба с насилието срещу тях. Точно това е елементът, който извежда агресивните десни пропагандисти и активисти извън равновесие. Според тяхното фанатично тълкуване, това отваря врата към масово разтурване на бракове и и промяна на психо сексуалната ориентация на деца и младежи.

Когато това мислене е изразено толкова директно си проличава абсурдността му, поради което бе изобретено безумното пропагандно клише „джендър идеология“, с което да се всява страх и така уплашеното от беднотия и несигурност общество. Всъщност, казано най-просто, този раздел от конвенцията обяснява, че дори да си свикнал да биеш жена си или да тероризираш съседката, и дори в общността ти да е прието никой да не ти обръща внимание, твоите деяния са престъпления. Благодарение на конвенцията, ако някой полицай или прокурор си мръдне пръста да те накаже, твоят случай ще бъде поместен в една от предвидените от закона категории. Освен това въпросните полицаи и прокурори от време на време ще бъдат обучавани да обръщат внимание на такива ексцесии.

Документът отдавна е истински трън в очите на фундаменталистките десни организации в Полша. Най-активната сред тях през последните години е Фондация Ордо Юрис – секта на крайнодесни юристи. Преди няколко дни заедно с Християнсоциалният конгрес на прочутия фундаменталист Марек Юрек те обявиха началото на събирането на подписи за гражданския законопроект, който трябва да представлява съгласие за прекратяването на Истанбулската конвенция и в същото време да започне работа по Международната харта за семейните права.

„Под предлог, че се борят със сериозни проблеми, това, което наистина се прави, е да се налага джендър идеологията на всички страни“ – казва един от експертите на Ордо Юрис, адвокат Каролина Павловска. Участниците в инициативата също подчертаха, че политиците от управляващата партия „Право и справедливост“ както и мнозинството от депутатите на Полската народна партия (маргинална политическа структура със стопроцентов коалиционен потенциал, участвала в редица леви и десни правителства) нееднократно са заявявали, че са против конвенцията. Следователно инициативата за прекратяването на ратификацията и трябва да получи широка подкрепа в полския парламент.

Този ход трябва обаче да се тълкува по-скоро като опит за присъединяване на тази и католическо-фундаменталистка организация към „успеха“ на правителството. Явно и без тази подписка Качински вече е решил да действа, както се разбра от думите на цитираната в по-горе министърка.

Освен това още през май заместник-министърът на правосъдието Марчин Романовски написа в Туитър, че конвенцията е „джендъристка“ и „неомарксистката“ глупост, която правителството желае да прекрати. Съвсем наскоро министър Малонг в ефира на католическата телевизията „Трвам“ (думата означава „търпя“ в религиозен контекст), че няма да е необходима допълнителна гражданска инициатива. Тя заяви също така, че нейното министерство, заедно с Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи, ще работи по закон, който ще позволи „да се предприемат подходящи стъпки към някои промени, които трябва да бъдат въведени“. Тя подчерта, че Полша нееднократно е представяла своите резерви по отношение на съдържанието на конвенцията. Въпросите „подходящи стъпки“ означават само едно – правителството се отказва от конвенцията.

„Полша се подготвя за тези промени, защото вече многократно протестирахме, изразявахме своята позиция, и се готвим да оттеглим ратификацията си, след като този въпрос е коментиран с експертите в Министерството на правосъдието“, каза Малонг и добави, че трите министерства ще в най-скоро време ще излязат с готово предложение към министерския съвет. Следва парламентарна обсъждане и подписа от преизбраният наскоро президент Анджей Дуда.

След „успешното“ приключване на тази инициатива пропагандната машина на властта няма да пропусне да я представи като пореден пример за това как Полша „става от колене“ и „защитава традиционни ценности“. Това е основата тактика на „Право и справедливост“ – постоянно надиграване със символи и възпламеняване на масова истерия, което вече доста отдавна доведе до цялостен емоционален дисбаланс на обществото. Разбира се, всичко това става за сметка на тотално изместване на всякакъв смислен политически диспут в публичното пространство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар