Плахо затопляне между Мадрид и Барселона

След първата от години пряка среща между испански и каталунски премиер диалогът бе възстановен, макар засега всеки да запазва позициите си. Педро Санчес и Ким Тора демонстрираха добра воля като съживиха двустранната комисия, която не функционираше от 2011 г.

Ким Тора и Педро Санчес беседват, разхождайки се из парка на правителствения дворец "Монклоа" в Мадрид. Снимка: El Pais
Ким Тора и Педро Санчес беседват, разхождайки се из парка на правителствения дворец „Монклоа“ в Мадрид. Снимка: El Pais

Двучасов разговор в правителствения дворец „Монклоа” в Мадрид, прелял в съвместна разходка и беседа из красивия му парк – така протече първата от години пряка среща между испански и каталунски премиер, когато в понеделник ръководителят на испанското правителство Педро Санчес прие оглавяващия Женералитат (местната власт в Каталуня) Ким Тора.

Резултатът от разговора не носи никакъв съществен пробив, но е важен самият факт, че се състоя. Иначе различията остават. Тора продължава да говори за „право на самоопределение” и да настоява, че каталунците вече са избрали независимостта, но не повдига въпроса за провеждане на законен референдум, в който би трябвало да гласува цяла Испания. А Педро Санчес допуска само договаряне на по-широка автономия в рамките на конституцията, без да споменава за конституционна реформа. Тонът на общуването обаче вече е сменен – дотам, че след срещата радикалът Тора дори я определи като „много приятна”.

Тя доведе и до конкретен резултат – договорено беше да се възстанови двустранната комисия между централната държавна власт в Испания и Женералитат, която не функционираше от 2011 г., когато на власт дойде първото правителство на бившия премиер консерватор Мариано Рахой. Рахой отказваше всякакъв диалог с настояващите за повече самостоятелност каталунски лидери и тази позиция с годините втвърди сепаратисткия им курс.

След срещата Санчес-Тора само гостът от Барселона даде пресконференция, докато позицията на испанското правителство бе огласена отделно и не от министър-председателя, а от заместничката му Кармен Калво.

Тора демонстративно се яви и на срещата, и на пресконференцията след нея с жълта лентичка на ревера, с каквато в каталунския парламент отбелязват местата на избраните за депутати привърженици на независимостта, които са в затвора. За сепаратисткото мнозинство те са „политически затворници”, докато Мадрид отхвърля самата идея, че в демократична Испания може да има такива и ги нарича „политици затворници”, отишли зад решетките заради нарушения на закона.

Ръкувайки се с Педро Санчес на прага на "Монклоа" в началото на срещата Ким Тора дори не посмя да се усмихне пред фотографите, за да не излезе, че отстъпва от твърдата си линия. Той бе дошъл и с жълта лентичка на ревера, за да напомня за "политическите затворници". Чак след срещата Тора се осмели да я оцени позитивно пред медиите. Снимка: El Pais
Ръкувайки се с Педро Санчес на прага на „Монклоа“ в началото на срещата Ким Тора дори не посмя да се усмихне пред фотографите, за да не излезе, че отстъпва от твърдата си линия. Той бе дошъл и с жълта лентичка на ревера, за да напомня за „политическите затворници“. Чак след срещата Тора се осмели да я оцени позитивно пред медиите. Снимка: El Pais

Пред медиите, събрани в представителството на Женералитат в Мадрид, Тора заяви следното за разговора си със Санчес: „Тази среща не промени убежденията на никого, но беше откровена, дълга и полезна и накара един председател на испанското правителство да си води бележки.”

Тора подчерта също собствените си конструктивни воля и желание „да чуе” Санчес, отбелязвайки: „Съгласихме се с него, че каталунският въпрос е политически и трябва да се решава политически. Говорихме за всичко и установихме двустранен контакт между правителствата ни, който ще продължи и в Барселона.” Стана ясно, че вероятно следващата среща между двамата ще се състои вече в каталунската столица в последното тримесечие на годината. Най-малкото Тора вече покани Санчес да участва във възпоменанието в Барселона на 17 август т.г. за жертвите от миналогодишния джихадистки атентат на улица „Рамблас” в града. Но крал Фелипе Шести не е поканен – настоящите каталунски власти не са му простили телевизионното обръщение от 3 октомври м.г., когато той не осъди полицейското насилие срещу участвалите в нелегитимния референдум за независимост на 1 октомври и държа остър тон срещу организаторите му.

След сегашната среща Санчес-Тора се разбра също, че те са стигнали до синхрон в мненията си за належащата отмяна на т.нар. „закон за запушване на устата”, приет по времето на Рахой и насочен към ограничаване на демонстрациите и други антиправителствени прояви. Каталунският лидер също така изрази подкрепа за стремежа на испанския премиер да освободи обществената среда от „баласта на франкизма” чрез смяната на наименованията на публични обекти, назовани на франкисти, и чрез предстоящото пренасяне на останките на самия Франко от монумента в Долината на падналите в семейна гробница.

На свой ред вицепремиера Кармен Калво даде също като цяло позитивна оценка на срещата и отбеляза, че „всеки остава на позициите си”. Тя посочи още, че в „Испания е неприложимо правото на самоопределение по същия начин, както това е невъзможно в никоя от заобикалящите ни държави”. На критиките от страна на Народната партия на Рахой, че изобщо се провежда среща Санчес-Тора, Калво отвърна, наблягайки, че правителството твърдо се придържа към конституцията, а нейният параграф 2 изрично прокламира единството на Испания и наличието на автономни области в нея.

Калво не даде пряк коментар за възможността за провеждане референдум в Каталуня по въпроса за независимостта. Но всъщност тази тема не е била формулирана и от Тора по време на разговора му със Санчес. Каталунският премиер само споменал, че за разрешаването на каталунския проблем „трябва да се мине през гласуване”, без да уточни дали става дума за референдум за независимост, за реформа на автономния статут на Каталуня или за промени в националната конституция. Санчес на свой ред изобщо не засегнал въпроса за евентуални корекции в основния закон на страната, приет преди 40 години.

Като цяло и Санчес, и Тора са се старали по време на разговора да не затъват в спорове по неразрешими засега въпроси или най-малкото да не настояват за нещо, за което е ясно, че другият няма да отстъпи. От екипа на Тора обясниха по-късно пред медиите, че все пак е имало моменти на „диалектическо напрежение” с оглед самото естество на обсъжданите теми. От своя страна от правителствения дворец „Монклоа” употребиха израза „оживен дебат”, за да характеризират срещата.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар