Фотогалерия: Протести посрещнаха екоминистрите на ЕС

Два протеста посрещнаха европейските министри на околната среда в София. Еврокомисарят Кармену Вела коментира и казуса с Пирин, който според него е вътрешен проблем и „комисията не открива нарушения на екологичните разпоредби“.

 

Плътен кордон между протестиращите и министрите. Снимка: Барикада

Срещата на министрите на околната среда на страните от ЕС в София стана повод за изместването на вече традиционния протест в защита на Национален парк „Пирин“ във вторник. Това бе 16-та поред демонстрация от края на декември насам, която трябваше да съвпадне с пресконференцията след срещата на министрите, но тя бе изтеглена по-рано през деня.

На срещата присъства и еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, който коментира и казуса с Пирин. Според него това е вътрешен проблем и „комисията не открива нарушения на екологичните разпоредби“, но ще продължи да следи развитието на случая.

По-рано през деня пред НДК се проведе протест и срещу замърсяването на въздуха и свръхконсумацията на пластмаса:

Вътре в зданието еврокомисарят Вела коментира, че „в случаите със страни, които не изпълняват предписанията навреме, ще препоръчам пренасочване към Европейския съд и налагане на санкции.“ Те обаче не са особено ефективна мярка, ако се съди с примера на България, която вече е осъдена, но намира плащането на санкции за по-лесната и в краткосрочен план по-икономичната перспектива, отколкото някакви систематични политически усилия.

Вечерният протест започна със скандирания „Оставка“ край пилоните пред НДК, където плакатите в защита на Пирин бяха обърнати към сградата на НДК, за да могат евентуално да се виждат от министрите. По-късно се разбра, че те са в съседна сграда и протестиращите се насочиха към нея, но бяха блокирани от плътен полицейски кордон и техника, което доведе до затваряне на част от бул. „Витоша“.

Всички снимки от протеста вижте в галерията:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар