В категории:България

Фотогалерия: Протест на превозвачите пред НДК

Новите регулации от т.нар. „реформа Макрон“ биха донесли значително по-добри условия на труд за работниците от транспортния сектор в България, но фирмите превозвачи се опасяват, че ще се изгубят основното си конкурентно предимство.

Снимка: Барикада

Няколкостотин служители на фирми за пътнически и товарни превози се включиха в протестно шествие в центъра на София, достигайки НДК, където се провежда срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани в София. Най-важният участник в нея за недоволните превозвачи е френският президент Емануел Макрон, който предложи реформа на общоевропейските регулации в сектора.

Новите регулации предлагат уеднаквяване на условията на труд на транспортните работници, като фирмите ще бъдат задължени да им осигуряват задължителната седмична почивка извън превозното средство, пренощуване в хотели, прибиране до дома на всеки три седмици и заплащане на командировъчните в размер за съответната страна след третия ден на престоя.

Превозвачите считат, че тези промени ще доведат до фалити на български компании, чието основно конкурентно предимство са ниските разходи за работна ръка и осигуряване на адекватни условия на труд. Освен това те ще бъдат натоварени с разходи за нощувки в хотели и застраховки на товарите, тъй като служителите им вече няма да могат да спят в превозните средства и да ги охраняват.

Правителството вече се обяви в подкрепа на превозвачите, а опозицията в лицето на БСП го обвини, че не прави достатъчно, за да се противопостави на „реформата Макрон“. Днес премиерът Бойко Борисов каза, че е обсъдил на вечеря проблема с Ангела Меркел и Емануел Макрон, като според него „основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин, не спят на хубави места, не поддържат най-добрите, как да го кажа, хигиенни навици поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме, може би три часа вечерта“, но преговорите ще продължат.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар